Julkisoikeuden professori: Attendon Kiuruveden hoivakodin nimi ja tartunnat olisi pitänyt kertoa heti – Tiedon saalaamista ei voi perustella yksityisyyden suojalla

Attendo Kallionsydän Kiuruvedellä. Vuokko Nissinen

Marita Tiihonen

Attendon olisi pitänyt kertoa heti omaisille Kiuruvedellä sijaitsevassa hoivakoti Kallionsydämessä ilmenneistä asukkaiden ja henkilökunnan koronavirustartunnoista.

Samoin Attendon ja Ylä-Savon sote kuntayhtymän olisi tullut kertoa tartuntojen ja kuolintapausten yhteydessä hoivakodin nimi medialle tätä kysyttäessä.

Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori, emeritus Teuvo Pohjolaisen mukaan yksityisyyden suojaan vetoaminen tässä tapauksessa on kestämätön peruste tiedon pihtaamiselle.

– Pääsääntöisesti siihen ei voi vedota, eikä tässä tapauksessa tietenkään. Omaisille olisi ilman muuta pitänyt heti kertoa hoivakodissa ilmenneistä tartunnoista. Heillä on suurin intressi asiassa. Samoin hoivakodin nimi olisi pitänyt kertoa heti julkisuuteen, sillä tällä asialla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Ihmisillä on oikeus saada tietää.

Pohjolaisen mukaan yksityisyyden suoja kävisi perusteeksi, jos hoivakodissa olisi vain muutama asiakas. Kalliosydämessä on 30 hoivapaikkaa.

– Tämä on ollut erittäin huonoa kriisiviestintää.

Pohjolainen painottaa, että poikkeustilassa lainsäädäntö ei mitenkään rajoita julkisuutta.

– Päin vastoin, kriisitilanteessa pitäisi kertoa asioista hyvin avoimesti, ettei vääriä tietoja ja huhuja lähde liikkeelle. Jos paikkakunnalla on useita hoivakoteja, epäilys lankeaa myös muiden ylle.

Kun tiedon salaamiselle ei ole järkiperustetta, epäilee Pohjolainen taustalla olevan bisnekseen liittyviä motiiveja.

– Yritys yrittää pitää mainettaan yllä, eikä siksi tiedoteta. Annetaan ymmärtää, että tilanne on hallinnassa.

Myös Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja KYS vetosivat yksityisyyden suojan turvaamiseen, kun kieltäytyivät kertomasta koronakriisin alkuvaiheessa, kuinka monta koronapotilasta on KYSissä hoidossa ja missä kunnissa tapauksia on todettu.

– Miten siinä yksityisyyden suoja vaarantuu, jos kertoo määrät? Yksittäisten tapausten sijainnin olisi voinut kertoa esimerkiksi seutukunnittain, jos kunnan nimen kertominen arvelutti, sanoo Pohjolainen.

Tässä vaiheessa epidemiaa Terveyden ja hyvinvointilaitos (THL) kertoo jo nettisivuillaan kunnan nimen, mikäli todettujen koronatartuntojen määrä on vähintään viisi.

– Onneksi niukka tiedottamislinja on nyt murtunut. Viestinnän on oltava mahdollisimman rehellistä, jotta ihmiset voivat luottaa tietoihin ja toimia sen mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.