Voiko maakuntarajan ylittää, jos tarvitsee sairaanhoitoa, haluaa nähdä rakkaansa tai jos läheinen tarvitsee apua? – STT kokosi Uudenmaan eristyksen vaikutuksia arkipäivän elämään

Poliisi on valmistautunut aloittamaan liikenteenvalvonnan Uudenmaan rajoilla viipymättä, kun eduskunta päättää liikkumisrajoituksista Uudenmaan maakunnan ja muun Suomen välillä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Poliisi on valmistautunut aloittamaan liikenteenvalvonnan Uudenmaan rajoilla viipymättä, kun eduskunta päättää liikkumisrajoituksista Uudenmaan maakunnan ja muun Suomen välillä.

STT kysyi poliisilta, miten rajavalvonta vaikuttaa työtä, terveyttä ja yksityiselämää koskeviin arkisiin asioihin. Kysymyksiin vastasi ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisista. Osaan kysymyksistä on etsitty vastauksia myös poliisin verkkosivuilta.

Yleinen linja

Missä tapauksissa suljetun rajan yli liikkuminen on sallittu?

–  Uudellemaalle on aina lupa palata, jos siellä asuu. Lisäksi työn ja elinkeinon kannalta välttämätön liikkuminen ja painavat henkilökohtaiset syyt mahdollistavat liikkumisen.

Millä tavoin poliisi tarkistaa millä asialla kukin liikkuu?

–  Kaikilta rajalle tulevilta vaaditaan riittävä peruste liikkumiseen. Välttämättömyysarvio tehdään aina tapauskohtaisesti, eikä poliisi voi myöntää ennakkolupia liikkumiseen. Mitä helpommin pystyy kulkunsa osoittamaan, sitä helpompaa se asiointi rajalla on.

Yksityiselämä

Miten ihminen pystyy todistamaan yksityiselämää koskevan tärkeän tapaamisen? Esimerkiksi miten osoitetaan, että henkilö on menossa tapaamaan lastaan?

–  Lapsen tapaamisoikeus kuuluu välttämättömän liikkumisen piiriin. Asioista, joista ei ole saatavilla kirjallista todistetta, tarvitaan riittävän luotettava suullinen peruste. Poliisin verkkosivuilla todetaan, että rajalla voi myös esittää lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta tehdyn sopimuksen.

Saavatko eri puolilla rajaa asuvat parisuhteessa tai avioliitossa olevat matkata rajan yli tapaamaan toisiaan?

–  Poliisin verkkosivuilla todetaan, että liikkumiselle tarvitaan tässä tapauksessa muu painava syy. Parisuhteen laatu ei ole painava henkilökohtainen syy, jonka vuoksi liikkuminen olisi välttämätöntä.

Voiko hautajaisiin osallistua Uudenmaalla tai sen ulkopuolella? Koskeeko tämä myös naimisiinmenoa, jos vihkipaikka ja pariskunta sijaitsevat eri puolilla rajaa?

–  Hautajaiset ovat poikkeusperuste liikkumisrajoituksissa eli lähiomaisen hautajaisiin voi matkata rajan yli. Muita elämänkaareen kuuluvia juhlia emme ole yksityiskohtaisesti määrittäneet, vaan pääsääntönä on kulkemisen välttämättömyys ja siitä tehty arvio.

Voiko Uudellemaalle tai Uudeltamaalta muuttaa sulun aikana? Entä kuinka muuttaja voi todistaa olevansa tällä asialla, kun kulkua uuden ja vanhan asunnon välillä voi tulla ilman muuttokuormaakin?

–  Muutto voidaan tehdä rajoituksen aikana. Poliisi kuitenkin tarkentaa verkkosivuillaan, että edestakaista liikennettä ei voida sallia. Muuttokuorma pitää siis saada siirrettyä kerralla.

Terveys

Rajan toisella puolella asuva lähiomainen tarvitsee apua jokapäiväisissä asioissa, kuten kaupassa käynnissä. Voiko rajan ylittää auttamistarkoituksessa?

–  Jos olet ainoa, joka voi pitää huolta lähiomaisestasi, on rajan ylittäminen mahdollista. Tällöin lähiomaisen tapaamisen tai hänen puolestaan tapahtuvan asioimisen pitää perustua välttämättömään tarpeeseen.

Voiko Uudellemaalle saapua erikoissairaanhoitoon tai esimerkiksi neuvolaan?

–  Henkilökohtainen terveydenhoito voi olla välttämätön, painava syy. Täytyy myös pohtia, saako samaa hoitoa Uudenmaan ulkopuolella ja onko käynti välttämätön. Uudenmaan tarjoamat terveydenhuollon palvelut ja kiireettömät käynnit eivät itsessään ole syy poiketa liikkumisrajoituksista.

Työ- ja opiskeluelämä

Mitä työn tai elinkeinon vuoksi välttämätön liikkuminen tarkoittaa käytännössä? Onko välttämättömät työtehtävät määritelty?

–  Välttämättömiä työtehtäviä ei ole erikseen määritelty. Niissä lienee melkoinen kirjo asioita. Jos on mentävä esimerkiksi Helsingistä Lahteen rajoitusten aikana, on asian välttämättömyys kyettävä osoittamaan.

Voiko mennä rajan yli kulkea työhaastatteluun?

–  Jos työttömänä työpaikkaa hakee, niin kyllä se voi olla henkilökohtaisesti välttämätöntä. Asia vain pitää pystyä riittävän selvästi selvittämään.

Kotimaan matka alkaa ja päättyy Uudenmaan ulkopuolelle, mutta juna tekee vaihdon Uudenmaan puolella Tikkurilassa. Saako rajan ylittää junanvaihtoa varten?

–  Poliisilla on junissakin rajavalvontaa ja sielläkin selvitetään perusteita. Jos pystyy luotettavasti selvittämään, että vaihtaminen on välttämättömän matkan osa, niin silloin näin voi toimia.

Toiminta rajalla

Poliisi on esittänyt Puolustusvoimille virka-apupyynnön Uudenmaan rajan sulkeutumiseen ja rajavalvontaan liittyen. Tekeekö poliisi rajanylityspaikalla tulkintaa rajanylityksen syistä vai voiko joissain tapauksissa varusmies tehdä näitä päätöksiä?

–  Poliisi ohjaa ja johtaa toimintaa näillä paikoilla.

Miten Suomeen ulkomailta palaavat pääsevät kotimaakuntiinsa? Saako esimerkiksi lähiomainen ylittää Uudenmaan rajan hakeakseen Helsinki-Vantaan lentokentälle palaavan kotiin?

–  Poliisin verkkosivujen mukaan lähiomainen ei voi matkustaa kentälle ilman painavaa henkilökohtaista syytä. Jos kentälle palaava ei muutoin pääse kotiin aiheuttamatta tartuntatautivaaraa muille, saattaa lähiomaisen apu olla välttämätöntä ja liikkumisrajoituksesta voidaan joustaa.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut