Savon Voima rakentaa kalaportaat Juankosken ja Karjalankosken vesivoimalaitoksiin – pyritään tukemaan uhanalaisten kalojen elinolosuhteita

Kaisu Lötjönen

Savon Voima rakentaa Juankosken ja Karjalankosken vesivoimalaitoksiin kalaportaat. Hankkeilla pyritään tukemaan vaelluskalojen, kuten erittäin uhanalaisen järvitaimenen elinolosuhteita ja lisääntymistä.

Karjalankosken kalaporras rahoitetaan osittain vaelluskalojen elvyttämiseen suunnatulla valtion tuella. Juankosken kalatien rahoituksesta vastaa Savon Voima kokonaisuudessaan.

Nilsiän reitti on valtakunnallisesti tunnustettu vesienhoidon ja kansallisen kalatiestrategian kärkikohde, joka aikanaan on ollut nykyisin erittäin uhanalaisen järvitaimenen yksi tärkeimmistä lisääntymisalueista Vuoksen vesistössä.

Kalaporrashankkeiden kokonaiskustannus on lähes miljoona euroa. Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt hankkeelle vaelluskalakantojen elvyttämiseen tarkoitettua tukea 349 000 euroa, jolla rahoitetaan osa Karjalankosken kalaportaan kustannuksista. Juankosken kalatien rahoituksesta Savon Voima vastaa kokonaan itse.

Savon Voima painottaa toimintansa kehityksessä ympäristövaikutusten huomiointia.

– Kävimme pitkään keskustelua hankkeen kalataloudellisista vaikutuksista Pohjois- Savon ELY-keskuksen kanssa, ja vakuutuimme siitä, että hankkeen toteutuminen on kriittistä hyvin uhanlaisen järvitaimenen lisääntymisedellytysten parantamisessa. Toimien vaikuttavuudesta varmistuminen oli edellytys Savon Voiman hankkeen myönteiseen suhtautumiseen, kertoo kunnossapitopäällikkö Juha Räsänen Savon Voimalta. Savon Voimalla on myös Sälevän voimalaitoksella kalaportaat, jotka on toteutettu 1989.

Kalaporrashankkeen urakoinnin toteuttaa Oteran Oy. Rakentaminen kohteessa alkoi huhtikuun lopussa ja kalaportaiden on määrä valmistua syykuun loppuun mennessä.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut