Kokoomuksen eduskuntaryhmä haluaa valkoposkihanhet metsästettäväksi lajiksi

Valkoposkihanhen pesimäkanta on Suomessa viime vuosina kasvanut kymmenisen prosenttia vuodessa. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT

Kokoomuksen eduskuntaryhmä esittää valkoposkihanhien lisäämistä metsästettävien lajien joukkoon. Lisäksi ryhmä vaatii toimenpidealoitteessaan, että hallitus vaikuttaisi EU:ssa valkoposkihanhien poistamiseen lintudirektiivistä. Lintu on EU:n erityisesti suojelema laji ja lailla rauhoitettu.

Oppositiopuolue kokoomus moittii hallitusta siitä, että se piiloutuu direktiivin taakse, vaikka lintu aiheuttaa miljoonavahingot maataloudelle ja haittaa puistojen ja rantojen virkistyskäyttöä.

Eduskuntaryhmä vaatii asian ratkaisemiseksi terveen järjen käyttöä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) totesi aiemmin viikolla, että valkoposkihanhien aiheuttamia tuhoja pitäisi rajoittaa aloittamalla suojametsästys ja ampumalla tuhansia lintuja.

–  Nykyiset toimenpiteet eivät riitä, vaan ongelma pahenee. Suojametsästys pitäisi saada heti käyntiin, Leppä sanoi ja vetosi Ruotsin ja joidenkin muiden EU-maiden esimerkkiin. Niissä suojametsästystä on jo tehty, Leppä totesi Kiteen vierailullaan tiistaina.

Tuhot ovat suuria

Valkoposkihanhet ovat tänä keväänä aiheuttaneet poikkeuksellisen pahoja vahinkoja erityisesti Pohjois-Karjalassa. Pelloille lepäämään jääneet linnut ovat syöneet nurmirehusadot monilla alueilla.

Ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan uutta lakia rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta ja ennaltaehkäisystä. Lakiesitys on määrä saada käsittelyyn syyskaudella.

Valkoposkihanhen pesimäkanta on Suomessa viime vuosina kasvanut kymmenisen prosenttia vuodessa. Viime syksyn laskennassa havaittiin noin 33  700 lintua.

Lisäksi tuhoja aiheuttavat muuttomatkalla olevat linnut, jotka pysähtyvät ruokailemaan muun muassa peltoaukeille.

Koska luonnonsuojelulaki kieltää rauhoitettujen lintujen häiritsemisen, on lintujen karkottamiseksi haettava poikkeuslupaa myös vaikkapa drone-lennokkien, pelättimien tai äänimerkkien käyttöön tai koirien avulla häätämiseen.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut