Nuorten toive: Kaveri, älä tunge julkisesti nettiin ihan kaikkea!  – Kyselyn mukaan kaikki eivät tiedosta, millaista vahinkoa epäasiallisista sisällöistä voi aiheutua

Nuoret toivovat, että kaverit harkitsisivat, tarvitseeko kaikkea julkaista netissä. Ella Kajaste

Kristiina Poutiainen

69 prosenttia 13–29-vuotiaista on sitä mieltä, että sosiaalisen median käyttöä tulisi opettaa nuorille kotona tai koulussa. Asia käy ilmi vuoden 2019 Suomessa asuvien 13–29-vuotiaiden sosiaalisen median palveluiden käyttäminen ja läsnäolo -kyselystä, johon vastasi 6 247 nuorta.

Erityisesti nuoret toivoivat yhä ”netiketin” opetusta, eli miten netissä ja myös sosiaalisen median palveluissa tulisi käyttäytyä. Toisaalta vastaajista 28 prosenttia katsoi, että somen käyttöä ei ole tarpeellista opettaa, vaan jokainen saa opetella palveluiden käyttöä itse.

Nuoret haluaisivat toistensa myös ymmärtävän, että nettiin lisätyt materiaalit jäävät sinne. Reilut 75 prosenttia vastaajista ymmärsi täysin, että sisällöt ovat löydettävissä esimerkiksi hakukoneen kautta vuosienkin jälkeen. Kaikki eivät kuitenkaan tiedosta, minkälaista vahinkoa epäasialliset sisällöt voivat aiheuttaa joko käyttäjälle itselleen tai sisällön kohteelle. Kyselyn vastausten perusteella hyvin moni nuori pyrkii nykyisin harkitsemaan sisältöjään hieman enemmän kuin ennen. Nuoret myös toivoisivat, että kaverit ja muut sosiaalisen median käyttäjät harkitsisivat myös, tarvitseeko kaikkea aina julkaista koko kansan nähtäville.

Vapaissa vastauksissa nuoret huomauttivat lisäksi, että iäkkäille pitäisi opettaa enemmän somen käyttöä, sillä usein heillä ei ole tarpeeksi tietoa vaikkapa tekijänoikeuksista tai muiden yksityisyydensuojasta kuvia jakaessaan.

Kyselyn toteuttivat Ebrand Group Oy sekä Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.