Saksa aikoo kieltää yli kahden ihmisen tapaamiset, kertoo uutistoimisto DPA – Espanjassa raportoitiin vuorokaudessa 400 uutta koronakuolemaa

Madridiin on pystytetty väliaikainen sairaala. LEHTIKUVA/AFP

STT

Saksa aikoo kieltää yli kahden ihmisen tapaamiset, kertoo uutistoimisto DPA lähteisiinsä vedoten. Kielto ei koskisi perheitä eikä samassa kotitaloudessa asuvia.

DPA:n mukaan liittokansleri Angela Merkel sopi asiasta tänään Saksan osavaltioiden pääministerien kanssa käymässään puhelinkokouksessa.

Saksassa koronatoimet ovat olleet pääosin osavaltioiden vastuulla. Maan 16 osavaltiosta 12 on määrännyt ihmisille ankaria kontaktirajoituksia, joita on myös noudatettu kohtalaisen hyvin.

Johns Hopkins -yliopiston mukaan Saksassa on todettu tähän mennessä vajaat 24  000 koronavirustapausta. Kuolleita on runsaat 90.

Espanja jatkamassa poikkeustilaa 15 päivällä

Espanjan hallitus aikoo pyytää maan parlamenttia jatkamaan poikkeustilaa 15 päivällä, kertoo pääministeri Pedro Sanchez. Uusi loppumispäivä olisi huhtikuun 11. päivä. Espanjaan julistettiin runsas viikko sitten poikkeustila koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Espanjassa on vuorokaudessa todettu lähes 400 uutta koronakuolemaa. Virus on nyt johtanut maassa yli 1  700 ihmisen menehtymiseen. Lisäystä eilisestä on 30 prosenttia. Tartuntojen määrä on kasvanut yli 3  600:n. Kokonaisluku on liki 28  600.

Sanchez on varoittanut espanjalaisia edessä olevista vaikeista ajoista.

–  Meidän täytyy valmistautua henkisesti edessä oleviin erittäin koviin päiviin, Sanchez sanoi televisiopuheessa myöhään lauantaina.

Espanjassa noin 46 miljoonaa ihmistä on määrätty pysyttelemään kotosalla. Ulos saa mennä vain, jos kyse on tärkeistä työtehtävistä, ruokakaupassa käymisestä tai terveydenhoidollisista syistä. Myös koiran ulkoilutus sallitaan.

Kuolleista useimmat iäkkäitä, myös nuoria sairaalahoidossa

Espanja ryhtyi lauantaina lisätoimiin epidemian vastaisessa taistelussa. Terveydenhuollon avuksi kutsuttiin kymmeniätuhansia lisätyöntekijöitä, joiden joukossa on muun muassa eläkkeellä olevia lääkäreitä ja hoitajia. Myös tilapäissairaaloiden pystytystä kiirehdittiin.

Espanjan terveysministeriö kertoi epidemian koettelevan kovimmin Madridin seutua.

–  Tapausten määrä nousee, ja kasvu jatkuu tulevina päivinä, ministeriön tiedottaja Maria Jose Sierra varoitti.

Kukaan ei hänen mukaansa tiedä, milloin epidemian huippu koetaan.

Espanjan kuolonuhreista suurin osa yli 70-vuotiaita ja erityisesti yli 80-vuotiaita.

–  Lähes 70 prosenttia tehohoidossa olevista on yli 60-vuotiaita, tiedottaja Maria Jose Sierra kertoi.

Toisaalta sairaalahoidossa on myös alle 20-vuotiaita. Heidän osuutensa on tiedottajan mukaan 1–2 prosenttia.

Madrid ja Barcelona ilmoittivat loppuviikosta näyttelyhalleihin pystytettävistä tilapäissairaaloista. Esimerkiksi Madridissa paikalliseen suuren konferenssikeskukseen on tarkoitus tulla 5  500 sairaansijaa, osa niistä tehohoitoa tarvitseville. Toimella varaudutaan siihen, että sairaalahoitoa tarvitsevien määrä lisääntyy.

Sotilaita on komennettu desinfioimaan juna-asemia ja lentokenttiä. He avustavat myös pulassa olevia iäkkäitä ihmisiä.

Johnson varoitti brittejä

Pääministeri Boris Johnson varoittaa brittejä koronavirusepidemian kiihtymisestä. Hän vertasi Britannian tilannetta Italiaan ja sanoi, että Britannia on vain pari kolme viikkoa Italiasta jäljessä. Hän huomautti, että Italialla on erinomainen terveydenhoitojärjestelmä, mutta silti lääkärit ja sairaanhoitajat musertuvat työtaakkaansa.

Johnson vetosi suurimmassa vaarassa oleviin 1,5 miljoonaan ihmiseen, jotta nämä pysyisivät kotona 12 viikkoa.

Britanniassa koronatartunta on todettu noin 5  000 ihmisellä. Kuolonuhreja on 233.

Maassa kiistellään siitä, ottavatko britit koronavaroitukset riittävän vakavasti vai pitäisikö hallituksen määrätä tiukemmista rajoituksista.

Euroopassa jo yli 150 000 todettua koronatartuntaa, kuolleita 7 800

Euroopan maissa todettujen koronavirustartuntojen määrä on noussut uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan yli 150  000:een. Sairaus on vaatinut 7  800 ihmisen hengen.

Pandemia on levinnyt virallisten lukujen valossa maanosista pahiten Euroopassa. Aasiassa tartuntoja on testeissä löytynyt vajaat 97  000 ja virus on aiheuttanut 3  500 ihmisen kuoleman.

Koko maailmassa tartuntoja on toistaiseksi todettu yhteensä reilut 300  000.

Viralliset luvut ovat mitä ilmeisimmin vain murto-osa todellisista tartunnoista, sillä monissa maissa testi tehdään vain niille sairastuneille, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.