Tuli levisi maastoon risujenpoltosta Pieksämäellä – pelastuslaitos muistuttaa varovaisuudesta, koska maasto on kuivaa

Kaisu Lötjönen

Tuli lähti leviämään maastoon risujenpolton seurauksena Pieksämäen Längelmäessä vappupäivänä.

Palo levisi kävelyvauhtia heinäisessä maastossa, mutta paikalla ollut henkilö onnistui rajoittaa palon etenemistä vesiämpäreillä ja naapuriavulla.

Pelastuslaitoksen yksiköiden saapuessa kohteeseen maastoa paloi noin 300 neliömetriä. Palo rajoitettiin ja sammutettiin. Maanomistaja huolehtii palopaikan jälkivartioinnista.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen toimialueella ei tällä hetkellä ole voimassa avotulen tekemisen kieltäviä rajoituksia, mutta pelastuslaitos muistuttaa, että koska maasto on paikoitellen kuivaa, tulee esimerkiksi puutarhajätteen polttamisessa noudattaa erityistä varovaisuutta.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen kymmenen ohjetta avotulen tekemiseen:

1) Risujen polttamisesta on tehtävä ilmoitus, mikäli savua syntyy merkittävästi. Ilmoitus Etelä-Savon pelastuslaitoksen toimialueella tehdään pelastuslaitoksen www-sivuilla osoitteessa https://eur01.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.espl.fi%2F&data=02%7C01%7C%7Cf599ffe088474ac36b7908d7eda05cd0%7Cdc3364a9b25445ac82d9642cc704e3ab%7C1%7C0%7C637239145320521596&sdata=XJG%2BGqai9qr2lys%2BdtnA9MrIv16mHWWc%2BE%2Bej5a3xK8%3D&reserved=0  Jätteiden polttaminen on aina kielletty.

2) Valitse paikka avotulen teolle huolellisesti. Huomioi vallitsevat tuuliolosuhteet. Huolehdi ettei tuli pääse leviämään ympäristöön eikä savu aiheuta haittaa naapurille ja muulle ympäristölle.

3) Avotulta ei saa tehdä toisen maalle ilman lupaa.

4) Ennen sytyttämistä tulee paikalle varata riittävästi henkilöitä ja alkusammutuskalustoa. Esimerkiksi vesiletku, vesitynnyri, ämpäri ja lapio ovat käyttökelpoisia alkusammutukseen. Avotulen tekopaikan ympäristö on myös hyvä kastella ennen sytyttämistä.

5) Polttoa on valvottava keskeytyksettä.

6) Avotulen pitämisen jälkeen on huolehdittava siitä, että tuli sammutetaan huolella.

7) Avotulen sytyttämiseen pelastuslaitos ei myönnä erillisiä lupia, mutta ennen tulen sytyttämistä tulee varmistaa ilmatieteenlaitoksen antaman metsäpalovaroituksen ja ruohikkopalovaaran tila. Voimassa olevat varoitukset voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen www- sivuilta.

8) Metsäpalovaroituksen ja ruohikkopalovaaran aikana avotulen tekeminen on kielletty.

9) Pelastusviranomaiset antavat tarvittaessa lisäohjeita avotulen teosta.

10) Sytyttäjä vastaa aina avotulen teosta mahdollisesti aiheutuneista vahingoista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut