Seteli vilahtaa yhä harvemmin kassalla –  Kännykkä sitäkin useammin

Varkauden keskustan K-Market Hertussa suurin osa asiakkaista maksaa kortilla, kertoo myyjä Mirva Koponen. Paula Pohjamo

Jaana Hiltunen, Timo Riistaniemi

Yrityksissä on alkanut viritä toiveita siitä, että käteisen sijaan käytettäisiin maksukortteja tai mobiilimaksamista.

Esimerkiksi Kuopion Volttikadun Tokmannin myymäläpäällikkö Martti Manu kertoo, että myymälässä pyörii nauhoite, jossa suositellaan muita maksutapoja kuin käteistä.

– Toki käteinenkin käy normaaliin tapaan, mutta on sen käyttö hiukan vähentynyt.

Yksi syy on se, että käteistä enemmän käyttävä asiakasryhmä eli ikäihmiset eivät käy nyt niin paljon kaupassa.

 – Ja kyllä muutkin näkyvät vähentäneen hiukan käteisen käyttöä. Ihmiset miettivät asioita ja haluavat minimoida tartuntariskiä. Vastuullisuus on hyvällä tasolla, ja se näkyy siinäkin, että kassajonoissakin pidetään nyt hyvin väliä.

Martti Manun sanomaan yhtyy Tokmannin Mäntsälässä sijaitsevassa pääkonttorissa työskentelevä viestintäpäällikkö Maarit Mikkonen.

– Käteisellä voi edelleen tuttuun tapaan maksaa ostoksensa. Tokmanni suosittelee koronaepidemian takia maksukortin ja lähimaksun käyttöä.

Kyse on lähikontaktin välttämisestä.

– Riski tartuntaan on olemassa silloin, kun ihminen antaa käteistä toiselle ihmiselle. Tuolloin kädetkin saattavat koskettaa toisiaan ja näin virus voi levitä. Koska henkilöstömme ja asiakkaidemme turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää, mietimme tarkasti erilaisia toimenpiteitä riskin pienentämiseksi.

PeeÄssän toimialajohtajaJuha Riikola toteaa, että käsillä on nyt mobiilimaksamisen kulta-aika.

– Juuri puhuimme siitä, että ihmiset ovat nyt ottaneet mobiilisovelluksia todella käyttöön, sillä sitten ei tarvitse käyttää korttiakaan.

Mobiilimaksupalveluissa kuittikin vilahtaa suoraan sähköiseen muotoon. Riikola kertoo, että suosion nousu on huomattu lähipäivinä.

– Mobiilimaksaminen on turvallinen tapa koronankin suhteen, mutta toki käteiselläkin vielä maksetaan lähes normaaliin tapaan.

Hän kuitenkin uskoo, että nyt on tulossa pysyvä muutos maksamistapoihin, eivätkä ne, jotka ovat nyt ottaneet mobiilimaksamisen omakseen, palaa enää entisiin tapoihin.

Toki S-ryhmä ottaa yhä vastaan kaikkia maksumuotoja, eikä muutoksia ole ainakaan PeeÄssällä suunnitteilla.

– Raha on aina rahaa, Riikola summaa.

K-ryhmässäkin käteinen käy yhä mutta sielläkin suositaan nyt lähimaksua.

– Käteinen käy maksuvälineenä edelleen, mutta suosittelemme lähimaksun käyttämistä silloin, kun se on mahdollista, kertoo K-ryhmän valikoimajohtaja Harri Hellman.

Myös apteekeissa maksutavat ovat pohdinnassa.

– Nyt voimassa on suositus, että pienissä alle 50 euron ostoksissa käytetään lähimaksua. Pohdinnassamme on myös, että voiko apteekki kieltäytyä ottamasta vastaan käteismaksuja. Tähän minulla ei ole vielä vastausta, kommentoi Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Maksutavat

Kahiseva väistyy

Käteisen rahan eli kolikoiden ja seteleiden käyttö on vähentynyt merkittävästi jo pidemmän aikaa.

Suomen Pankin tilastojen mukaan vain joka kymmenes suomalainen käyttää käteistä arjessaan. Vielä viisi vuotta sitten joka viides maksoi valtaosan ostoksistaan käteisellä.

Käteinen on pitänyt pintansa parhaiten ruokakaupoissa ja kahviloissa, mutta niissäkin suurin osa maksuista tapahtui kortilla tai mobiilisovelluksella jo ennen koronan aiheuttamia poikkeusoloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut