Poliisia huolettaa poikkeusvappuna erityisesti lasten vointi – kotihälytyksiä on ollut tavallista enemmän

Vappua juhlitaan tänä vuonna pitkälti kotioloissa, kun perinteiset isot joukkotapahtumat on peruttu. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

STT

Vaikka suomalaiset ovat poliisin mukaan noudattaneet koronarajoituksia ja -määräyksiä hyvin, edessä oleva poikkeusvappu huolettaa poliisia. Huolenaiheena on ainakin se, miten lapset pärjäävät kodeissa..

–  Tällaista vappua ei ole aiemmin ollut, joten ei ole varmaa tietoa siitä, miltä se tulee näyttämään. Julkiset paikat pysyvät todennäköisesti rauhallisina, mutta olemme varautuneet siihen, että kotihälytystehtäviä voi tulla paljonkin, sanoo ylikomisario Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisista.

Valvonta- ja hälytystoiminnan johtaja Sundqvist myöntää, että nyt etenkin lasten tilanne askarruttaa.

–  Kotihälytyksiä on ollut viime viikkoina tavanomaista enemmän. Pelkona on se, että poliisin tutkan havaitsematta jää asioita, jotka pitäisi saada tietoon. Löytyykö vappuna sellaista tahoa, joka huomaa lapsen tai nuoren hädän? ylikomisario kysyy.

Sisä-Suomen poliisin apulaispäällikkö Osmo Ovaska kertoo, että hänen toimialueellaan kotihälytykset ovat lisääntyneet koronaepidemian aikana 20–30 prosenttia. Ovaska on silti toiveikas siitä, että koronavappu sujuu kelvollisesti, ellei jopa hyvin.

–  Itse uskon, että tämä vappu on ainakin poliisin kannalta helpompi kuin tavanomainen vappu.

Ei teekkarikastetta tänä vappuna

Tampereen pormestari Lauri Lyly kertoo STT:lle, että kaupunki on varautunut vappuun tapahtumien perumisen ohella sulkemalla keskeiset torit.

–  Torimyyntiä ei meillä ole nyt vappuna, lukuun ottamatta ilmapallomyynnin tapaista kauppaa. Nyt ei ole joukkojuhlinnan aika.

Lyly muistuttaa, että esimerkiksi Tampereen vapun päävetonauloihin perinteisesti lukeutuva teekkarikaste jää tänä keväänä järjestämättä.

Pormestarin mukaan Tampereen ja Pirkanmaan koronatilanne on ollut tähän asti varsin hyvin hallussa.

–  Tartuntoja on ollut vähän. Tämän voi tulkita niin, että koronarajoituksia on noudatettu erittäin hyvin.

Poliisihallituksesta annetaan koko Suomelle hyvä arvosana koronakurin pitämisestä.

–  Suomalaisille voi antaa tästä hyvän yleisarvosanan. Suurin osa ihmisistä on noudattanut rajoituksia todella hyvin, kehuu poliisitarkastaja Konsta Arvelin.

Hänen mukaansa murheena on kuitenkin se, miten suomalaisten turnauskestävyys riittää. Sinnikkyyttä koetellaan, kun epidemia jatkuu, kelit lämpenevät ja samalla tulee tietoa siitä, että rajoitustoimet ovat purreet.

–  On riski, että ohjeista lipsutaan esimerkiksi vappuna. Niin kutsuttua viruslinkoa ei saisi nyt päästä syntymään minnekään.

Osalla nuorista ja vanhuksista pinna kireällä

Arvelin sanoo, että poliisin pelimerkit vapun valvontaan ovat erityistilanteesta huolimatta ne perinteiset.

–  Erona normaaliin vappuun on ennen muuta se, että kaikki yli kymmenen ihmisen kokoontumiset ovat kiellettyjä. Nyt on vahva suositus siitä, että suomalaiset viettävät virtuaalivapun. Yhteyttä voi ja kannattaa pitää sosiaalisessa mediassa.

Arvelinin mukaan väestössä on erottunut Suomessa kaksi ikäryhmää, joille eläminen koronarajoitusten mukaisesti on ollut osin vaikeaa.

–  Nuorilla on ollut jonkin verran vaikeuksia noudattaa näitä rajoituksia. Ikähaitarin toisessa päässä puolestaan osa vanhuksista ei halua mennä omaehtoiseen karanteeniin.

Etenkin nuorten tapaamiset isommissa porukoissa ovat lisääntyneet viime aikoina ympäri maata.

Ainakin Helsingissä nuoria houkutellaan vappuna pysymään sisätiloissa erilaisten virtuaalisten tapahtumien avulla.

Helsingin nuorisotyö kertoi tiistaina tiedotteessa muun muassa tubettajien ja vloggaajien tuottamista vappusisällöistä. Lisäksi Suvilahden Tiivistämön on määrä striimata nousevien nuorten artistien esityksiä vappuaattona ja vapunpäivänä.

–  Nuorisotyöntekijät tarjoavat vappuna nuorille yksilöllistä tukea ja aktivoivat nuoria sosiaalisen median ja verkkosisältöjen kautta. Keskusteluapua on tarjolla myös Sekasin-chatissa, tiedotteessa kerrottiin.

Helsingin fyysinen vappu on peruttu

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori painotti erikseen tiistaina, ettei "fyysisessä Helsingissä" tapahdu vappuna mitään.

–  Helsingin fyysinen vappu on peruttu, Vapaavuori linjasi etänä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vapaavuoren mukaan kaupunki on sen sijaan nähnyt paljon vaivaa sen eteen, että virtuaalinen vappu olisi sitäkin hienompi. Muun muassa vapun alla umpinaisen aitauksen ympärilleen saaneen Havis Amandan eli Mantan lakitus hoidetaan tänä vuonna etänä.

Lakituksesta vastaava Taideyliopiston ylioppilaskunta lakittaa patsaan vappuaattona kello 18 virtuaalitodellisuudessa, jossa myös katsojilla on mahdollisuus vuorovaikutukseen.

–  Vuosikymmenen ensimmäinen vappu vietetään poikkeusoloissa. Emme voi tilanteelle mitään, joten ei murehdita sitä, mitä meillä ei ole, vaan tehdään tästä hyvä, erilainen vappu. Tehdään tästä maailman paras etävappu, Vapaavuori peräänkuuluttaa.

"Pidetään yhdessä huolta, ettei kehitystä pilata vappuna"

Pormestari Vapaavuoren etäinfotilaisuudessa vieraillut Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio kuvaili Helsingin kaupungin elävän tänä vappuaattona niin kuin minä tahansa torstai-iltana. Ainoastaan poliiseja on paljon paikalla.

–  Helsingin keskustaan ei kannata tulla, koska täällä ei ole mitään näkemistä, Aapio linjasi.

Aapion mukaan poliisi puuttuu tämän viikon torstaina ja perjantaina julkisella paikalla muun muassa alkoholin anniskeluun ja alaikäisten alkoholin hallussapitoon.

Vapaavuori kiitteli vielä infonsa päätteeksi kaupunkilaisia rajoitusten noudattamisesta.

Tämä on hänen mukaansa johtanut siihen, että niin tartuntojen ja sairaalahoitoa vaativien määrä kuin kuolleidenkin määrä on olennaisesti pienempi kuin monissa muissa maissa. Lisäksi edellä mainitut määrät ovat pienempiä kuin ne olisivat ilman rajoituksia ja niiden tiukkaa noudattamista.

–  Pidetään nyt yhdessä huolta siitä, ettei tätä hyvää kehitystä pilata vappuna, hän toivoi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut