Itä-Suomen yliopisto avaa palopäällystölle väylän maisteritutkintoon

Pelastusalalla on keskusteltu pitkään, mikä on opintopolku, jos pelastusalalla haluaa opiskella eteenpäin ja kouluttautua alan johto- ja hallintotehtäviin. Karolina Ketola

Asta Tenhunen

Itä-Suomen yliopisto avaa pelastusalan päällystölle uuden polun suoraan ylempään korkeakoulututkintoon. Pelastusalan ammattilaiset ovat kaivanneet ja pyytäneet pelastusalalle sopivaa ylempää korkeakoulututkintoa jo vuosia.

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitokselle avataan uusi väylä maisteriopintoihin henkilöille, joilla on pohjana jo ammattikorkeakoulututkinto pelastusalan päällystötutkinnosta tai palopäällystön insinööritutkinnosta.

Esimerkiksi nykyisillä palomestareilla on tämä ammattitutkinto samoin kuin monilla palopäälliköillä ja isolla osalla palotarkastajista.

Oikeustieteiden laitokselle otetaan jatkossa viisi opiskelijaa palopäällystölle tarkoitetussa maisterivalinnassa. Opiskelijat valitaan suorittamaan hallintotieteiden maisterin tutkintoa.

Ensimmäinen hakuaika on ensi keväänä ja opintojen on tarkoitus alkaa syksyllä 2021.

Hallintotieteiden maisteriopinnoissa on mahdollista opiskella esimerkiksi hallinto-, virkamies-, työ-, sopimus- ja vahingonkorvausoikeutta.

Itä-Suomen yliopiston mukaan tutkinto mahdollistaa erikoistumisen myös esimerkiksi rikos- ja ympäristövastuuseen tai julkisiin hankintoihin.

– Meille on tullut viestiä siitä, että pelastusalan johtavissa tehtävissä on tarvetta maisterin tutkinnolle ja ettei alalle ole sopivia yliopistollisia maisteriopintoja. Olemme halunneet vastata tähän kysyntään, oikeustieteiden laitoksen johtaja Matti Turtiainen toteaa.

Yliopisto on kehittänyt uuden maisteriväylän yhdessä Pelastusopiston kanssa. Pelastusopisto on sisäministeriön alainen oppilaitos Kuopiossa. Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos sijaitsee Joensuussa.

Palopäällystön maisteriopiskelijat voivat todennäköisesti suorittaa ison osan opinnoistaan etäopintoina riippuen siitä, mitä opintojaksoja he opintoihinsa ottavat.

Turtiainen arvioi, että opinnot maisteriohjelmassa kestävät noin kaksi vuotta. Kestoon vaikuttavat opiskelijan aiemmat opinnot ja tarvitseeko hänen täydentää niitä jotenkin maisteritutkintoaan varten.

Itä-Suomen yliopiston mukaan oikeustieteiden laitoksen maisteriopintoihin on pitkään otettu opiskelijoita suoraan ammattikorkeakoulututkinnon perusteella.

Hallintotieteiden maisterin tutkintoa suorittamaan valitaan vuosittain ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneita poliiseja ja vankeinhoidon ammattilaisia niin, että molemmille on varattu viisi aloituspaikkaa vuosittain. Esimerkiksi poliisien maisteripaikat ovat olleet suosittuja ja niihin on ollut hakijoita ympäri Suomen.

Opinnoista on jatkettu myös tekemään väitöskirjaopintoja.

– Oikeustieteiden laitos kehittää aktiivisesti jatkuvan oppimisen kokonaisuuksia ja pelastusalan päällystölle tarkoitettu väylä on uusi tuote meidän laajassa valikoimassamme, Turtiainen kuvailee.

Turtiaisen mukaan oikeustieteiden opinnoille on kysyntää työelämässä ja yhteiskunnassa muutenkin.

Itä-Suomen yliopisto kouluttaa oikeustieteellisille aloille oikeusnotaareita ja oikeustieteen maistereita sekä juridiikan erikoisaloille lakiasiantuntijoita, jotka valmistuvat hallintotieteiden kandidaateiksi ja hallintotieteiden maistereiksi.

Lisäksi oikeustieteiden laitoksella on laajasti avoimen yliopiston opetusta ja täydennyskoulusta.

Pelastusalan ylimpien virkojen virkamiehet ovat tähän asti hankkineet itselleen ylempiä korkeakoulututkintoja hyvin eri aloilta kuten hallintotieteistä tai teknisiltä aloilta. Alan koulutusvaatimukset ovat olleet kasvussa, kun pelastuslaitoksista on tullut aiempaa isompia ja esimerkiksi tietosuoja- ja laillisuusvaatimukset ovat lisääntyneet yhteiskunnan muuttuessa.

Pelastusalan ylempien viranhaltijoiden yleisimpiä työpaikkoja ovat pelastuslaitokset, aluehallintovirastot ja sisäministeriö.

Kommentoi

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut