Vuoden valokuvataidekirja näyttää isän ja lapsen näkökulmasta, millaista on arki monivammaisen lapsen kanssa – sairaalakäyntejä ja väsymystä, mutta myös iloa ja naurua

Valokuvaaja Johannes Romppasen Lilja-kirja on valittu vuoden valokuvakirjaksi. Johannes Romppainen

Iikka Taavitsainen

Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo ovat antaneet Vuoden valokuvataidekirja 2019 -palkinnon Johannes Romppasen kirjalle Lilja.

Teos kertoo valokuvaaja Romppasen tyttärestä Liljasta ja hänen kanssaan vietetystä neljästä ensimmäisestä vuodesta. Kirja näyttää arjen kompleksisuuden monivammaisen lapsen kanssa: sairaalakäyntejä ja väsymystä, mutta myös iloa ja naurua – Romppasen perheen tavallista arkea.

Vuoden 2019 palkinnosta päätti kuvataiteilija-valokuvaaja Ulla Jokisalo. Hänen mukaansa Lilja on vahva henkilökohtainen puheenvuoro ja yhteiskunnallinen kannanotto jokaisen lapsen oikeudesta tulla hyväksytyksi omana itsenään.

– Kuten valokuvaaja itse tämän asian kirjassaan painokkaasti ilmaisee: Sairausdiagnoosit eivät saa meitä determinoida. Ne voivat olla myös mahdollisuuksia, Jokisalo perustelee valintaa tiedotteessa.

–  Lilja on monikerroksinen ja tarkkaan ajateltu teoskokonaisuus. Valokuvataidekirjan syvin vaikuttavuus ja koskettavuus on sen äärimmäisessä henkilökohtaisuudessa ja valokuvien inhimillisessä lämmössä. Valokuvakertomuksena Lilja on erityinen etenkin Romppasen itsensä ja hänen tyttärensä välisen suhteen kuvauksena, ja heidän yhteisenä näkökulmanaan.

Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon päämääränä on kannustaa korkeatasoisten valokuvataidekirjojen tekemiseen sekä herättää yleistä kiinnostusta valokuvataidekirjoja kohtaan. Palkinto jaettiin nyt kolmannen kerran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut