Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Toinen jytky on muhimassa useissa vaalipiireissä

Saa nähdä, pääseekö perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toistamaan puolentoista viikon kuluttua Timo Soinin vuoden 2011 vaalivoiton jälkeen elämään jääneen lausahduksen: Nyt on tilipäivä, tuli iso jytky.

Turhaan ei Soini hehkuttanut. Hänen johtamanaan puolue nousi kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien jälkeen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Se jättäytyi kuitenkin vielä vaalikauden ajaksi oppositioon.

Juha Sipilän (kesk.) neljä vuotta myöhemmin kokoamassa hallituksessa Soini sai haluamansa ulkoministerin salkun, mutta häneltä meni puolue alta Jyväskylän dramaattisessa puoluekokouksessa vuonna 2017. Jussi Halla-aho valittiin puheenjohtajaksi ohi Soinin suosikin Sampo Terhon. Äänestäjät eivät syöneet hallitusvastuussa ollutta puoluejohtajaa vaan omat.

Kokoomus on hallinnut valtakunnallisia mielipidemittauksia pari vuotta. Mitä lähemmäksi eduskuntavaalit ovat tulleet, sitä pienempiä kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten galluperot ovat.

Tilanne muuttuu vaalipiirikohtaisissa gallupeissa. Oletettavaa on, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) suosio heijastuu valtakunnallisiin mittauksiin. Mutta: Marinkin voi vain olla ehdolla yhdessä vaalipiirissä eli Pirkanmaalla. Hän saattaa nostaa maakunnassa demarien paikkamäärää, mutta korkeintaan mielikuvatasolla muualla.

Sama lainalaisuus koskee tietysti muita ääniharavia - Savo-Karjalassa vaikka kristillisdemokraattien Sari Essayahia. Lehtemme teettämän mielipidemittauksen mukaan puolue saa vaalipiiristä läpi yhden ehdokkaan. En löisi vetoa sen puolesta, että se olisi joku muu kuin Essayah.

Mutta niihin perussuomalaisiin.

Vaalipiirikohtaiset gallupit povaavat puolueelle yllättävääkin menestystä eri puolilla maata. Hieman kuin silloin Soinin jytkyn aikoihin 12 vuotta sitten.

Savon Sanomien tapaan Mediatalo Keskisuomalaiseen kuuluvan Etelä-Suomen Median teettämä mielipidemittaus nostaa perussuomalaiset isossa Uudenmaan vaalipiirissä kokoomuksen rinnalle suurimmaksi puolueeksi.

Satakunnassa meno on vähintään yhtä rasakkaa. Satakunnan Kansan mittauksessa perussuomalaiset ottivat paalupaikan yli 30 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaiset näyttävät olevan vahvoilla myös esimerkiksi Savo-Karjalassa, Kaakossa ja Hämeessä.

Isossa kuvassa menettäjiä ovat erityisesti keskusta ja vihreät.

Galluppien perusteella hallitusneuvotteluista on tulossa kiharaiset. Kun äänestäjät ovat käyneet viikon kuluttua uurnilla, alamme nähdä, kuinka kiharaiset.

Jos perussuomalaiset voittaa vaalit, mitä se voisi voitollaan tehdä? Marin on selkeäsanaisesti ilmoittanut, että sosiaalidemokraatit eivät lähde perussuomalaisten kanssa hallitukseen. Hän on nimeää uhkakuvaksi sinimustaksi nimeänsä porvarihallituksen.

Kokoomuksella on yhteensovitettavaa erityisesti perussuomalaisten maahanmuuttolinjauksiin. Se vaikuttaisi sen sijaan löytävän paremmin yhteisen sävelen talouspolitiikassa perussuomalaisten kuin nykyisen puoluejohdon aikana vasemmalle liukuneiden demarien kanssa.

Ja sitten se sinipuna. Sanna Marin ja Petteri Orpo ovat poliittisilta linjauksiltaan huomattavasti kauempana toisistaan kuin aikansa voimakaksikko Paavo Lipponen - Sauli Niinistö.