Yhdysvallat jakaa maataloudelle miljardituet koronakriisin takia

Pelastuspakettiin sisältyy suoria tukia tuottajille, joiden markkinat ovat kriisin aikana kadonneet. Kuvassa presidentti Donald Trump ja maatalousministeri Sonny Perdue. Lehtikuva/AFP

STT

Yhdysvaltojen maataloussektori saa 19 miljardin dollarin (17,5 miljardin euron) pelastuspaketin koronaviruksen aiheuttamien vahinkojen korvaamiseksi.

Pakettiin sisältyy suoria tukia tuottajille, joiden markkinat ovat kriisin aikana kadonneet. Maatalousministeri Sonny Perdue totesi, että kysynnässä on tapahtunut dramaattisia muutoksia, kun koulut ja ravintolat ovat sulkeneet ovensa. Monet maataloustuottajat ovat joutuneet kaatamaan maitoa pois ja kyntämään vihannekset peltoon, kun kysyntä on lopahtanut.

Perduen mukaan tukipaketista noin kolme miljardia dollaria käytetään muuten tuhottavaksi joutuvien tuotteiden ostamiseen, jonka jälkeen ne jaetaan hätäapuun ja ruokapankkeihin. Miljoonat amerikkalaiset ovat joutuneet turvautumaan hyväntekeväisyyden puoleen menetettyään työpaikkansa.

Samalla Yhdysvaltojen maatalous- ja elintarviketeollisuus on pinteessä työvoimapulan takia. Maanviljelijöillä on vaikeuksia löytää kausityöntekijöitä, ja monissa lihapakkaamoissa on ollut lukuisia tartuntoja.

Suurin vaikutus on ollut muuttuneilla kulutustottumuksilla.

–  Suljetut koulut, yliopistot, ravintolat, baarit ja kahvilat eivät enää osta maitoa, lihaa, hedelmiä, vihanneksia ja muita tuotteita, minkä seurauksena hinnat ovat syöksykierteessä, sanoi alaa edustava American Farm Bureau.

Yhdysvaltojen maataloussektorille on viime vuosina ohjattu miljardien edestä tukia jo ennen koronakriisiä, koska presidentti Donald Trumpin aloittama kauppasota Kiinaa vastaan on aiheuttanut mittavia menetyksiä vientimarkkinoilla.

Aiheeseen liittyvää

 1. Maailmassa on kuollut koronaviruksen vuoksi jo yli 150 000 ihmistä
  17.4.2020 22:43
 2. Lentotukialuksella koronavirustartunnan saaneista kaksi kolmannesta oireettomia
  18.4.2020 8:35
 3. NYT: Yhdysvaltojen koronakuolemista ainakin 7 000 hoivakodeissa
  18.4.2020 4:21
 4. Afrikan mantereella raportoitu toistaiseksi noin tuhat koronaviruskuolemaa – todellinen tartuntamäärä hämärän peitossa
  18.4.2020 2:03
 5. Ruotsissa koronaan kuolleita jo 1  400, testausta aiotaan lisätä huomattavasti
  17.4.2020 15:43
 6. Belgiassa on suhteessa synkimmät koronakuolemaluvut EU:ssa – maa perustelee lukuja täydellisellä avoimuudella, mutta koronakuolemia voi silti jäädä huomiotta
  17.4.2020 13:10
 7. Kiina korjasi koronakuolemiaan kymmeniä prosentteja ylöspäin, mutta virallisesti maassa on edelleen vähemmän viruskuolemia kuin Belgiassa
  17.4.2020 12:39
 8. Saksan terveysministeri: Koronaepidemia on saatu hallintaan – viruksen tartuttavuusluku tippui maassa alle yhteen
  17.4.2020 7:15

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut