Afrikan mantereella raportoitu toistaiseksi noin tuhat koronaviruskuolemaa – todellinen tartuntamäärä hämärän peitossa

Etelä-Afrikassa on ollut voimassa tiukkoja liikkumisrajoituksia maaliskuun lopusta lähtien. Lehtikuva/AFP

STT

Afrikan mantereella on toistaiseksi kuollut koronaviruksen seurauksena noin tuhat ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP. Se perustaa laskelmansa virallisiin lähteisiin.

Eniten kuolemia ovat raportoineet Pohjois-Afrikan maat Algeria, Egypti ja Marokko. Algerian noin 360 kuolemaa on maanosan korkein luku. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa koronavirukseen kuolleita on noin 50.

Tartuntoja Afrikassa on vahvistettu joulukuun lopun jälkeen noin 19  300. Testauskapasiteetti on kuitenkin moni paikoin varsin rajallinen, joten todellinen tartuntatilanne voi poiketa virallisista luvuista paljonkin. Koko mantereen asukasluku on noin 1,3 miljardia.

Virallisten lukujen valossa Afrikka näyttää toistaiseksi kärsineen koronaviruksesta vähemmän kuin monet muut maanosat ja valtiot. Terveysviranomaisten mukaan viruksen leviäminen olisi todennäköisesti tuhoisaa, sillä monin paikoin sairaaloissa on puutetta sekä varusteista että osaavasta henkilökunnasta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Afrikka mantereena on varustautunut heikosti laajan terveyskriisin hoitoon, vaikka valtiot ovatkin ottaneet käyttöön liikkumisrajoituksia ja muita viruksen leviämistä hidastavia toimia.

Erityisesti köyhillä alueilla suojautumissuosituksia on kuitenkin vaikea noudattaa esimerkiksi ahtaiden asuinolojen vuoksi.

Maailmanlaajuisesti tartuntoja on vahvistettu yli 2,2 miljoonaa. Yli 150  000 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

"Pandemialla ollut jo tuhoisa vaikutus"

Useat maailman talousjärjestöt ja Afrikan maiden johtajat sanoivat perjantaina, että maanosa tarvitsee kymmenien miljardien dollarien lisärahoituksen pandemian vastaiseen taisteluun.

Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan lisärahoitusta tarvitaan huolimatta aiemmin viikolla sovituista, köyhille maille suunnatuista velkahelpotuksista.

Maailmanpankki ja IMF kertoivat perjantaina yhteensä noin 70 miljardin Yhdysvaltain dollarin avustuspaketista, jonka on määrä auttaa Afrikan mantereen maita sekä torjumaan virusta että toipumaan sen aiheuttamasta talouskriisistä. Rahaa arvioidaan kuitenkin tarvittavan yhteensä ainakin 114 miljardia dollaria. Summasta uupuu 44 miljardia.

Edessä saattaa olla mantereen ensimmäinen lama 25 vuoteen. Riskejä aiheuttaa sekä viruksen leviäminen väestössä että kysynnän lasku tärkeillä aloilla, esimerkiksi mineraalien tuotannossa ja turismissa.

–  Tällä pandemialla on jo ollut tuhoisa vaikutus Afrikkaan. Vaikutukset kasvavat entisestään, kun tartuntojen määrä nousee. Tämä on takaisku pyrkimyksillemme päästä eroon köyhyydestä, eriarvoisuudesta ja kehittymättömyydestä, Etelä-Afrikan presidentti ja Afrikan unionin puheenjohtaja Cyril Ramaphosa sanoi lausunnossa.

Varojen käyttöä seurataan

Huhtikuun alussa Maailmanpankki kertoi jakavansa kehittyville maille yhteensä 160 miljardin dollarin eli noin 145 miljardin euron tukipaketin koronaviruspandemian vuoksi.

Maailmanpankin johtajan David Malpassin mukaan hallitusten toimintaa varojen käytössä seurataan. Oletuksena on, että valtiot käyttävät varoja terveydenhuoltoon ja koulutukseen sekä taloutensa tukemiseen.

–  Jos maat pystyvät läpinäkyvyyteen, ne ovat tulevaisuudessa paljon kiinnostavampia kohteita eri puolilta maailmaa tuleville tuottaville sijoituksille, Malpass sanoi lausunnossa.

--------------------------

Uutista korjattu klo 15.17. Korjaus 2. kappaleessa: Etelä-Afrikassa noin 50 koronavirukseen kuollutta, ei noin 50 todettua tartuntaa.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut