Jääkiekkoseuran johtajalle 14 900 euron sakot liikenteessä toilailusta

Toimitusjohtaja Jukka Toivakka tuomittiin sakkoihin. Vesa Vuorela

Asta Tenhunen

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi mikkeliläisen Jukka Toivakan, 57, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 50 päiväsakkoon, josta tuli maksettavaa 14 900 euroa.

Toivakka on valtakunnallisesti kuulu etenkin jääkiekkoseura Jukurit HC:n hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana.

Hovioikeus muutti merkittävästi Etelä-Savon käräjäoikeuden rangaistusta.

Käräjäoikeus oli tuominnut Toivakan kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen liikenneturvallisuuden vaarantamisen lisäksi virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Hovioikeus hylkäsi toisen syytteistä ja alensi siten rangaista.

Syytteissä oli kyse tapauksesta, jossa Toivakka pysäköi autonsa kadulle Mikkelin keskustassa joulukuussa 2018. Pysäköinninvalvoja meni tarkistamaan, oliko pysäköintimaksu maksettu.

Koska auto oli pysäköity maksulliselle paikalle maksamatta, pysäköinninvalvoja otti autosta valokuvan.

Samaan aikaan Toivakka tuli autolleen ja alkoi todistajan mukaan hermostuneesti elehtiä ja riidellä pysäköinninvalvojan kanssa. Pian hän kuitenkin poistui autolla voimakkaasti kiihdyttäen paikalta.

Syyttäjän mukaan pysäköinninvalvoja oli vaarassa jäädä alle. Nainen joutui hyppäämään sivuun jalkakäytävälle.

Syyttäjän mukaan auton alle jääminen oli ollut niin lähellä, että pysäköinninvalvoja säikähti tilannetta pahoin ja joutui hakeutumaan työterveyshuoltoon käsittelemään vakavaa vaaratilannetta.

Toivakka kiisti syytteet tuomioistuimissa. Hän ei mielestään syyllistynyt rikoksiin eikä ainakaan tekoihin, joista tulisi tuomita rangaistusta.

Hovioikeuden mukaan Toivakka, pysäköinninvalvoja ja todistaja kertoivat yhdenmukaisesti, että Toivakka oli tuohtunut pysäköinninvalvojan aikeesta antaa sakot, mutta hän ei ollut uhkaillut naista mitenkään.

Toivakka oli myös ajanut naisen läheltä, mutta hovioikeuden mukaan ilmi ei tullut, että Toivakan tarkoitus olisi ollut uhata pysäköinninvalvojaa hänen tekemänsä virkatoimen vuoksi. Siksi syyte virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta hylättiin.

Toivakka kuitenkin ajoi vauhdikkaasti läheltä pysäköinninvalvojaa niin, että nainen olisi voinut esimerkiksi kaatua joutuessaan äkillisesti väistämään autoa.

Hovioikeuden mukaan Toivakka laiminlöi velvollisuutensa jättää jalankulkijalle turvallinen tila tiellä, kun ottaa huomioon auton nopeuden, auton koon ja olosuhteet. Hän oli samalla laiminlyönyt velvollisuutensa noudattaa huolellisuutta ja varovaisuutta vahingon välttämiseksi.

Siksi Toivakka tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja hovioikeus muutti tuomion sakoiksi.

Koska syyte virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta hylättiin, hovioikeus myös päätti, ettei Toivakan tarvitse maksaa korvauksia pysäköinninvalvojalle. Käräjäoikeus oli tuominnut Toivakan maksamaan naiselle 3 000 euron korvaukset ja runsaat 1 300 euroa oikeudenkäyntikuluista.

Toivakka jäi ennen oikeudenkäyntiä lyhyeksi ajaksi sivuun Jukureiden toiminnasta, mutta hallitus päätti heti käräjäoikeuden tuomion jälkeen viime marraskuussa, että Toivakka voi jatkaa normaalisti tehtävissään.

Aiheeseen liittyvää

  1. Jääkiekkopomolle ehdollista vankeutta pysäköinninvalvojan vastustamisesta 6.11.2019 13:15

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut