Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Pääkirjoitus 19.3.2023 Kanttila odottaa yhä pelotonta pelastajaansa

On hienoa, että tänään lippujen liehuessa Minna Canthin päivän kunniaksi Kuopiossa on järjestetty muitakin suuren kuopiolaisen muistamisia. Hän on kaikki huomionosoitukset ansainnut.

Minnan patsas seppelöidään aamukymmeneltä, yhdeltätoista Minnan hauta saa kukkatervehdyksen ja Kuopion korttelimuseoon rakennetussa Minna Canthin salongissa on yleisöopastuksia koko päivän. Päivä huipentuu kaupungintalon juhlasalissa Minnan päivät-seminaariin, jossa kuopiolaisen suurnaisen elämää tarkastellaan eri näkökulmista: liikenaisena ja tasa-arvon puolestapuhujana.

Ettei vain Kanttilan alennustilasta tule naisten tekemän työn vähättelyn symboli.

Häivähdyksen murhetta juhlapäivään tuo iltapäivään osuva Minna Canthin kodin ja liikeyrityksen tilojen eli Kanttilan esittely. Talo odottaa yhä pelotonta pelastajaansa.

Rakennuksen kunnostamisessa sanotaan päästyn nyt eteenpäin, koska Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen (kesk.) on ottanut hankkeessa roolia ja koska opetus- ja kulttuuriministeriöstä on vilautettu vihreää valoa kustannusten kattamisesta osittain. Hyvä, jos niin on. Näin vaalikauden lopulla tilanne tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen (kesk.) myönteisellä suhtautumisella hankkeeseen on oikeasti kovin vähän käytännön merkitystä. Toki se lämmittää mieltä, mutta yhtään parempaan kuntoon Kanttila ei sillä tule.

Se on myönnettävä, että pian 50 vuotta jatkuneesta Kanttilan kuntoonsaattamisen haaveilusta on ollut se hyöty, että nyt suunnitelmat ovat hyvät. Kanttilaan tulisi naisten historiasta kertova museo. Se olisi ainut Suomessa. Tulisi myös Minnan näyttämö, salonki ja kahvila ja tulisi työ- ja majoitustiloja.

Rahaa vain puuttuu. Kaikkien asianosaisten onkin pidettävä varansa, ettei vain Kanttilan alennustilasta tule naisten tekemän työn vähättelyn symboli.

Kanttilan kannalta eletään jälleen kerran kohtalonhetkiä, sillä eduskuntavaalien jälkeen rakentuva hallitus voi parhaassa tapauksessa ottaa Kanttilan asian sydämelleen. Jos Petteri Orposta (kok.) tulee uusi pääministeri, on hyvä muistuttaa, miten hän liki neljä vuotta sitten yllytti Antti Rinnettä (sd.) ja hallitusta kulttuuritekoon: pieni panostus Kanttilan pelastamiseksi ja oppositiokin sitä lämpimästi tukee. Joka tapauksessa uuden hallituksen tehtävälistalle Kanttila olisi yritettävä saada, vaikka valtiontalouden pelivara vähäinen onkin.