Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Piispat päättivät poikkeusjärjestelyistä: jumalanpalvelukset toimitetaan koronan takia ilman seurakuntaa, hautajaisiin enimmillään 10 läheistä

Jumalanpalvelukset toimitetaan koronaviruksen takia toistaiseksi ilman läsnä olevaa seurakuntaa. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat yhdessä sopineet, että paikalla ovat vain jumalanpalveluksen toimittajat.

Järjestely on täysin poikkeuksellinen.

– Vuosisatoja sitten kristityt pitivät huolta spitaalisista ja muita tartuntatauteja sairastavista. Nykyään annamme sen tehtävän terveydenhuollon henkilöstön hoidettavaksi ja tuemme heitä osaltamme siinä työssä, sanoo Kuopion piispa Jari Jolkkonen.

Poikkeusjärjestely tuo haasteita esimerkiksi pääsiäisen viettoon.

– Ylösnousemusta ei ole peruttu, mutta ehkä pääsiäistä vietetään tänä vuonna hillitymmin. 

Jumalanpalvelukset striimataan nettiin ja lähetetään kussakin seurakunnassa käytettävissä olevin keinoin. Kuopion seurakunnasta Kuopion tuomiokirkon jumalanpalvelus näytetään Virtuaalikirkko.fi-sivuston kautta. Ensi sunnuntaina jumalanpalveluksessa on neljä seurakunnan työntekijää.

– Muissa seurakunnissa voi olla nettistriimaukseen muitakin paikallisia järjestelyitä, joista en tiedäkään.

Jolkkosen mukaan Virtuaalikirkon kävijämäärä kaksinkertaistui viime sunnuntaina, kun koronavirus oli jo uhka Suomessa.

– Normaalisti Kuopion jumalanpalvelusta seuraa tuhat katsojaa, viime sunnuntaina katsojia oli 1 800. Koko palvelussa valtakunnallisesti ollut tavallisesti 3 000–4 000 katsojaa ja viime sunnuntaina katsojia oli 7 000. 

Suomen piispat suosittelevat, että jokaisen seurakunnan pääkirkko on virtuaalimessun jälkeen auki seurakuntalaisille hiljentymistä ja yksityistä rukousta varten. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä keskustelua ja sielunhoitoa varten.

– Jumalanpalvelus on kirkon toiminnan sydän. On hengellisesti tärkeää, että niitä pidetään toimitetaan myös poikkeuksellisessa tilanteessa.

Myös muut kirkolliset toimitukset hoidetaan poikkeusjärjestelyin. Esimerkiksi hautajaisissa suositaan haudalla siunaamista ja paikalla voi olla enintään kymmenen ihmistä.

– Hautajaisiin osallistujien määrää ei ole koskaan ennen tarvinnut rajoittaa näin, Jolkkonen sanoo.

Muu seurakuntien viikkotoiminta keskeytetään toistaiseksi. Toimintaa siirretään internettiin aina kuin mahdollista.

Poikkeusjärjestelyt ovat voimassa 13. huhtikuuta saakka.

– Noudatamme tässä viranomaisten ohjeita. 

Kyllä tästä selvitään, on Jolkkosen terveiset suomalaisille koronaviruksen aiheuttamana poikkeustilaan.

– Jokaisen on nyt tärkeää ymmärtää, että suojelemme nyt riskiryhmiä ja perussairaita virukselta.

– Olen ajatellut, että vietämme parikymmentä sunnuntaita peräkkäin. Sunnuntai on hyvä päivä viettää perheen kanssa rauhassa, syödä hyvin, kertoa hauskoja juttuja ja soittaa naapureille ja isovanhemmille – pitää hyvää mielialaa yllä.

– Noudatetaan nyt hyvän mielen -strategiaa ja nautitaan.