Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vankilat peruneet tapaamisia ja poistumislupia koronan leviämisen rajoittamiseksi

Suomen vankiloissa perutaan vankien ja heidän vieraidensa tapaamisia, vankien poistumislupia ja vankien opinto- ja siviilityölupia väliaikaisesti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Vankiloiden johto tekee päätökset yksikkö- ja yksilökohtaisesti Rikosseuraamuslaitoksen keskushallinnon antaman yleisen kehotuksen mukaan.

Vankiloissa turvataan käynnit asianajajille ja poliiseille, joilla on työn takia tarve tavata vankeja.

Vankien ja heidän läheisten välillä mahdollistetaan lisää lain jo nyt sallimia skype-yhteyksiä tai puheluja.

Lisäksi Rikosseuraamuslaitos on päättänyt, että vankien siirtoja vankilasta toiseen tehdään toistaiseksi vain silloin, kun ne ovat välttämättömiä.

Toimenpiteiden tarkoitus on ehkäistä koronaviruksen leviämistä vankiloihin.

Vangeista monet kuuluvat vakavien hengitystieinfektioiden riskiryhmiin ja heillä on monenlaisia perussairauksia.

Vankilat ovat paikoin melko täysiä ja niissä liikkuu siksi väkisinkin suuri määrä vankeja samoissa tiloissa.

Koronavirustartuntojen sumaa vankiloissa pyritään estämään myös henkilökunnan terveyden vuoksi. Jos henkilöstöä sairastuu paljon yhtä aikaa, se voi Rikosseuraamuslaitoksen mukaan vähentää vangeille järjestettävää toimintaa ja jopa vaikeuttaa vankiloiden valvontaa ja turvallisuuden ylläpitämistä.

Rikosseuraamuslaitos perusti tilannetta varten valmiusryhmän keskushallintoyksikköön. Sen asiantuntija-apuna toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen kuuluva vankiterveydenhuolto.

Rikosseuraamuslaitos on jo muun muassa perunut henkilöstönsä kaikki ulkomaan matkat ja ulkomailla vierailleet työntekijät joutuvat karanteeniin ennen paluuta työpaikalle.

Osa laitoksen henkilöstöstä tekee myös etätöitä, mutta se ei ole mahdollista kovinkaan monessa työtehtävässä.

Rikosseuraamusalan koulutuskeskus on myös perunut kaikki isot koulutustilaisuudet koko keväältä.

Savon alueella Rikosseuraamuslaitoksella on suljetut vankilat Kuopiossa, Mikkelissä sekä Sukevan vankila Sonkajärvellä. Lisäksi Savossa on avolaitokset Naarajärven vankila Pieksämäellä ja Sukevan vankila.

Koko Suomessa Rikosseuraamuslaitoksella on 26 vankilaa, joiden päivittäinen keskimäärä vankeja on noin 2900.