Kiertue jatkuu. Loppukiri alkaa. Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen alkuun on enää viikko ja vaalikampanjointi käy kiivaana.
Ehdokkaiden somepäivityksien kuvailevat sanat osuvat yksiin myös taiston tasaisuuden kanssa. Kyse on aidosti kiristä maan suurimmaksi puolueeksi kokoomuksen, perussuomalaisten ja demareiden välillä.
Pienet erot tarkoittavat myös sitä, että yksittäiset paikat suuntaan ja toiseen eri vaalipiirien tuloksissa voivat ratkaista suurimman puolueen ja ehkä myös tulevan pääministerin nimen. Savon Sanomien tiistaina julkistaman Savo-Karjalan vaalipiirin kannatusmittauksen perusteella savolaisetkin ovat saamassa ratkaisijan roolia.
Savo-Karjalassa perussuomalaiset on mittauksen perusteella voittamassa suurimman puolueen aseman ja tuomassa lisäpaikan puolueelle. Mutta myös demarien ja kokoomuksen paikkamäärä voi elää tutkimuksen virhemarginaalien sisällä kääntäen nopeasti asetelmaa.
Vaikka keskusta on pudonnut valtakunnan tasolla kolmikosta jo selvästi noin 10 prosentin ”pienpuolueeksi”, suurimmassa osassa Suomea, kuten myös Savo-Karjalassa, se on edelleen yksi isoista. Laskusuunta on kuitenkin selviö.
Olette vahvasti äänestämiseen sitoutunutta väestön osaa.
Viime vuoden aluevaaleissa keskustaa suosi soteuudistukseen liittynyt asetelma. Puolue on nähty alueiden puolustajana, myös maakunnan sisäisessä taistossa ja vallanjaossa. Soten lähipalveluista kiinnipitäminen ja puhuminen toi ääniä keskustalle.
Eduskuntavaaleissa asetelma on toinen. Juttumme yhteydessä ollut grafiikka kuvasi hyvin puolueen kehitystä eduskuntavaaleissa: 2015 paikkoja 6 ja 2019 paikkoja enää 4. Parin viikon kuluttua ehkä yksi vähemmän.
Tällä kertaa gallupimme antoi myös tukea ajatukselle, että keskustan valtakunnallisen kannatuksen lasku olisi myös siirtymässä Savoon samansuuruisena. Keskustalla on varmasti kova halu näyttää oma kirikykynsä.
Isojen tasainen kilpajuoksu saattaa keskittää ääniä entisestään kolmelle suurimmalle. Näkyikö se jo Savo-Karjalan mittauksessa, jossa vasemmistoliitto, vihreät ja KD jäivät yhden paikan tulokseen, eivätkä näyttäisi pystyvän kamppailemaan aidosti lisäpaikoista?
Toisaalta mittaukset kertovat helmikuun tilanteesta ja edessä ovat ne tärkeimmät viikot. Sitä tukee tammikuussa teettämämme toinen tutkimus lukijoillemme.
Sen mukaan Savon Sanomien lukijoina olette vahvasti äänestämiseen sitoutunutta väestön osaa. Vähemmän kuin joka kymmenes oli epävarma äänestämisestään. Neljä vuotta sitten koko maan äänestysprosentti oli 72.
Eduskuntavaaleissa ehdokkaan valintaan vaikuttavat tärkeimmät aihealueet ovat teidän mielestänne sosiaali- ja terveyspalvelut, talous ja turvallisuuspolitiikka. Nuorimmille ikäryhmille tärkeää on koulutukseen liittyvät asiat.
Politiikan jutut eivät nouse joka viikko luetuimpien juttujen listoille, mutta tutkimus antaa tukea sille, että lukijamme niitä arvostavat. Etenkin vaalien alla, kun etsitään tukea omalle päätökselle. Politiikan lehtiartikkelien rinnalla lukijamme arvostavat etenkin television vaalikeskusteluita.
Tutkimuksen mukaan teistä kaksi kolmesta päättää ehdokkaansa vasta juuri ennen vaaleja. Vajaa kolmannes on jättämässä äänestämisen varsinaiseen äänipäivään.
Sunnuntaina 2.4. riittää jännitettävää.