Tyhjien liiketilojen määrä kasvoi Kuopion keskustassa, mutta kaupunki pärjää yhä vertailussa

Jaana Hiltunen

Kuopion kaupunkikeskustan vireys pärjää edelleen hyvin vertailussa muihin kaupunkikeskustoihin verrattuna, mutta elinvoima on laskenut viime vuodesta myös mualimannavalla.

Elävät Kaupunkikeskustat ry:n elinvoimalaskennassa elinvoimaluvun muutos Kuopion keskustassa oli -6,6 prosenttia. Elinvoimaluvussa suhteutetaan kauppojen ja ravintoloiden sekä tyhjien liiketilojen määriä tuhatta asukasta kohti. Esimerkiksi Jyväskylässä elinvoimaluku meni vuodessa pakkaselle 16,2 prosenttia ja Joensuussa miinusta tuli 9,8 prosenttia.

Elinvoimalaskenta toteutetaan vuosittain huhtikuussa ja siihen osallistui 35 kaupunkia.

Laskennan mukaan tyhjiä liiketiloja oli huhtikuussa Kuopion keskustassa 8,7 prosenttia. Esimerkiksi Jyväskylässä tyhjiä liiketiloja oli 15,9 prosenttia, Tampereella 10 prosenttia, Oulussa 9,6 prosenttia ja Joensuussa 13,5 prosenttia. Helsingissä prosenttiosuus oli 7,5.

Tyhjien tilojen osuus kasvoi kuitenkin myös Kuopiossa viime vuosiin verraten. Viime vuonna tyhjiä tiloja oli 6 prosenttia ja vuonna 2018 6,9 prosenttia.

Kauppojen ja ravintoloiden osuus kaikista liiketiloista Kuopion keskustassa oli vertailun mukaan 43 prosenttia. Vuonna 2017 prosenttiosuus oli 47,9 ja trendi on ollut laskeva myös muualla maassa. Laskun selittää ainakin Kuopiossa kauppojen väheneminen, sillä ravintoloiden osuus jatkaa kasvuaan.

Kaupoista ja ravintoloista ravintoloiden osuus on Kuopiossa ollut kovemmassa kasvussa kuin maassa keskimäärin. Kun vuonna 2017 ravintoloiden osuus kaupoista ja ravintoloista oli 28,9 prosenttia, tänä vuonna se oli 34,2 prosenttia.

Elinvoimalaskennassa oli summattu myös koronan aiheuttamien rajoitusten merkitystä joissakin kaupungeissa, mutta ei Kuopion osalta.

Yleisesti ottaen kevät sulatti keskustojen elinvoiman. Elinvoimalaskennassa huhtikuun poikkeustila sulki 54 prosenttia ravintoloista, mutta kivijalkayrittäjien yhä sinnitellessä kiinni oli vain 17 prosenttia kaupoista. Keskustojen asiakasvirrat kutistuivat neljäsosaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.