Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin talous sukeltaa syvälle koronaviruksen seurauksena

Ruotsin suhdanneinstituutti (Konjunkturinstitutet KI) ennakoi, että koronakriisi aiheuttaa maahan syvän laman. Instituutti toteaa, että kehotus rajoittaa sosiaalisia kontakteja rajoittaa kulutuskysyntää syvästi, samalla kun toimitusketjujen katkeilu haittaa tuotantoa.

Lisäksi laajat toimet tartunnan hidastamiseksi muualla maailmassa painavat kysyntää.

–  Ruotsi on menossa kohti erittäin syvää lamaa ja se etenee nopeasti, nopeammin kuin finanssikriisin aikana, totesi ennustepäällikkö Ylva Hedén Westerdahl.

KI ennakoi, että kuluttajakysyntä laskee enemmän kuin finanssikriisin aikana.

Instituutti laskee alustavassa arviossaan, että Ruotsin bruttokansantuote laskee toisella neljänneksellä reilut kuusi prosenttia. Koko vuoden työpäiväkorjattu bkt voi supistua 3,2 prosenttia. Ennuste on kuitenkin alustava, koska epävarmuustekijöitä on erittäin paljon, instituutti toteaa.

Elvytystä ja tukea syytä lisätä

Talouspolitiikkaa on jo muutettu voimakkaasti elvyttävään suuntaan. Elinkeinoelämää, kuntia ja maakuntia tuetaan, jotta vältettäisiin konkurssien ja suurtyöttömyyden aalto.

–  Tämä on oikea suunta, mutta työttömyyden kasvun hillitsemiseksi tarvitaan vielä lisätoimia, instituutti arvioi katsauksessaan.

Suhdanneinstituutti toteaa, että Ruotsin matala julkinen velka antaa tilaa tukea taloutta vielä enemmän. Ruotsin julkinen velka oli viime vuonna vajaat 36 prosenttia, mutta sen odotetaan tänä vuonna nousevan liki 41 prosenttiin.

Tämän hetken ennuste on, että työttömyys nousee tänä vuonna 8,9 prosenttiin, kun se viime vuonna oli 6,8 prosenttia.

–  Ilman tukitoimia työttömyys saattaisi nousta kahteentoista prosenttiin, Hedén Westerdahl totesi.

Ruotsin valtiovarainministeriö julkisti tiistaina oman ennusteensa, joka oli vielä synkeämpi. Siinä ennakoitiin, että bkt laskee tänä vuonna neljä prosenttia.