Mikä on koronavirustilanne Savossa? Miten kunnat purkavat rajoituksia?

KYS on alkanut purkaa koronaviruksen takia 16. maaliskuuta asetettuja rajoituksia. Annukka Roth

Kaisu Lötjönen, Akseli Vanhala, Jerri Koskinen, Janne Niiranen, Ansa Heinonen, Petri Karvinen

Jutun tietoja päivitetty: 15.7., kolme uutta tartuntaa (Pohjois-Savossa viimeisin heinäkuun puolivälissä, Etelä-Savossa 14.6.).

Kunnat, sairaanhoitopiirit ja tapahtumajärjestäjät ovat antaneet liudan ohjeistuksia ja kehotuksia, kuinka Pohjois-Savossa varaudutaan ja ehkäistään koronaviruksen leviämistä. Kokoamme tähän juttuun kaiken tähän mennessä saadun tiedon. Tiedot päivitetään uusien ohjeiden myötä. Lisätietoa aiheesta löytyy linkkien takaa.

Tarkemmin koronaviruksen takia peruutetuista tapahtumista tästä.

Lue tästä se, mitä jokaisen tulisi tietää koronaviruksesta.

Tartunnat

Vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä: Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella 138 ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän alueella 53. (tilanne 15.7.2020).

Pohjois-Savossa uusia tartuntoja havaittiin aikavälillä 8.7-15.7. kolme kappaletta.

KYSin erityisvastuualueella kuolleet: 25 (tilanne 15.7.2020).

 

Tietoja pääsee tarkastelemaan myös THL:n sivuilla. THL:n luvuissa voi olla muutaman päivän viive.

Ohjeistus Kuopiossa

Kuopion yliopistollinen sairaala on alkanut palauttaa toimintaansa asteittain koronaepidemiaa edeltäneelle normaalille tasolle.

Tarkoitus on, että toiminta palaa hyvin lähelle normaalia esimerkiksi sydänkeskuksen, neurokeskuksen, ja ortopedian yksiköissä. Myös kuvantamistutkimuksia lisätään.

KYS ei pura maaliskuussa aloitettua valmiustilaa vielä toistaiseksi, joten KYSin kiireettömien hoitojen ja vastaanottojen toiminnassa päästään noin 90 prosenttiin normaalista. Kuten tähänkin asti, sairaalasta ollaan yhteydessä potilaisiin, jos ajanvarauksiin tulee muutoksia.

Lisää aiheesta täällä.

Vierailuja sairaalassa on rajoitettu edelleen. Rajaus perustuu Suomen hallituksen 16. maaliskuuta antamiin linjauksiin.

KYSissä voivat vierailla kriittisesti sairaiden ja lasten läheiset, saattohoidossa olevien läheiset ja puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla, mutta myös heidän vierailujaan on rajoitettu.

Poliklinikkakäynnille tulevan henkilön mukana voi olla tarvittaessa tukihenkilö.

Tarkemmin KYSin toiminnasta, vierailuista ja koronatilanteesta Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin nettisivuilla.

Terveystalo ilmoitti aloittavansa maanantaina 16.3. testaamaan koronaviruspotilaita myös Kuopiossa. Koronavirustestaukseen pääsee etälääkärin vastaanoton kautta lähetteellä.

Terveystalossa otetaan näytteitä vain THL:n hyväksymien kriteerien mukaan, eli hengitystieinfektio-oireisista terveydenhuollon ammattilaisista ja iäkkäistä henkilöistä, sekä henkilöistä, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita ja joilla on syytä epäillä koronavirusta altistumistietojen tai matkustushistorian perusteella.

Mahdollisen altistuksen välttämiseksi testauspiste sijaitsee Terveystalon toimipaikan yhteydessä erillään muusta toiminnasta.

Mehiläinen käynnisti näytteenotot maanantaina 16.3. drive in -testausasemilla Espoossa, Kaarinassa, Nokialla, Oulussa, Lahdessa, Kuopiossa, Jyväskylässä ja Vaasassa.

Pihlajalinna aloitti koronatestit 6.4. Tampereella, Kangasalla, Jämsässä, Seinäjoella, Helsingissä, Oulussa, Raisiossa, Kotkassa, Kouvolassa, Imatralla, Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Kuopiossa ja Joensuussa.

 

Kuopion kaupunki tekee koronavirustestejä. Testaukseen ohjataan myös esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja kriittisillä aloilla työskentelevät, jos heillä epäillään tartuntaa. Kohdentamatonta oireettoman väestön testausta ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista tehdä.

Lisätietoja Kuopion kaupungin terveydenhuollossa tehtävästä testauksesta täällä.

Kaupunki on alkanut purkaa koronarajoituksia terveydenhuollon palveluissa. Terveysasemilla annetaan myös kiireettömiä vastaanottoaikoja, ja suun terveydenhuollon kiireettömiä aikoja voi varata elokuun puolivälistä alkaen. Odotustiloihin saa tulla vain hieman ennen vastaanottoaikaa ja tiloissa tulee huomioida riittävät turvavälit. Myös Terve Kuopio –kioski avataan 14.5.

 

Suun terveydenhuollossa aloitetaan tekemään lasten ja nuorten tarkastuksia ja hoitoja kesäkuusta alkaen. Muu kiireetön hoito arvioidaan tapauskohtaisesti, mutta pääasiallisesti suun terveydenhuollon kiireetön hoito aloitetaan elokuussa.

Asiakkaat voivat varata kiireettömiä aikoja elokuun puolestavälistä alkaen koronatilanne huomioiden. Alle 18-vuotiaat saavat suun terveydenhuollosta uuden kutsun perutulle vastaanottoajalleen.

Kaupunki on laajentanut suun terveydenhuollon virtuaalivastaanoton Virsun aukioloaikoja. Virsu palvelee arkisin kello 9–14.

Virtuaalivastaanotolle pääsy edellyttää Suomi.fi tunnistautumisen. Vastaanotolla palvelevat Kuopion kaupungin suun terveydenhuollon ammattilaiset.

Lisätietoja täältä.

 

Kuopion kaupungin suun terveydenhuollossa on 23.3. peruttu yli 65-vuotiaiden kiireettömät ajanvaraukset. Alla oleviin STM:n määrittelemiin riskiryhmiin kuuluvia potilaita pyydetään arvioimaan tilanteensa ja tarvittaessa perumaan hammashoitoaikansa:

• Vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat

• sekä ne henkilöt, joilla on jokin seuraavista pitkäaikaissairauksista:

- Säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus (ei lievä verenpainetauti)

- Säännöllistä lääkitystä vaativa keuhkosairaus (esimerkiksi säännöllistä lääkitystä saava astmapotilas)

- Säännöllistä lääkitystä vaativa diabetes

- Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta

- Vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio

- Tauti, johon henkilö saa vastustuskykyä heikentävää hoitoa (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk yli 2 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito)

- Krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti

- Sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)

- Henkilöt, jotka tupakoivat päivittäin

Lisää aiheesta täällä.

Kuopiossa diagnosoidaan koronaviruksen nielunäytteitä. Silloin tulos saadaan jo saman päivän aikana.

Lisää aiheesta täältä.

 

Kuopion kaupuki on avannut lapsiperheille ja nuorille oman Tarvitsen apua -palvelun, josta saa apua esimerkiksi silloin, jos oma jaksaminen on tiukilla, tarvitsee käytännön apua kotiin, kaipaa lasten kasvatukseen keinoja tai vaikka keskusteluapua, jos päihteidenkäyttö perheessä mietityttää tai olo kotona on turvaton. Tarvitsen apua -lomakkeella kaupungin sosiaalihuollon ammattilaisiin voi ottaa yhteyttä sekä lapsiperheiden vanhemmat että lapset ja nuoret.

Kuopion kaupunki keskeyttää vammaispalveluiden ryhmämuotoisen päivä- ja työtoiminnan vaiheittain maanantaista alkaen. Toiminta keskeytetään Savotalon, Maljapuron ja Kivelän päivätoimintakeskuksia Kuopiossa sekä Maaningalla sijaitsevaa Jukolan keskusta ja Hevoshaan keskusta Juankoskella.

Kaupungin omissa asumisyksiköissä asuvat päivä- ja työtoiminnan asiakkaat jäävät pois toiminnasta maanantaina. Tiistaina palvelu keskeytyy myös muilta asiakkailta.

Kuopion kaupunki kieltää vierailut kaupungin vanhusten ja vammaisten asumispalveluyksiköissä kielletään. Myös Harjulan sairaalan sekä vanhus- ja vammaispalvelujen ympärivuorokautisten yksiköiden vierailut keskeytetään. Kiellot astuvat voimaan 17. maaliskuuta.

Vierailut sallitaan tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomille läheisille, saattohoidossa oleville läheisille sekä puolisolle ja tukihenkilölle synnytysosastolla.

Myös vanhusten päivätoiminta suljetaan ja asiakastilanteet ja tarvittava tuki ratkaistaan yksilöllisesti.

Sosiaalisen kuntoutuksen ryhmävalmennuksen, tuetun työtoiminnan ja osallisuustoiminnan palvelut keskeytetään 18. maaliskuuta alkaen.

Hallitus päätti purkaa perusopetuksen rajoitteet terveysviranomaisten arvion pohjalta. Kuopiossakin siirrytään takaisin lähiopetukseen 14.5.2020 alkaen.

Samalla etäopetus ja lounaspakettien jakaminen päättyy ja koulukuljetukset alkavat toimia.

Kaupungin ohje kouluun palaamisesta kokonaan täällä.

Kuopion seudun joukkoliikenteen Vilkun vuoroja palautetaan tilapäisesti takaisin peruskoulujen avautumisen takia.

Ajankohtainen tieto joukkoliinteestä löytyy Vilkun nettisivuilta.

Lukiot jatkavat etäopetuksessa toukokuun loppuun asti. 

Kuopio kertoi lauantaina 14.3. uuden listauksen perutuista tapahtumista ja suljettavista paikoista. Kiinni menevät Kuopio-halli, Lippumäen uimahalli ja kuntosali, Niiralan uimahalli ja kuntosali, Niiralan jäähalli, Studentian liikuntahalli, väestönsuojien ja maaseutujen kuntosalit ja liikuntasalit ja Lippumäen ylipainehalli. Myös koulujen salien ilta- ja viikonloppukäyttö lopetetaan.Kuopio kertoi 5.5., että ulkoliikuntapaikkoja aletaan avata hallituksen suosituksen mukaisesti ja 10 henkilön kokoontumisrajoituksia noudattaen 14. toukokuuta. Hallitus linjasi, että 1.6. alkaen avataan hallitusti ja asteittain myös harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat sekä nuorisotilat.

 

Kino Kuvakukko ja Nilsiän Kino Manttu on suljettu. Kirjastoautot Aulis ja Elina sekä Koillis-Savon kirjastoauto lopettavat ajonsa reiteillään maanantaina 16. maaliskuuta, koska kirjastoautojen tilat ovat pienet ja ihmiset ovat niissä lähekkäin.

Palveluita, joita nyt tehtävät kiritykset koskevat, käyttävät enimmäkseen ikäihmiset, joita kaupunki haluaa suojata mahdolliselta tartunnalta.

Kaupunki listasi jo perjantaina 13.3. useita peruttavia kulttuuritapahtumia. Listaan kuuluvat esimerkiksi Kuopion kaupunginorkesterin kaikki kevätkauden konsertit toukokuun loppuun asti sekä kansalaisopiston tietyt kurssiryhmät.

Suomen hallitus kielsi 18.3. alkaen kaikki yli 10 ihmisen kokoontumiset.

 

 

Valtuustotalon ovet suljetaan käyntiasioinnilta 26.3.2020

Koronavirustilanteen takia asiakkaita palvellaan ensisijaisesti sähköisesti ja puhelimitse aukioloaikojen mukaan. Asiakirjat voi toimittaa A-portaan viereiseen postilaatikkoon.

Kuopion seudun joukkoliikenteen Vilkun vuoroja palautetaan tilapäisesti takaisin peruskoulujen avautumisen takia.

Ajankohtainen tieto joukkoliinteestä löytyy Vilkun nettisivuilta.

 

Liikennöitsijät ovat osaltaan tehostaneet jo linja-autojen siivousta ja erityisesti kosketuspintoihin kiinnitetään erityishuomiota. Lisäksi busseihin pyritään tuomaan lähipäivinä käsidesiä matkustajien saataville.

Myös matkustajat voivat omalta osaltaan ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. THL:n ohjeistuksen mukaisesti on hyvä noudattaa hyviä hygieniakäytäntöjä muun muassa pesemällä käsiä normaalia enemmän ja yskimällä hihaan. Voit myös välttää ylimääräistä käteisen käsittelyä hyödyntämällä Vilkun mobiililippusovellusta sekä Waltti -matkakorttia.

 

Kuopion kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 23.3.2020 seuraavista ensivaiheen toimenpiteistä yrityksille:

 

Neuvonta ja ohjaus

Kuopion kaupungin yrityspalvelun koko henkilöstö neuvoo ja ohjaa yrityksiä poikkeustilan aikana.

• Yrityspalvelu auttaa yrityksiä mm. valtion lisärahoituspakettien tukihakemuksissa

• Tiivistä yhteistyötä tehdään mm. Pohjois-Savon liiton, ELY-keskuksen, Finnveran, Business Finlandin ja yrittäjäjärjestöjen kanssa tilanteen parantamiseksi

 

Taloudellinen tuki

Kaupungin oman ja tytäryhtiöiden maksuliikenteen toimintatavat

• Kaupungin laskujen maksamisen jouduttaminen, kuitenkin viimeistään eräpäivänä

• Kaupungin lähettämien laskujen maksuajan pidentäminen.

• Maksuajan korottomuudesta ja perinnästä pidättyminen kriisin aikana.

• Määräaikainen vuokranmaksun lykkäys (hakemuksesta max 3 kk kerrallaan).

• Vuokran alentaminen harkitaan myöhemmin.

• Jos tilojen käyttö on estetty valtion tai kaupungin toimesta -> vuokravapaus esteen ajalle

 

Hankintojen toteuttaminen varhennetussa aikataulussa

• Purku- ja rakennusurakoiden aikaistaminen

• Pienhankintojen kohdentaminen paikallisille yrityksille

• Kuntaliiton ja yrittäjäjärjestöjen suositukset

Ohjeet on tarkoitettu soveltuvin osin myös tytäryhteisöjen käyttöön.

 

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen tohtoripromootio siirretään koronavirusepidemian vuoksi pidettäväksi 25.-27.9.2020. Promootio oli alun perin määrä järjestää kesäkuussa.

Itä-Suomen yliopisto sulkee kampuksensa ja siirtyy kokonaan etäopiskeluun. Yliopiston tilat suljetaan tiistaina kello 16.

Sulkeminen koskee myös yliopiston kirjastoa sekä kampusravintoloita. Kirjasto jatkaa palveluaan sähköisissä kanavissa. Mahdollisista opiskelijaravintoloiden take away -pisteistä opiskelijoille tiedotetaan erikseen.

Opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen. 

Henkilöstö siirtyy tekemään etätyötä. Vain tutkimuksen, etäopetuksen ja tukitoimien kannalta kriittiset ja välttämättömät työtehtävät hoidetaan yliopiston tiloissa.

YTHS:n toiminta Joensuun ja Kuopion kampuksen toimitiloissa jatkuu. YTHS tiedottaa mahdollisista poikkeuksista erikseen.

Itä-Suomen yliopiston koronavirustiedottaminen on koottu julkiselle verkkosivulle osoitteeseen www.uef.fi/koronavirus.

Itä-Suomen yliopisto kiristi koronaviruslinjauksiaan jo perjantaina. Perjantaista 13. maaliskuuta lähtien kaikki työhön ja opintoihin liittyvät matkat ulkomaille ovat kiellettyjä ja myös vapaa-ajan matkustusta suositellaan välttämään. Ulkomailta palaavien henkilöiden on jäätävä kotiin etätyöhön tai -opiskeluun 14 vuorokauden ajaksi ennen paluutaan yliopistolle. Mikäli henkilö kiellosta huolimatta matkustaa nyt ulkomaille, ei hänelle makseta tämän 14 vuorokauden varoajan ajalta palkkaa.

Yliopisto ei tällä hetkellä ota vastaan ulkoisia vierailijoita mistään päin maailmaa. Yliopisto kiristää linjaustaan myös kotimaanmatkojen osalta. Kotimaanmatkoja ei suositella, ja matkustamista vaativat tapaamiset tulee mahdollisuuksien mukaan hoitaa etäyhteyksin.

Riskiryhmiin kuuluvien pitää siirtyä tekemään työtä tai opiskelemaan kotoaan käsin. Opetusta siirretään myös yhä enemmän nettiin.

 

Savonia on perunut kaiken lähiopetuksen 16.–18. maaliskuuta ja siirtää kaiken opetuksen verkkoon torstaista 19. maaliskuuta alkaen.

 

Savon koulutuskuntayhtymä keskeyttää ammatillisten oppilaitosten lähiopetuksen ja sulkee Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion tilat.

 

Ravintolat on suljettu toukouun loppuun asti.

Hallituksen on tarkoitus kertoa uusista linjauksista ja mahdollisuudesta avata ravintoloita kesäkuun alussa 14. toukokuuta mennessä.

Koronavirus on ajanut useat ravintolat ahdinkoon ja yt-neuvotteluihin. Kuopiossa esimerkiksi Ravintolamestarit ja Vararengasravintolat käynnistivät koko henkilöstöä koskevat yt:t eli yhteensä noin 80 henkilöä vajaassa 20 ravintolassa. Viruksen leviämisellä on myös muita vaikutuksia ravintola-alalle, esimerkiksi aukioloaikoja on supistettu.

 

Asukkaat ovat sen sijaan innostuneet ruuan ja wc-paperin hamstrausostoksille, vaikka esimerkiksi työministeri on sanonut, että kaupat toimivat normaalisti eikä hamstraukselle ole tarvetta.

Myös kaupat ovat alkaneet supistaa aukioloaikojaan. Varmimmin tiedon aukiolosta saa tarkistamalla tiedon kaupan tai ravintolan verkkosivuilta.

 

Kuopion evankelis-luterilainen seurakunta alkaa järjestää taas jumalanpalveluksia seurakunnan läsnäollessa kesäkuun alussa.

Kirkko lähettää osan jumalanpalveluksista edelleen netissä osoitteessa Virtuaalikirkko.fi.

Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisiasemilla on muutoksia asiakaspalveluissa:

Tartuntariskin minimoimiseksi Itä-Suomen poliisi suosittelee, että poliisiasemalla käydään vain välttämättömässä tilanteessa.

Ely-keskus ja TE-toimisto toimivat tällä hetkellä sähköisesti. Lue lisää täältä.

 

Siilinjärvi

Siiinjärven kunta on lähettänyt reilut 3000 kirjettä maapostina ikääntyneille (yli 70-vuotiaille) kuntalaisilleen. Kirjeessä annetaan koronaan liittyviä toimintaohjeita ja yhteystietoja.

Siilinjärven kunta avasi torstaina 19.3.2020 neuvontanumeron ikääntyneille (70 vuotta ja yli). Siilinjärven kunnan neuvontanumeroon voi olla yhteydessä, jos tarvitsee neuvoja esim. arjen kauppa- tai apteekkiasiointiin. Neuvontaa annetaan numerosta p. 044 740 1599 arkisin klo 9–11 ja 12–14.

Terveydenhuolto

Hallituksen linjausten mukaisesti Siilinjärvellä ulkopuolisten vierailut terveydenhuollon yksiköissä, hoitolaitoksissa, vanhusten ja vammaisten asumisyksiköissä sekä  sairaaloissa on kielletty. Mikäli sinulle on tulee asiaa terveydenhuoltoon, tulee sinne olla yhteydessä puhelimitse. Myöskään fysio- ja toimintaterapian tiloihin (toritie 8) ei saa mennä ilman ajanvarausta, vaan yhteyttä otetaan ainoastaan puhelimitse (fysioterapia p. 044 740 2777 ja toimintaterapia p. 044 740 2338).

KoulutNiin kuin muuallakin maassa, myös Siilinjärvellä lapset palaavat perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen 14. toukokuuta.

Koulujen avautuminen vaikuttaa Vilkun paikallisliikenteeseen ja koulukyyteihin Siilinjärvellä.

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon kiireetön hoito ja ajanvaraus

Siilinjärven ja Vuorelan terveyskeskuksissa ei tällä hetkellä anneta uusia kiireettömiä vastaanottoaikoja. Kiireelliset asiat hoidetaan normaalisti ja aiemmin annetut kiireettömät ajat pyritään hoitamaan mahdollisuuksien mukaan.

Vierailut terveydenhuollon yksiköissä, hoitolaitoksissa, vanhusten ja vammaisten asumisyksiköissä sekä sairaaloissa on kielletty.

Tarkemmin asiasta täällä.

 

Nuoriso- ja kulttuuritoimi

 

Liikuntatoimi

 

Kirjastot

Siilinjärven kirjasto on avattu pika-asiointia varten. Pääkirjastosta voi noutaa varauksia ja lainata niitä automaateilla, palauttaa lainoja ja maksaa maksuja pankkikortilla arkisin kello 9–17. Palautusluukku on avoinna.

Vuorelan kirjasto on edelleen suljettu, eikä kirjastoauto kulje.

Tarkemmin kirjastojen aukiolosta täällä.

 

Kansalaisopisto

 

Maaseutupalvelut

 

Ympäristöterveyspalvelut

 

Virkistyskylpylä Fontanella

 

Siilinjärven Kotipolku Oy ja Siilinjärven Asumisoikeus Oy

 

Yrityskeskus Innocum

Iisalmi

Iisalmen kaupunki toimii Valtioneuvoston linjausten ja suositusten mukaisesti.

Kaupungintalolla toimivat eri työyksiköt siirtyvät etätöihin 18.3. alkaen, ja osa on jo siirtynyt tänään 17.3. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakasvastaanottoa kaupungintalolla ei tule olemaan tämän poikkeustilanteen aikana. Kaupungintalon käytävien väliset ovet ovat myös lukittuina, kunnes toisin ilmoitetaan.

Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestämisvelvollisuuden väliaikaiset rajoitukset puretaan myös Iisalmessa kuten koko maassa 14.5.2020 alkaen. Lisäksi kirjasto-, kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimea koskevia rajoituksia puretaan vaiheittain.

Rajoitusten purkaminen tarkoittaa, että varhaiskasvatusta ja perusopetuslain mukaista opetusta koskevaa ns. normaaliolojen lainsäädäntöä palataan soveltamaan sellaisenaan. Tämä tarkoittaa, että 14.5.2020 alkaen kuntien tulee järjestää opetus lähiopetuksena. Kunnat eivät voi enää järjestää opetusta etäopetuksena.

Lukioissa, ammatillisessa koulutuksessa, ammattikorkeakouluissa, vapaassa sivistystyössä sekä aikuisten perusopetuksessa jatketaan etäopetusta lukuvuoden loppuun. Iisalmessa on päätetty, että lukiokoulutus jatkuu etäopetuksena lukukauden loppuun saakka.

Lisätietoa rajoitusten purkamisesta Iisalmessa löytyy Iisalmen kaupungin verkkosivuilta. (Linkki: https://www.iisalmi.fi/news/Iisalmen-kaupungin-Sivistys--ja-hyvinvointitoimialan-tilannekatsaus-koronarajoituksista-irtaantumiseen-/0h2mlinb/436f9f35-58e0-4502-8e47-a04692c939cc)

Iisalmen poikkeusolojen neuvontapuhelimen numero on 040 722 6200.

Leppävirta

Leppävirta toimii Valtioneuvoston linjausten ja suositusten mukaisesti.

Leppävirran kunta on kohottanut johtamisvalmiuttaan koronaviruksen vuoksi. Kunnan johtoryhmä seuraa koronatilannetta ja reagoi mahdollisiin tilanteen tai valtakunnallisiin viranomaisohjeiden muutoksiin. Kunnan palvelut toimivat tällä hetkellä normaalisti. Palveluissa mahdollisesti tehtävistä muutoksista tiedotetaan kunnan verkkosivulla ja paikallislehdessä.

Ulkoharrastuspaikat voidaan avata 14.5. alkaen kokoontumisrajoituksia noudattaen.Julkisia sisätiloja voidaan avata 1.6. alkaen.

Koulut

Leppävirta toimii Valtioneuvoston linjausten ja suositusten mukaisesti.

Lakkiaisia Leppävirralla vietetään tämän hetkisen arvion mukaan lauantaina 29.8. Lukion yhteystiedot tästä.

Joukkoliikenteen vuoroissa supistuksiaJoukkoliikenteen vuoroissa on supistuksia.Joukkoliikenteen verkkosivulle tästä.

 

HoivapalvelutAsumispalveluyksiköt Virrankoti, Herrankukkaro, Riihikoti- vierailut yksiköissä on kielletty- vanhusten päivätoiminta on suljettu- intervallijaksot perutaan viikosta 13 lukien- hygieniaohjeistusta/-tarvikkeita on lisättyKotihoito- pääosin palvelu toimii normaalisti- hygieniaohjeistusta/-tarvikkeita lisätty- ikäihmisten palvelutarpeen arviointikäynnit tehdään puhelimitse- fysioterapiakäynnit on peruttu- ikäihmisten palvelupiste toimii puhelimitse nrossa 044 790 6012 (palveluaika keskiviikkoisin klo  9-12)- hyvinvointia edistävät kotikäynnit perutaan- sairaanhoitajat ottavat verikokeita yli 70-vuotiailta tarvittaessa kotonaKunnan omana toimintana tuleva muutos: Hoitotarvikkeiden jakelupiste muuttuu- jakelupiste siirtyy terveysasemalta kunnantalon alakerran liiketilaan (ent. kenkäkauppa)- käyntiosoite: Kievarinkatu 4- tarvikkeiden jakelu torstaisin alkaen 19.3., klo 12:00-15:00, puh. 044 7670550- palvelun tiedot kunnan verkkosivulla tästä.

 

Kaikki tiedot Leppävirran kunnan koronarajoituksista ja niiden purkamisista löytyvät täältä.

Vesileppis on keskeyttänyt liiketoimintansa 31.5. asti.

Joroinen

Joroisten kunta on aloittanut koronaepidemian rajoittamistoimien purkamisen valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muun muassa kouluissa ja varhaiskasvatuksessa sekä kokoontumisrajoituksissa.

Kirjastossa on aloitettu antolainaus tiistaina 5.5.2020.

Urheilutalon kuntosali ja Kotkanmaja avataan 1.6.2020. Ulkoliikuntapaikat ovat käytettävissä normaalisti.

Kunnanviraston ovet ovat suljettuna toistaiseksi ja henkilöstön osalta noudatetaan etätyösuositusta. Yhteydenotot viranhaltijoihin ja virastohenkilökuntaan tapahtuu sähköpostilla tai puhelimitse.

Joroisten ohjeen korona-aikaan löytyvät täältä.

Suonenjoki

Suonenjoen kaupunki toimii Valtioneuvoston linjausten ja suositusten mukaisesti ja on aloittanut koronarajoitusten purkamisen muun muassa kouluissa ja kirjastossa.

Vanhuspalveluiden ja Väinölän päivätoiminta on lopetettu määräajaksi.

Liikuntapalveluissa perutaan erityisryhmille suunnatut liikunta-, allas- ja kuntosaliryhmät.

Ajankohtaiset tiedot löytyvät täältä.

Neuvoja ARA-asunnoissa asuville mahdollisten vuokranmaksuongelmien hoitamisesta löytyy täältä.

Sisä-Savon kansalaisopisto keskeytti kevään opetuskauden kesken koronan takia. Keskeytyneen lähiopetuksen osalta osa kursseista järjestetään keväällä 2020 etäopetuksena ja osa siirretään pidettäväksi syksyllä 2020 lähiopetuksena. Niiden kurssien osalta, joissa lähiopetuskertoja jäi pitämättä, eikä niitä korvata muilla opetustavoilla, opiskelijoilla on mahdollisuus hakea hyvitystä kurssimaksusta pitämättä jääneiden kurssikertojen osalta.

Kaupungin kirjasto on avannut palautusluukkunsa ja koko kirjasto on tarkoitus aukaista 1. kesäkuuta.

Myös Kellarikalleria, uimahalli, kuntosali, koulujen liikuntatilat, vanhan lukion tilat, nuorisotila, kaupungin muut harrastus- ja kerhotilat, kaupungin hallussa olevat järjestöjen kokoontumistilat, sekä koulujen käyttö harrastustiloina on tarkoitus avata 1. kesäkuuta.Kunkin tilan avautumisesta tiedotetaan erikseen tilojen omilla verkkosivuilla.

Vierailut vanhusten asumispalveluyksiköissä Joenrannan kodissa ja Veljeskodissa sekä Väinölässä on kielletty. Vanhusten päiväkeskuksen ja Väinölän päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset suljetaan 17.3.2020 lähtien toistaiseksi. Kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset avataan 1.6. alkaen hallitusti ja asteittain.

Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Varkaus

Varkauden kaupunki toimii Valtioneuvoston linjausten ja suositusten mukaisesti ja on aloittanut koronarajoitusten purkamisen muun muassa kouluissa.

Kaupunki on alkanut ottaa liikuntapaikkoja taas käyttöön.

Hammashoidon palvelujen palauttaminen normaalille tasolle on alkanut. Lisätietoja täältä.

Kaupunki on avannut lapsiperheille tarkoitetun Arjen apu -chatin. Lisätietoja täältä.

Varkauden kaupungin ajankohtaisen koronatiedon löydät täältä.

Pielavesi

Pielaveden kunnassa rajoituksia puretaan viranomaisten ohjeita noudattaen.

Kunnan omat yleisötapahtumat on peruttu toukokuun loppuun asti.

Koronaepidemian vuoksi Pielaveden kunnan virastojen ovet pidetään suljettuna kesän yli.

Kunta ei toukokuun loppuun asti ota vastaan kotimaisia tai ulkomaisia vierailijaryhmiä. Kunta varautuu myös etätöiden lisäämiseen.

Ikäihmisille järjestetään vapaaehtoisten sekä kunnan voimin asiointiapua. Asiointiapua koordinoidaan kunnan toimesta. Apua asioimiseen tarvitseva voi soittaa keskiviikosta 18.3. alkaen numeroon 050 4440814 ma-pe klo 8-16 välisenä aikana. Pielaveden eri kyliltä on ilmoittautunut vapaaehtoisia, jotka voivat auttaa asiointien hoitamisessa.Kunta kannustaa ihmisiä antamaan naapuriapua ja ottamaan ensisijaisesti puhelimitse yhteyttä ikäihmisiin ja muihin mahdollisiin avuntarvitsijoihin ja tarjoamaan apua yhteisvastuullisesti.

Kelan asiointipistea kirjastolla on suljettu asiakkailta. Kelan palveluita tarvitsevien tulee ottaa yhteyttä Kelan puhelinpalveluun. Palvelukohtaiset puhelinnumerot löytyvät Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/soita-kelaan sekä kirjaston ovesta.

Vierailut vanhusten ja erityispalvelujen asumispalveluyksiköihin ovat kiellettyjä pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset sekä saattohoidossa olevien läheiset. Erityistilanteissa tulee olla yhteydessä vanhuspalvelujen päällikköön p. 040 489 4823, asumispalvelujen lähiesimieheen p. 040 489 4204 tai Ilonakodin sairaanhoitajaan p. 040 661 8316.

Karhunpesän ryhmätoiminnot käynnistyvät 1.6. Ryhmätoiminnoissa huomioidaan viranomaisten ohjeistukset kokoontumisrajoituksiin ja turvaväleihin liittyen.

Kirjastoon voi palauttaa lainoja palautusluukun kautta.

Kirjastosta voi lainata aineistoa kirjakassipalvelun avulla. Kirjakassipalvelun kautta voi lainata soittamalla etukäteen puh. 040 4894191 tai sähköpostilla kirjasto@pielavesi.fi. Lainaamista varten tarvitaan asiakkaan nimi ja kirjastokortin numero. Aineisto kerätään toiveiden mukaisesti, lainataan ja sovitusti voit noutaa kirjakassin kirjaston oven ulkopuolelta arkisin klo 10-15 välisenä aikana.

Kunnaneläinlääkärit jatkavat toimintaansa toistaiseksi. Kiireettömien potilaiden hoito minimoidaan epidemia-aikana omistajien terveyden turvaamiseksi ja henkilökunnan turvaamiseksi tartunnoilta. 

Pielaveden ajankohtaisen tilanteen näet täältä.

 

Lapinlahti

Lapinlahdella rajoituksia puretaan viranomaisten ohjeita noudattaen.

Akuutti vastaanotto Lapinlahden terveyskeskuksessa on jaettu kahteen osaan

1 Hengitystieinfektiota sairastavat ja vatsatautioireiset (ripuli, pahoinvointi, oksentelu) klo 8-16, ota yhteys puh 0172720411.COVID-näytteenottokriteerit ovat muuttuneet, ota heti yhteys päivystykseen jos sinulla alkaa hengitystieinfektio-oireita tai vatsatautioireita.Vastaanotto on normaaleissa päivystyksen tiloissa.Päivystysovet pidetään lukittuna. Jos sinut on ohjattu puhelimessa lääkärin tutkittavaksi, soita ovikelloa tullessasi.2  muu akuutti vastaanotto klo 8-18 ja viikonloppuisin  klo 8-16, ota yhteys puh 0172720451.Vastaanotto sijaitsee neuvolan tiloissa, käynti pääovesta.

 

Kiireettömät vastaanotot pidetään Varpaisjärven terveysasemalla.

 

Terveyskeskuksen ajankohtaiset tiedot löydät täältä.Kirjasto on kiinni toukokuun loppuun asti

Varauksia voi noutaa Lapinlahden pääkirjastolta ja Varpaisjärven lähikirjastolta 11.5. - 31.5.2020 seuraavasti:maanantai klo 13 – 18tiistai-perjantai klo   9 - 14.

Tiloja ja muita palveluja avataan kesän aikana vähitellen koronarajoitusten puitteissa alkaen 1.6. 2020.

Kirjastoaineisto tulee palauttaa kirjaston palautusluukkuun.

Kunnan kaikki koronatiedotteet löytyvät täältä.

Rautavaara

Rautavaara purkaa poikkeusolojen aiheuttamia toimenpiteitä vaiheittain.

Keitele

Kunta purkaa koronarajoituksian maan hallituksen ohjeiden ja linjausten mukaisesti.

Kunnanvirasto on suljettu 31.5.2020 saakka. Kunnantoimisto avataan asteittain 1.6. alkaen.

Terveyskeskuksen toiminta muuttuu koronaepidemian ajaksi. Kaikkea kiireetöntä toimintaa tarvittaessa vähennetään, siirretään myöhemmäksi tai hoidetaan vaihtoehtoisin menetelmin, esim. puhelimitse. Katso tarkemmat tiedot https://www.psshp.fi/web/kysteri/nilakka/keitele

Kirjasto, omatoimikirjasto ja Talligalleria ovat suljettuna 18.3.-31.5. välisenä aikana.

Kaikki Keiteleen kunnan ajankohtaiset koronatoimet löytyvät täältä.

Kaavi

Kunta purkaa koronarajoituksian maan hallituksen ohjeiden ja linjausten mukaisesti.

Kaavin kunnan ajankohtaiset koronatiedotteet löytyvät täältä.

Pieksämäki

Sosiaali- ja terveyspalvelut:

Terveyskeskuksen vuodeosasto sekä kaikki palveluasumisen yksiköt on määrätty vierailukieltoon.

– Vastaanoton asiakaspalvelupiste on toistaiseksi suljettu. Ota yhteyttä vastaanotoille puhelimitse p. 015 7884431. Soittoajat terveyskeskukseen ovat: ma, ti ja to klo 8-15, ke, pe ja arkipyhien aattona klo 8-14. Puheluista menee normaali oman operaattorin sopimuksen mukainen puhelumaksu. Virka-ajan ulkopuolella soita päivystysapu 116 117 ennen kiirevastaanotolle tai päivystykseen hakeutumista.

– Sisäänkäynti suunterveydenhuoltoon vain Heinäkadun puolelta.

– Sisäänkäynti neuvolaan vain terveyskeskuksen pääovista Tapparakadun puolelta.

– Jos sinulla on flunssaoireita, peru kaikki varatut aikasi.

Pieksämäellä on käytössä neuvontapalvelu, josta voit saada tukea ja ohjausta korona-arjen haasteisiin puhelimitse. Neuvontapuhelimien numerot ovat 050 3590719 ja 050 3591484. Palvelu on avoinna ma-pe 9-15.

Pieksämäen kaupunki avaa peruskoulut ja päiväkodit hallitusti ja turvallisuudesta huolehtien 14. toukokuuta. Toimenpide perustuu valtioneuvoston 29.4. antamaan päätökseen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoitteiden purkamisesta. Toisen asteen ja vapaan sivistystyön purkamisesta valtioneuvosto päättää myöhemmin. Käytännön järjestelyistä tiedotetaan huoltajia Wilman kautta.

Tarkemmat Pieksämäen kaupungin ohjeet löytyvät kaupungin verkkosivuilta.

Sonkajärvi

Terveyskeskus on auki normaalisti. Seuraa Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän tiedotteita.

Huomioi kuitenkin, että Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän toimialueen kaikkien hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotto keskitetään Iisalmen terveyskeskuksen Enskaan. Muilla oireilla olevat potilaat vastaanotetaan eri tiloissa.

Palvelutalot Mosaiikki, Koivula ja Tuulikannel ovat suljettuja ulkopuolisilta.

Varhaiskasvatuksessa Nallemuorin ja Männikön päiväkodit toimivat normaalisti. Nallelan päiväkodin toiminnot on siirretty osittain Nallemuoriin ja osittain Rutakon koulun eskaritiloihin. Sairaita lapsia ei saa tuoda päivähoitoon

Kunnantalo (Lepokankaantie 2) on suljettu. Kuntalaisia suositellaan asioimaan puhelimitse tai sähköpostitse.

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaita kehotetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Kuntalaisia kehotetaan kantamaan vas­tuuta apua tarvitsevista, kuten iäkkäistä ja yksinasuvista. Mikäli huoli herää lähimmäisestä, tulee ottaa yhteyttä Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän asiakasneuvonta Ohjuriin, puh. 040 712 1190.

Pelastuslaitos hoitaa normaalisti pelastus- ja ensihoitotehtävät Sonkajärven ja Sukevan alueella. Lisätietoja antaa palomestari Antero Oikarinen, puh. 044 718 7191.

Sonkajärven kunta on perustanut neuvontapuhelimen ja puhelin on toiminnassa. Palvelupuhelimeen voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä eli jos on mitään huolenaiheita joko oman tai läheisen arjen sujumisessa. Sonkajärven kunnan neuvontapuhelin 040 675 0025 sekä 040 675 0027maanantaista perjantaihin klo 9-15. Puhelinnumeroissa on muutos aikaisempaan tiedotukseen. Neuvontapuhelin antaa ohjausta ja neuvontaa muissa kuin terveydellisissä asioissa. Terveydellisissä asioissa toimi Ylä-Savon SOTE:n ohjeiden mukaisesti.

Lisätietoa Sonkajärven palvelun avautumisesta löytyy kunnan verkkosivuilta.

Tervo

Ikäihmisille ja muille avun tarvitsijoille järjestetään vapaaehtoisten sekä kunnan voimin asiointiapua, jos kuntalainen tarvitsee apua esim. arjen kauppa- tai apteekkiasiointiin, eikä ole ennestään kotihoidon asiakas. Asiointiapua koordinoidaan kunnan toimesta.

Apua asioimiseen saat numeroista p. 044 7499 303 tai p. 017 499 111(ma-pe klo 8-15 välisenä aikana).

Perusopetuksessa palataan lähiopetukseen 14.5.

Maanantaina 1.6.2020 kirjaston ovet avautuvat asiakkaille. Kunta tiedottaa asiasta enemmän, kun tieto täsmentyy.

Tervon kunnanvirasto on suljettu toistaiseksi. Kaikki asiointi pyritään hoitamaan puhelimitse, sähköpostitse tai viestein (chat ja/tai etäyhteyden) avulla. Henkilöstön suorat numerot palvelevat normaalisti.

Kunto- ja liikuntasali on suljettuna 31.5.2020 saakka.

Lisätietoja Tervon kunnan tilanteesta löytyy kunnan verkkosivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.