Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Uusia koronaan liittyviä kuolemia neljä – kokonaismäärä lähes 300

Koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten määrä lähestyy Suomessa kolmeasataa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi lauantaina, että kuolemia on raportoitu 297.

THL:n kuolinluvuissa mukana olevien tarkkoja kuolinsyitä ei ole vielä varmistettu, vaikka kaikilla oli todettu koronavirustartunta.

Sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi on tällä hetkellä 120 ihmistä, joista 30 on tehohoidossa.

THL:n mukaan Suomessa on nyt 6  286 vahvistettua koronavirustartuntaa. Perjantain jälkeen tartuntojen määrä on kasvanut 58:lla.

Väkilukuun suhteutettuna Suomessa on kuollut 54 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Tartuntoja on miljoonaa asukasta kohti 1  135.

Testattuja koronavirusnäytteitä liki 144 000

Sairaanhoitopiireistä tartuntoja on suhteellisesti diagnosoitu yhä eniten Uudenmaan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä.

Määrällisesti tartuntoja on eniten pääkaupunkiseudulla. Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa on todennettu yhteensä lähes 3  800 tartuntaa.

Länsi-Pohjan alueella sijaitsevissa Tornion, Kemin, Ylitornion ja Keminmaan kunnissa on puolestaan todettu yhteensä 139 koronavirustartuntaa. Tartuntoja on näissä kunnissa esimerkiksi yksi enemmän kuin koko Tampereen kaupungissa, jonka väkiluku on yli nelinkertainen näihin neljään kuntaan verrattuna.

Kaiken kaikkiaan Suomessa on koronaepidemian aikana testattu noin 143  900 koronavirusnäytettä. Eilisen jälkeen lisäystä on tullut noin 3  300 näytettä.

Alustavan arvion mukaan taudista toipuneita henkilöitä on ainakin 5 000. Arvio perustuu raportoituihin tapauksiin, joiden toteamisesta on vähintään kaksi viikkoa eikä tiedossa ole muuta taudinkulkuun liittyvää seurantatietoa.

Tietojen raportoinnissa on viiveitä, jotka johtuvat muun muassa näytteiden kirjaamisesta, tiedonsiirrosta sekä kuolemantapausten ilmoittamisesta.

THL:n Salminen kritisoi vanhusten eristämistä HS:lle

THL terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kyseenalaistaa hyväkuntoisille ikäihmisille annettavan ohjeistuksen karanteenin kaltaisissa olosuhteissa pysymisestä.

–  Siinä on sellaista tiettyä holhousta, joka ei minun mielestäni kuulu asiaan. Jos he itse ottavat sen riskin, että haluavatkin liikkua ulkona ja tavata sukulaisia, niin sitten ottavat. Ei se minun mielestäni ole viranomaisten tehtävä lähteä siihen väliin, Salminen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hallitus ohjeisti maaliskuun puolivälissä yli 70-vuotiaita pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa eli välttämään lähikontakteja parhaansa mukaan. Toimintaohjeessa esimerkiksi kehotettiin välttämään tarpeettomia vierailuja yli 70-vuotiaiden luona.

Salminen kertoo HS:n haastattelussa saavansa asiaan liittyen paljon yhteydenottoja ikäihmisiltä, jotka eivät ymmärrä rajoitusta. Hänen mukaansa hoitokodeissa rajoitukset ovat ymmärrettäviä ja tarpeellisia, mutta itsekseen asuvien hyväkuntoisten vanhusten kohdalla kyseenalaisia.

–  He ovat ihan terveitä, hyväkuntoisia, mutta ei heillä ole paljoa elämää jäljellä. Eivät he halua istua kotona tapaamatta lapsenlapsiaan ja lapsiaan, Salminen kertoo lehdelle saamistaan yhteydenotoista.

Salmisen mukaan hallitus päättää koronaviruksen leviämisen rajoittamiseen liittyvistä toimista tai niiden purkamisesta "oman linjansa mukaan". Hän kertoo ymmärtävänsä sitä, että hallituksen tulee katsoa maan kokonaisetua.