Poikkeustilanne saa ihmiset auttamaan toisiaan ja yritykset keksimään luovia ratkaisuja – näin apua tarjotaan Savossa

Poikkeustilanne on lisännyt suomalaisten yhteisöllisyyttä monissa asioissa. Milja Kungas

Kaisu Lötjönen

Koronavirustilanne ja Suomessa vallitsevat poikkeusolot ovat saaneet aikaan myös paljon hyvää. Koostamme tähän jo julkaistuja juttuja hyvistä teoista sekä vinkkejä, mistä esimerkiksi ikäihmiset voivat saada apua.

Vinkkejä hyvistä teoista ja apupalveluista voi edelleen lähettää osoitteeseen: verkkotoimitus@savonsanomat.fi

 

Naapuriapu tuo ostokset kotiovelle – "Pelastetaan maailma jäämällä sohvalle!", sanoo riskiryhmään kuuluva Toini Karhunen

Naapurin Marjatta auttaa Irjaa kauppa-asioissa

He paiskivat töitä, kun muut suojautuvat – "Toivon, että meitä arvostetaan", sanoo sairaanhoitaja Saana Rantonen

 

Pielavesi perusti jo viime vuonna "Nopean toiminnan joukot", jota nyt käytetään yli 70-vuotiaiden auttamiseksi koronatilanteessa. Esimerkiksi kyyti- ja kaupassakäyntiapua on tarjolla.

Sonkajärven seurakunta on avannut auttavan puhelimen SrkHelpin avuksi ikäihmisille. Puhelinpalvelu on avoinna jokaisena arkipäivänä klo 9–15 ja siihen vastaa joku seurakunnan työntekijöistä numerossa 044 733 5341. Puhelimesta on mahdollista saada apua kaupassa tai apteekissa asiointiin sekä keskusteluapua. Keskusteluapua myös seurakuntatalolla maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 12–14. Sukevalla päivystys on torstaisin klo 12–14.

Useat ruokakaupat ovat ilmoittaneet avaavansa ovensa aamun ensimmäisinä tunteina vain yli 70-vuotiaille, jotta he voisivat asioida rauhallisessa ympäristössä. Esimerkiksi Kuopion Päivärannan Citymarket avaa palvelut ikäihmisille maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaihin kello 7. Myös Varkauden K-Citymarket aloitti riskiryhmille suunnatut aukioloajat.

Sonkajärvellä yrittäjä Mika Hujanen toimittaa ikäihmisille ruokaa kaupasta. Kauppias tekee yhteistyötä paikallisen K-Marketin kanssa. Kaupasta kasataan pusseihin viimeisen myyntipäivän lähestyviä tuotteita. Avuntarjoaja löytyy Facebookista Sukevan sulttaani -nimellä.

Maaningalla toimiva apuryhmä tarjoaa ikäihmisille ja sairastuneille kauppa- ja apteekkiapua. Apua tarvitsevat voivat soittaa seuraaviin numeroihin:

Markku Hirsaho, 0400 377838, Pauli Hujanen, 050 684 92, Sari Gullans-Sirviö, 040 700 3638 ja Sari Pulkka, 044 381 2199.

Laatunuohous Liukkonen tarjoaa ilmaiseksi ja vie vanhuksille ravintola King's Crownin ruokia.

 

Naapuriapu Kuopio Facebookissa

Nappi naapuri Facebookissa

Siilinjärvi lähimmäisen apu Facebookissa. Ryhmä toimii vapaaehtoisvoimin. Siilinjärven seurakunta tekee ryhmän kanssa yhteistyötä.

Maaninka apu Facebookissa

 

Kun monet ravintolat ovat joutuneet sulkemaan ovensa, tai asiakkaiden määrä on vähentynyt, joutuvat ravintolat keksimään uusia työllistymistapoja. Esimerkiksi Osuuskauppa PeeÄssä on avannut Keilankannan S-Marketin pihaan pop-up-Amarillon.

Rauta- ja sisustustavarakauppa Carlson aloittaa rautakauppa-autotoiminnan kuluttajien avuksi koronavirustilanteessa. Rautakauppa-auto toimittaa ostokset kotiin 15 kilometrin säteellä Itä-Suomen alueella olevista Carlsonin rautakaupoista – Kuopiossa, Mikkelissä, Joensuussa, Varkaudessa ja Savonlinnassa. Ostokset voi tehdä kotoa puhelimitse, verkkokaupassa tai sähköpostilla.

Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki -niminen Facebook-ryhmä kokoaa puolestaan yhteen kulttuurialan toimijoita, jotka voivat sivustolla kertoa omista ideoistaan ja tempauksistaan, joilla kulttuuriala voitaisiin pitää vireää. Ryhmässä on yli 6 800 jäsentä.

 

Kulttuurialan tekijät ovat yhdistäneet voimiaan Facebookiin perustetussa Karanteeniklubi-sivulla, joka on tarkoitettu avoimeksi ilmoitustauluksi esimerkiksi erilaisille kulttuuritapahtumille ja suorana lähetettäville striimauksille. Sivusto ja ryhmä ovat lyhyessä ajassa saaneet yli 15 000 jäsentä.

Siilinjärven kirjasto mahdollistaa edelleen etukäteen varattujen kirjojen lainaamisen. Kirjat voi noutaa sovittuna aikana pääkirjaston ovelta. Yli 70-vuotiaiden asiakkaiden kirjakasseille on järjestymässä kotiinkuljetus Siilinjärven kunnan alueella.

Monet kuntokeskukset, kuten Fressi ja Elixia tarjoavat ilmaisia ryhmäliikuntatunteja verkossa kaikille.

Useat Pohjois-Savon seurakunnat lähettävät jumalanpalveluksensa verkossa sunnuntaisin

Asiantuntija vinkkaa, kuinka äänikirjaa voi hyödyntää lukemaan oppimisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.