Valtio alkaa tukea matkustajalauttoja, jotta tärkeä tavara liikkuisi edelleen

Tuet myöntää Huoltovarmuuskeskus, joka on varautunut käyttämään toimenpiteisiin 45 miljoonaa euroa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Valtio alkaa maksaa matkustajalaivoille tukea, jotta huoltovarmuuden kannalta tärkeät tavarat saadaan edelleen kuljetettua Suomeen. Lautoilla kulkee paljon elintarvikkeita, lääkkeitä ja muita kulutustavaroita. Koronavirusepidemian torjuntatoimet ovat kuitenkin käytännössä lopettaneet laivoilla henkilöliikenteen, jonka tuotot ovat välttämättömiä toiminnan kannattavuudelle.

Tuet myöntää Huoltovarmuuskeskus, joka on varautunut käyttämään toimenpiteisiin 45 miljoonaa euroa.

Matkustaja-autolauttaliikenteessä matkustajien kuljettaminen on selkeästi pääbisnes.

–  Pelkästään rekkojen kuljettaminen ei missään nimessä riitä kannattamaan sitä liikennöintiä. Jos halutaan, että lautat ajavat, siihen on pakko tulla mukaan, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema STT:lle.

Tuki on edellytys sille, että etenkin huoltovarmuuden kannalta tärkeät tavaravirrat kulkevat Suomesta Ruotsiin sekä Baltiaan ja Keski-Eurooppaan.

–  Tämä on viritetty yhteishengessä varustamoiden kanssa. Heidän kannattaa pitää liikenne käynnissä, mutta tällä ei päästä voittoja käärimään, Lounema sanoo.

Tukijärjestely koskee viittä matkustaja-autolauttaa, jotka liikennöivät Turun ja Tukholman, Helsingin ja Tallinnan sekä Vaasan ja Uumajan välillä. Helsingin ja Tukholman väliä ei tällä hetkellä liikennöidä.

Alan liitot tyytymättömiä

Merimiesliitot ilmoittivat keskiviikkona tuomitsevansa sen, että tukea saavat myös ulkomaille rekisteröidyt alukset, kun samaan aikaan Suomen lipun alla purjehtivia aluksia on pysäytettynä satamiin.

Tuettavista aluksista Tallink Siljan Galaxy on rekisteröity Ruotsiin ja Megastar Viroon. Suomeen rekisteröidyt Viking Linen Gabriella, Mariella ja Rosella sekä Tallink Siljan Serenade eivät liikennöi tällä hetkellä lainkaan.

Liikenteen lopettamisen takia noin 2  500 varustamoiden suomalaista työntekijää on lomautettuna.

–  On väärin, että Suomen valtio tukee Ruotsin ja Viron lipun alla olevia matkustaja-aluksia, kun niiden tilalle voidaan ottaa liikennöimään välittömästi suomalaiset matkustaja-rahtialukset, liittojen tiedotteessa moititaan.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut