Yhdeksän EU-maata vaatii yhteisiä velkakirjoja koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin ratkomiseksi

Raskaasti velkaantuneet EU-maat nostavat usein esiin ajatuksen euroalueen yhteisestä velasta. Myös Euroopan keskuspankki on kannattanut sitä, mutta pohjoiset jäsenmaat Saksa etunenässä vastustavat yhteistä velkaa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Italia, Ranska, Espanja ja kuusi muuta EU-maata vaativat euroalueelle niin sanottuja koronabondeja eli yhteisiä velkakirjoja koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin ratkomiseksi.

Maiden johtajat ovat allekirjoittaneet yhteisen kirjeen, jossa he esittävät vaatimuksensa yhteisestä velkainstrumentista. Italian, Ranskan ja Espanjan lisäksi allekirjoittajina ovat Kreikka, Irlanti, Belgia, Luxemburg, Slovenia ja Portugali.

Raskaasti velkaantuneet EU-maat nostavat usein esiin ajatuksen euroalueen yhteisestä velasta. Myös Euroopan keskuspankki on kannattanut sitä, mutta pohjoiset jäsenmaat Saksa etunenässä vastustavat yhteistä velkaa.

Eilen Saksan talousministeri Peter Altmaier torjui idean yhteisestä velasta jyrkästi kutsuen sitä ideologiseksi ja sopimattomaksi ratkaisuksi käsillä olevaan ongelmaan.

Euroopassa etsitään kuumeisesti lisää keinoja talouskriisin ratkomiseen. Euroryhmä piti eilen videokokouksen, jossa keskusteltiin erityisesti Euroopan kriisirahaston EVM:n käytöstä koronakriisissä. Euroryhmän puheenjohtajan Mario Centenon mukaan suunnitelma EVM:n käytöstä sai laajaa tukea, mutta asia on edelleen auki, sillä yksityiskohdat vaativat työtä.

Centenon on määrä esitellä kokouksen satoa huomisessa EU-maiden johtajien videopalaverissa, jonka aiheena on koronaviruskriisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.