Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Meri Remeksen kolumni Koirapuiston puuttuminen näyttää koiran paikan

Maaliskuun alussa alkoi tuttu koirien kiinnipitoaika. Se tarkoittaa sitä, että lemmikki täytyy pitää kytkettynä tai olla välittömästi kytkettävissä talutushihnaan, jos koira on ulkoillessa irti. “Koira on pidettävä kytkettynä tai niin, että se on välittömästi kytkettävissä, muistuttaa poliisi” (SS 1.3.). Omalle koiralleen haluaisi kuitenkin tarjota säännöllisesti vapaana temmeltämisen ilon. Siksipä koiranomistajien ajatukset kääntyvät koirapuistoon – tai siihen, ettei sitä ole.

Monella asuinalueella on sellainen tilanne Kuopiossa. Koirapuistoon pääseminen vaatii autoilua ja lähtemisen vaivan. Useissa kodeissa on koiria, joten koirapuiston tarve vaikuttaisi ilmeiseltä. Puiston puuttumista ovat harmitelleet vastaan tulleet koiranulkoiluttajat.

Kuopion keskeisellä kaupunkialueella on toki kaupungin verkkosivujen mukaan yhdeksän koirapuistoa, mutta moni asuinalue silti odottaa omaansa. Koirapuisto puuttuu esimerkiksi Leväseltä, Jynkästä, Särkiniemestä, Kolmisopesta, Haapaniemestä, Hiltulanlahdesta ja Kettulanlahdesta. Ehkä jokainen asuinalue ei tarvitsisikaan sellaista, mutta koiranomistajille monien kilometrien päässä oleva koirapuisto jää usein hyödyntämättä kokonaan. Parkkipaikkojakaan ei voi kehua koirapuistojen lähellä, jos puistoon ajaa kauempaa.

Kilometrien päässä oleva koirapuisto jää usein hyödyntämättä kokonaan.

Paluumuuttajalle koirapuistojen vähäisyys maakunnan kasvukeskuksessa tuo sitä viestiä, ettei Kuopio ole erityisen koiraystävällinen kaupunki. Keskustassa asuessani kävelin koirani kanssa Valkeisenlammen lähellä olevalle puistolle asti. Matka ei kävellen ollut kovinkaan pitkä. Miinuspuolena kyseisessä puistossa oli kuitenkin se, ettei siellä ollut pienten ja isojen koirien omaa puolta.

Kuopiossa on tehty sen eteen työtä, että kaupungista tulisi koiraystävällisempi. Ainakin yritykset ja kaupunkilaiset ovat tehneet. Marja-Liisa ja Matti Kuosmasella sekä Aku-koiralla on ollut Aku was here -kampanja, joka kannustaa kahviloita ja ravintoloita kertomaan koiraystävällisyydestään (Viikkosavo 12.10.2022) Aku omistajineen on myös toivonut koirien sallimista Kuopion torilla toriaikana. Sen ohella esimerkiksi Matkuksen kauppakeskus ja sen liikkeet ovat ihailtavan lemmikkimyönteisiä.

Puuttuvien koirapuistojen taustatekijänä on varmastikin raha ja kysymys siitä, kuka koirakansalaisten huvin maksaa. Eikä kaupunki varmaankaan mielellään luovuta arvokasta vuokratuloa tuovaa tonttimaata koirien ja koiranomistajien käyttöön. Vertailukohdaksi nousee esimerkiksi Joensuu. Joensuussa kun läheltä keskustaa löytyy iso ja suosittu koirapuisto, vaikka lukumäärällisesti Joensuun kaupunkialueella puistoja on Kuopiota vähemmän.

Korona-aikana moni otti koiranpennun. Yhä useammassa kuopiolaiskodissakin on koira. Koirapuistot ovat varsinkin kasvaville pennuille tärkeitä sosiaalistumisen paikkoja. Eikä koirapuistojen rakentaminen ei ole pelkästään koiranomistajan ja koiran asia, vaan parhaimmillaan ne luovat yhteisöllisyyttä yksilökeskeisenä aikana.

Joensuussa pari vuotta sitten asuessani tutustuinkin pienten koirien puolella koirapuiston vakioporukkaan, joka kokoontui puistossa tiettyyn aikaan. Meissä koiranomistajissa oli monenikäisiä, mutta jutustelua koirista, elämästä tai uutisista syntyi aina.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.