Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi ihmeessä joku haluaa näyttää tuolta? -kysymykseen tottunut Susanne Aalto: "Saan osoittelua osakseni päivittäin"

Gootti-tyyli: Pahalapsi edustaa vaihtoehtomuotia pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Kadulla kävelevän massan seassa pilkahtelee sokkivärisiä hiuksia, korkeita saappaita, rastoja, mustia mekkoja, lävistyksiä, PVC-vaatteita, näyttäviä meikkejä ja goottityyliä. Vaihtoehtotyyliä edustavat saavat osakseen mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Toisilta ihailua, toisilta "miksi ihmeessä joku haluaa näyttää tuolta" -ihmetystä.

Millaista on olla vaihtoehtomuodin edustaja ja erottua katukuvasta?

Sisällöntuottaja ja tubettaja Pahalapsi eli Susanne Aalto on puhunut jo vuosia YouTube-kanavallaan goottityylistään ja lisännyt tietoutta aiheesta. Pahalapsi-kanavalla on yli 184 000 tilaajaa, ja se on Suomen tunnetuimpia vaihtoehtomuodin kanavia.

– Goottityyli on osa itseäni, enkä enää jaksa välittää siitä, että osa ihmettelee, eivätkä kaikki tykkää. En hae tyylilläni hyväksyntää, sillä toisten kynnysmattona toimiminen vain asettaa heidän tarpeensa omien tarpeideni edelle, Aalto huomauttaa.

Aalto asuu Joensuussa. Valtavirrasta poikkeavalla tyylillä saa hänen kokemuksensa mukaan sekä negatiivista että positiivista huomiota osakseen niin pienissä kuin suurissa kaupungeissa.

– Suurkaupungeissa ei välttämättä olisi yhtään helpompaa. Pienemmässä paikassa asuessa täytyy hyväksyä se, että mielipiteitä jakamalla joutuu joskus silmätikuksi. Mutta en haikaile esimerkiksi pääkaupunkiseudulle.

Aallon mukaan ulkonäkökritiikkiä saattaa saada pienemmällä paikkakunnalla jopa ilman meikkiä "roskapussinvienti-lookissa", kun taas suurkaupungissa kommentit ovat liittyneet näyttävämpiin asukokonaisuuksiin tai maskeerauksiin.

Aalto ei lokeroi itseään mihinkään tiettyyn tyyliin, mutta aina välillä hän edustaa futuristista cybergoottityyliä, jossa näyttävyys on yksi avainsana.

– En laittaudu saadakseni huomiota tai kommentteja, vaikka värikkyys ja näyttävyys saavatkin oloni tuntumaan hyvältä. Näyttävä tyyli muovautuu usein sen mukaan, millaista musiikkia milloinkin kuuntelen.

Kaikilla on joskus huonoja päiviä, jolloin ei haluaisi kenenkään kiinnittävän itseensä huomiota, mutta niinäkään päivinä Aalto ei ahdistu näyttävästä tyylistään. Jos hän ahdistuu huomion kohteena olemisesta, se johtuu enemmänkin hänen julkisesta tubettajan työstään.

– Tyyli on osa minua ja saan tuijotuksia ja osoittelua kadulla osakseni päivittäin, kun minut tunnistetaan tubettajana, hän sanoo.

Tubettamisen lisäksi Aalto on valmistunut leipurimestariksi ja työskentelee kondiittorina Heinosen leipomossa Joensuussa. Leipomotöihin hän pukeutuu hillitymmin eikä käytä laittautumiseen aikaa. Työvaatteina ovat bändipaita, rennot collegehousut ja tuubihuivista viritelty päähine, joka pitää suurehkot rastahiukset kurissa.

Mistä goottityylinen löytää itselleen mieleisiä vaatteita? Useimmat vaihtoehtomuotia myyvät kivijalkakaupat löytyvät Suomessa pääkaupunkiseudulta. Aalto arvioi ostavansa vain noin kymmenen prosenttia vaatteistaan nettikaupoista. Toisinaan hän saa vaatteita myös PR-lähetyksinä goottityylisiltä yrityksiltä.

– Karkeasti arvioiden ostan 80 prosenttia vaatteistani paikallisilta kirppiksiltä tai Facebookin kirpputoreilta.

Goottivaatteet saattavat usein olla hyvinkin kalliita, joten kirpputorien penkominen kannattaa. Aalto painottaa, ettei hän osta pelkästään tiukasti goottivaatteiksi lokeroituja vaatteita, vaan mitä tahansa omaa silmää miellyttäviä vaatteita.

Joidenkin silmissä goottityylinen ihminen voi näyttää pelottavalta, mutta Aalto kokee erikoisemmasta tyylistä olleen enemmän hyötyä kuin haittaa uusiin ihmisiin tutustuessa – etenkin aikuisiällä.

– Vaikka parhaat ystäväni ovat tyyliltään kaltaisiani mörköjä, en perusta ystävyyssuhteita pelkästään ulkonäön varaan, Aalto sanoo ja kertoo löytäneensä metalli- ja goottipiireistä paljon samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä elämäänsä.

Aallolla on viesti niillekin, joiden on vaikea ymmärtää synkemmän alakulttuurin edustajia.

– Tutustu, ennen kuin tuomitset.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.