Liikemies Ranta-aho sanoi huumejutun uusissa kuulusteluissa, että hänen aiemmin kertomansa on täyttä paskaa –  kiisti tietävänsä kanssasyytetty Tranbergin roolista mitään

Helsingin käräjäoikeudessa jatkuu Katiska-huumejutun käsittely. LEHTIKUVA / Mikko Stig

STT

–  Suurin osa aiemmista kuulustelukertomuksistani on ollut täyttä paskaa, ja olen lähinnä halunnut tuoda esille pointteja, joiden mukaan kanssaepäiltyni osaisivat kertoa oikeudessa minulle edullisia asioita, sanoi Katiska-jutun toinen pääsyytetty Niko Ranta-aho poliisikuulusteluissa viime ja sitä edellisellä viikolla.

Helsingin käräjäoikeuden suurimmaksikin huumeoikeudenkäynniksi luonnehdittu oikeudenkäynti sai hiljattain yllättävän käänteen, kun Ranta-aho ilmoitti myöntävänsä kaikki häneen kohdistetut syytteet pääosin.

Ranta-aho kertoo kuulusteluissa pääosin omasta roolistaan laajamittaisessa huumekaupassa ja kiistää esimerkiksi tietävänsä toisen pääsyytetyn Janne Tranbergin osuudesta mitään. Muusta organisaatiosta kuulustelu ei sisällä suuria paljastuksia.

–  Olen esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä mainittu Cobra, ja olen johtanut huumekauppaa yksin. Huumausaineet, lääkkeet ja dopingit ovat olleet minun omistamiani, ja olen myynyt niitä eteenpäin asiakkailleni, hän sanoi poliisin lisätutkintapöytäkirjan mukaan.

Tunnustuksen syyksi hän kertoi päätöksen lopettaa rikollinen elämä ja läheisten sotkeminen rikoksiin. Ranta-ahon lähisukulainen on vyyhdessä syytteessä törkeästä rahanpesusta. Puoliso Sofia Belórf-Nousiaista puolestaan syytetään huumausainerikoksesta ja kahdesta rahanpesusta.

Poliisi kyseenalaisti Ranta-ahon motiiveja tunnustukselle. Häneltä kysyttiin, yrittääkö hän suojella joitain muita ihmisiä tai kostaa niille, jotka ovat aiemmin puhuneet hänestä epäedullisia asioita. Ranta-aho kielsi tämän.

Ranta-aholle esitettiin uusissa kuulusteluissa myös suora kysymys: Miten Janne Tranberg liittyy rikoksiin?

–  En tiedä, hän vastasi.

Johdatti poliisin kätköpaikoille

Tunnustuksensa lisäksi Ranta-aho johdatti poliisin maastokätköille, joista löytyi kymmeniä kiloja huumeita. Hänen paljastamansa uudet kätköt sijaitsivat Karkkilassa, Lopella ja Vihdissä, poliisin lisätutkintapöytäkirjasta ilmenee. Sen mukaan poliisi takavarikoi noin 56 kiloa amfetamiiniksi epäiltyä ainetta ja kahdeksan kiloa epäiltyä ekstaasia. Huumeita oli piilotettu kivien ja siirtolohkareiden alle, ämpäreihin ja hylätyn jääkaapin alle.

Kanta-Hämeessä Lopella amfetamiinia löytyi ison kiven alle haudatusta vedenpitävästä kassista yhteensä 16 kiloa.

–  Kassiin oli tehty mustalla tussilla merkintä "2". Kassissa oli kahdeksan kappaletta vakuumipakkauksia, joissa jokaisessa oli noin kaksi kiloa vaaleaa amfetamiiniksi epäiltyä ainetta, pöytäkirjassa kerrotaan.

Lopelta löytyi huumeita myös valkoisiin muoviämpäreihin piilotettuna. Ämpäreiden kannet oli teipattu kiinni ilmastointiteipillä, ja kummastakin sisältä löytyi kuusi kiloa amfetamiinia.

Uudellamaalla Karkkilassa huumeita oli haudattu paitsi kivien myös jääkaapin alle.

–  Läheltä (...) ison kiven kätköä oli metsään hylätty jääkaappi, jonka alta maahan kaivettuna löydettiin ilmastointiteipillä teipattu jätesäkki, jonka sisällä oli kaksi vakuumipakkausta.

Pakkaukset sisälsivät pöytäkirjan mukaan MDMA:ta eli kidemäistä ekstaasia. Sitä oli Lopella piilotettu kahteen muuhunkin maakätköön.

Uudellamaalla Vihdissä kätkö sijaitsi katkenneen puun luona laavun läheisyydessä. Puun juuressa olevan mättään alta löydettiin musta jätesäkki, joka sisälsi yhteensä 14 kiloa amfetamiinia. Poliisin pöytäkirjan mukaan samalta alueelta oli aiemmin löydetty huumeita.

–  Alueelta takavarikoitiin noin yhdeksän kiloa MDMA:ta Janne Tranbergin matkapuhelimesta löytyneen videon perusteella, poliisin materiaalissa sanotaan.

Syytteet: Ranta-aho ja Tranberg johtivat organisaatiota Espanjasta

Ranta-ahoa ja Cannonballin entistä johtajaa Janne Tranbergia syytetään huumeorganisaation johtamisesta ja lukuisten huumekilojen maahantuonnista. Syytteiden mukaan Ranta-aho ja Tranberg johtivat huumeorganisaatiota Espanjasta. Suomeen tuotiin syytteiden mukaan 17 kiloa kokaiinia, yli 200 kiloa amfetamiinia, reilut satatuhatta ekstaasitablettia ja muun muassa metamfetamiinia, LSD:tä ja hasista.

Liigan syytetään myös tuoneen maahan yli kaksi miljoonaa tablettia huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä ja suuren määrän dopingaineita. Syyttäjän mukaan rikokset on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Esitutkinnan mukaan huumeilla tienattiin yli kymmenen miljoonaa euroa rikoshyötyä. Rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2016–2019.

Tällä tietoa Tranberg kiistää edelleen häneen kohdistetut syytteet.

Viime viikolla Ranta-ahoa kuultiin syytteistä, jotka koskevat lääkeainetabletteja ja dopingaineita. Ranta-aho kertoi viidestä Vantaalle saapuneesta lähetyksestä, jotka hänen mukaansa ovat sisältäneet satojatuhansia lääketabletteja ja lukuisia käyttöannoksia dopingia.

Käsittely jatkui käräjillä takkuilevalla videoyhteydellä

Helsingin käräjäoikeudessa jatkui jutun käsittely. Oikeudessa oli määrä kuulla Janne Tranbergia, mutta ainakaan aamupäivän aikana hän ei halunnut käyttää mahdollisuuttaan tulla kuulluksi.

Vastaajien suuren määrän ja koronavirustilanteen takia oikeudenkäynti oli osittain videoyhteyden varassa. Oikeuden puheenjohtaja, syyttäjät ja joukko asianosaisia oli oikeustalon kellarissa niin sanotussa turvasalissa. Media seurasi käsittelyä ylemmästä kerroksesta videoyhteyden avulla.

Tranberg ja toinen vankilassa oleva vastaaja osallistuivat käsittelyyn videopuheluiden avulla. Lisäksi asianajajia osallistui videokonferenssiin kahden videopuhelun välityksellä.

Oikeudenkäynnin alkaminen viivästyi ainakin varttitunnin verran, kun osaa yhteyksistä ei saatu toimimaan. Toinen asianajajien ruutu olikin pimeänä, ja he osallistuivat istuntoon pelkän äänen avulla. Jossain vaiheessa muuten vaiti pysytellyt Tranberg keskeytti käsittelyn huomauttamalla huonosta yhteydestä ja kiertävästä äänestä. Sen jälkeen turvasalissa sammuteltiin mikrofoneja kahteen otteeseen, jotta äänen kierto saatiin loppumaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut