Hatsalan uudelle yläkoululle pitää etsiä uusi paikka ja rakentaminen siirtyy – "Tämä menee nyt ihan uusiksi"

Hatsalan koulun parkkipaikalle ehdittiin rakentaa jo uusi ruokala vuonna 2016. Silloin suunnitelmana oli rakentaa uusi koulurakennus samalle tontille. Juha Poutanen

Jaana Hiltunen, Aku-Pekka Mölsä

Kuopion Hatsalan uudelle yläkoululle täytyy etsiä uusi tontti, sillä nykyinen koulu sijaitsee moottoritien välittömässä läheisyydessä, ja se näkyy Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen mukaan paikallisina korkeina pienhiukkaspitoisuuksina.

Nykyinen koulukiinteistö on valmistunut vuonna 1965, jolloin liikennemäärät ovat olleet huomattavasti pienemmät. Moottoritie on valmistunut vasta koulurakennuksen jälkeen.

Tontille olisi jouduttu tekemään myös korkeita meluntorjuntarakenteita moottoritieliikenteen aiheuttamien korkeiden desibelimäärien vuoksi.

– Melusta olisi vielä voitu selvitä, mutta sitten tuli tämä Ilmatieteen laitoksen tutkimus ja se vei pohjan siltä, että tuolle tontille voitaisiin tehdä uusi koulu. Asia tuli yllätyksenä, kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtaja Pekka Niiranen (kok.) kommentoi.

Koulun vieressä on myös vuonna 2016 rakennettu ruokala. Niiranen ei äkkiseltään osaa sanoa, mitä sille tapahtuu.

– Ruokalalla olisi ollut käyttöä uuden koulun yhteydessä. Tämä menee nyt ihan uusiksi.

Hankkeen koon takia riittävän suuren tontin löytäminen on vaikeaa. Tonttiasiaa selvittää kaupungin työryhmä. Paikkoja etsitään sekä keskustasta että keskustan lähialueilta. Ratkaisu pyritään löytämään mahdollisimman nopeasti.

Hankkeen aloitus tulee kuitenkin viivästymään alkuperäisestä aikataulusta vähintään vuoden, koska asemakaavan muutostarve on todennäköinen. Rakentaminen oli tarkoitus aloittaa 2021. Nykyiselle Hatsalan koululle on tehty toimintaa tukevia korjauksia viimeisten kesälomien aikana. Korjaukset on mitoitettu niin, että nykyistä koulua voidaan turvallisesti käyttää, kunnes uusi koulurakennus valmistuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut