Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä nosti syytteet Kuopion bussiturmasta – oikeuteen kutsutaan useita kuultavia

Syyttäjä on jättänyt Pohjois-Savon käräjäoikeuteen haastehakemukset Kuopion bussiturmasta.

Elokuussa 2018 tilausajobussin ulosajossa kuoli neljä linja-auton matkustajaa ja loukkaantui 23 ihmistä, kun mukaan on laskettu myös loukkaantunut linja-auton kuljettaja itse.

Syyttäjä on nostanut linja-auton kuljettajaa vastaan syytteet neljästä törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja 13 törkeästä vammantuottamuksesta.

Syytettynä on ylitorniolainen 68-vuotias mies, joka teki omiin nimiinsä tilauskuljettajan töitä eri ryhmille ja matkanjärjestäjille.

Oikeudenkäynti asiassa järjestetään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopiossa tuomioistuimen myöhemmin ilmoittamana aikana.

– Oli selvää, ettei oikeudenkäyntiä asiassa järjestetä ennen kesälomia, vaan aikaisintaan ensi syksynä, aluesyyttäjä Heikki Ylisirniö Itä-Suomen syyttäjäalueelta sanoo.

Ylisirniö arvioi, että käräjäoikeus joutuu varaamaan oikeudenkäynnille useita istuntopäiviä, sillä syyttäjän mukaan oikeudessa on tarve kuulla useita asianomistajia ja todistajia tapahtumista.

Toistaiseksi ei julkisesti tiedossa, millaisia korvausvaatimuksia asianomistajilla on.

Suuronnettomuus tapahtui, kun ylitorniolainen bussinkuljettaja haki ensin Ruotsista kyytiinsä ruotsinsuomalaisen harrasteporukan, joka oli matkalla Kuopion Rauhalahteen.

Kuopion moottoritien liittymässä bussinkuljettaja ei jarruttanut, vaan ajoi kovaa nopeutta moottoritien liittymän ja Rauhalahdentien risteykseen niin, että bussi suistui risteyksen yli, törmäsi kaiteeseen ja putosi alas junaradan kuiluun.

Onnettomuustutkintakeskus tutki tapauksen jo aiemmin ja kertoi tutkintaselosteessaan, että kuljettajan terveydentilassa ja ajovireydessä oli ollut pahoja ongelmia.

Lisäksi kyseisen linja-auton hallintalaitteet olivat vieraat kuljettajalle äkkitilanteessa.

Onnettomuustutkintakeskuksen tekemiä kuulemisia ei saa käyttää kuitenkaan rikosoikeudellisessa prosessissa.

Asian tutki erikseen myös Itä-Suomen poliisi, joka ei ole kertonut julki, mitä kuljettaja itse on kertonut ajovireydestään ja kyvystään kuljettaa linja-autoa risteyksessä.

Poliisi määräsi kuljettajan ajokieltoon tapauksen jälkeen. Savon Sanomien tietojen mukaan myös miehen ruotsalainen ajo-oikeus bussin kuljettamiseen erääntyi pian ulosajon jälkeen.