THL laski: Pohjoissavolaisista koronan riskiryhmässä noin joka neljäs

Terveydenhuollossa suojautumisen tarve korostuu, mutta kaikilla on nyt syytä eristäytymiseen ja hyvään hygieniaan. Johanna Erjonsalo

Aulikki Elo

Koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien määrä vaihtelee merkittävästi Suomen kartalla. Kaikkiaan Suomessa on sairauden vuoksi riskiryhmiin kuuluvia 18–69-vuotiaita yhteensä noin 200 000. Sen lisäksi ikänsä takia riskiryhmäläisiin lukeutuvia on noin 870 000 ihmistä.

Pohjoissavolaisista kasvanut riski on joka neljännellä – syynä korkea ikä, perussairaus tai molemmat. Tiedot perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreeseen laskelmaan.

Pohjois-Savon sisällä on suuria eroja. Vesantolaisista riskiryhmäläisiä on jopa yli 42 prosenttia, mitä selittää väestön ikärakenne.

Kuopiossa korkean riskin väkeä on suhteessa maakunnan vähiten, noin 23 prosenttia asukkaista. Esimerkiksi Suonenjoella osuus on 32 prosenttia.

Tämänhetkisen tiedon perusteella vakavan taudin riskiryhmiä ovat yli 70-vuotiaat sekä ne, joilla on keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä heikentävä sairaus.

Väestöön suhteutettuna eniten riskiryhmäläisiä on Itä-Savossa: joka kolmas yli 18-vuotias. Seuraavaksi eniten riskiryhmään kuuluvia on Etelä-Savon ja Kainuun sairaanhoitopiireissä. Vähiten riskiryhmään kuuluvia suhteessa väestömäärään on Helsingin ja Uudenmaan sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä.

– Sairaanhoitopiirit voivat hyödyntää tietoa arvioidessaan, kuinka moni mahdollisesti tarvitsee sairaalahoitoa koronaepidemian aikana sekä kuinka paljon tarvitaan hoitohenkilökuntaa ja muita resursseja, sanoo THL:n tutkimusprofessori Tiina Laatikainen.

Määrällisesti eniten riskiryhmään kuuluvia on HUSin alueella eli yli 260 000. Heistä sairauden vuoksi riskiryhmään kuuluvia 18–69-vuotiaita on noin 55 000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut