KYSin alueella enää kolme koronapotilasta sairaalassa – Itä-Suomen testeissä löytyi vain kolme positiivista näytettä tiistaina

KYSin infektioylilääkäri Irma Koivulan mukaan korona on Pohjois-Savossa tasannevaiheessa. Juha Poutanen

Marita Tiihonen

Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) laajalla erva-alueella oli keskiviikkona enää kolme koronapotilasta sairaalahoidossa.

Tilanne covid-19 -tautitilanteen suhteen on siis Itä-Suomessa hyvin hallinnassa ennen koulujen alkamista ja rajoitusten purkamista.

– Sairaalassa hoidettavien määrän lasku alkoi huhtikuun ensimmäisen viikon jälkeen. Enimmillään erva-alueella on ollut vähän yli 20 potilasta yhtä aikaa sairaalassa, kertoo infektioylilääkäri Irma Koivula KYSistä.

KYSin erva-alueella tautiin on menehtynyt yhteensä 23 ihmistä.

Erikoissairaanhoidon erityisvastuualueessa (erva) on kyse yli 800 000 asukkaan kokonaisuudesta. Siihen kuuluvat Pohjois-Savon, Itä-Savon ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien sekä Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymät.

Pohjois-Savossa on Koivulan mukaan taudin suhteen tasannevaihe menossa.

– ISLABin alueella tutkittavia on vähän. Esimerkiksi 11. toukokuuta tutkittiin 185 näytettä, joista vain yksi oli positiivinen ja sekin kontrollinäyte. Tiistaina löytyi vain kolme uutta positiivista tapausta 299 tutkitusta näytteestä, kertoo Koivula.

ISLAB on Itä-Suomen laboratoriokeskus, joka koostuu KYSin erva-alueesta lukuun ottamatta Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymää.

ISLABin alueella on koko pandemian aikana tehty yhteensä 10 615 testiä, joista 284 on ollut positiivisia.

– On huomioitava, että osalle on tehty useita testejä. Luvut eivät ole siis potilaiden kokonaismääriä, vaan testien.

Pohjois-Savossa tilanne on pysynyt viikkokaudet samana eli vain neljässä kunnassa on löytynyt yli viisi todennettua tartuntatapausta: Kuopio 60, Kiuruvesi 33, Iisalmi 20 ja Varkaus 5.

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) mukaan Pohjois-Savossa oli tiistaihin mennessä varmistettu yhteensä 131 tautitapausta.

Koivula toteaakin, että tapausmäärät ovat vähentyneet ehkä jopa odotettua nopeammin.

– Moninaiset rajoitustoimenpiteet, joista tärkeimpänä liikkumisrajoitukset, ovat tehonneet. Jatkossa on kuitenkin edelleenkin tärkeää noudattaa viranomaisten ohjeita.

THL:n keskiviikon tuoreiden tietojen mukaan testattuja näytteitä on Suomessa nyt yhteensä noin 133 200. Tautitapauksia on yhteensä 6054. Niihin liittyviä kuolemia on raportoitu 284. Väestöön suhteutettuna tapausmäärien kokonaisilmaantuvuus on 109 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Viimeisen seitsemän päivän seurantajakson aikana todettiin 598 uutta tautitapausta. Uusien tapausten ilmaantuvuus väestöön suhteutettuna oli 11 tapausta 100 000 asukasta kohden kuten edelliselläkin seurantajaksolla.

Alustavan arvion mukaan taudista toipuneita henkilöitä on ainakin 4 300.

Tartuntojen leviämisen ehkäisyohjeet perustuvat oireettomuuteen eli oireilevat eivät saa osallistua toimintoihin ja tapahtumiin.

– On edelleen tarpeen noudattaa liikkumiseen liittyvää ohjeistusta, välttää isoja joukkoja, joissa on lähikontakteja. Turvavälit on pidettävä sekä noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Oireilevien tulee hakeutua omaan terveyskeskukseen koronatestiin, niitä on nyt hyvin tarjolla, muistuttaa Koivula.

Mikäli tartuntoja todetaan varhaiskasvatuksessa, oppilaitoksissa tai leireillä ja muissa avautuvissa toiminnoissa toimitaan ennalta suunniteltujen toimintaohjeiden mukaisesti.

Koivula ei odota koronan toista aaltoa vielä kesällä, vaikka yhteiskunta nyt avautuukin.

– On todennäköistä, että toinen aalto tulee, mutta mahdollisesti vasta syksyllä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut