SDP rynnännyt perussuomalaisten ohi, kertoo Alma Median mielipidetiedustelu

SDP:n kannatusloikan taustalla ovat Suomessa vallitsevat poikkeusolot ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) julkiset esiintymiset, arvioi politiikan tutkija Johanna Vuorelma. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

STT

Sosiaalidemokraattien kannatus on noussut ohi perussuomalaisten, ilmenee Alma Median mielipidetiedustelusta. SDP:tä kannatti 21,1 prosenttia ja perussuomalaisia 20,1 prosenttia vastaajista.

Edellisessä Alma-kyselyssä ero oli viisi prosenttiyksikköä perussuomalaisten hyväksi luvuin 21,7–16,7 prosenttia. SDP on siten nostanut kannatustaan koronakriisin riehuessa peräti 4,4 prosenttiyksikköä.

Alman haastatteleman Tampereen yliopiston politiikan tutkijan Johanna Vuorelman mukaan SDP:n kannatusloikan taustalla ovat Suomessa vallitsevat poikkeusolot ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) julkiset esiintymiset.

Vuorelma pitää Marinia poikkeuksellisen selväsanaisena ja johdonmukaisena.

–  Politiikassa on pitkälti kyse viestinnästä eli siitä, millä tavalla asioista kerrotaan julkisuuteen. Ja Marinin kanssa siinä ei ole ollut mitään ongelmia. Se on se suurin ero, Vuorelma arvioi.

Hänen mukaansa Marin on esiintynyt koronakriisin aikana edukseen, mutta hallitusviisikon muut ministerit Katri Kulmuni (kesk.), Maria Ohisalo (vihr.), Li Andersson (vas.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) ovat jääneet paitsioon.

–  Marin on poikkeuksellisen selväsanainen ja johdonmukainen ja esiintyy hyvin selkeästi. Varmasti eri väestöryhmät kokevat sen miellyttävänä, ettei tarvitse ikään kuin tulkita, mitä pääministeri nyt tarkoitti, Vuorelma pohtii.

Muut puolueet kaukana SDP:stä ja perussuomalaisista

Muut puolueet tulivat Alman mittauksessa kaukana SDP:n ja perussuomalaisten takana. Kolmanneksi suosituimman puolueen, kokoomuksen, kannatus oli 16,8 prosenttia.

Muut hallituspuolueet keskusta (11,9 prosenttia), vihreät (10,7 prosenttia), vasemmistoliitto (7,8 prosenttia) ja RKP (4,6 prosenttia) eivät ole saaneet SDP:n kaltaista vahvistusta kannatukseensa. Eniten kannatustaan menettivät vihreät, 1,9 prosenttiyksikköä, ja perussuomalaiset, 1,6 prosenttiyksikköä.

Haastatteluja tehtiin 1  200 maaliskuun 20. ja 27. päivien välillä eli suurimmaksi osin viime viikolla. Virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut