Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaiset jätti välikysymyksen hallituksen turvapaikkapolitiikasta, vain nyt-liike mukana

Perussuomalaiset on jättänyt välikysymyksen hallituksen turvapaikkapolitiikasta. Välikysymykseen yhtyi oppositiopuolueista vain nyt-liike. Kokoomus ja kristillisdemokraatit eivät ole mukana.

Perussuomalaiset haluaa hallitukselta selvyyttä, miten se tukee Kreikkaa tilanteessa, jossa Kreikkaan pyrkii Turkista nyt rajan yli arvioiden mukaan vähintään tuhansia ihmisiä.

–  Kysymme hallitukselta, mikä on hallituksen lopullinen linja Kreikan tukemiseen ja siihen, että Kreikka ei ota turvapaikkahakemuksia vastaan, sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

Välikysymyksellä halutaan myös haastaa hallituksen koko turvapaikkapoliittinen linja ja saada tietoa, aikooko hallitus tällaisen pakolaiskriisin uhatessa yrittää vähentää Suomen houkuttelevuutta.

–  Näyttää poliittisesti valitettavasti siltä, että hallitus pyrkii pikemminkin lisäämään tällaisia vetovoimatekijöitä kuin vähentämään niitä, Tavio sanoi.

Välikysymyksellä mitataan hallituksen nauttima luottamus.

Muille puolueille annettiin mahdollisuus muokata yhdessä tekstiä

Kokoomukselle ja kristillisdemokraateille annettiin mahdollisuus muokata yhdessä välikysymystekstiä.

–  En ole saanut mitään sisällöllistä tarkennusta, miksi he eivät tahtoneet mukaan lähteä, Tavio sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut julkisesti, että puolue ei perussuomalaisten tapaan halua palauttaa sisärajatarkastuksia. Kokoomukselle vapaa liikkuvuus EU:n sisällä on tärkeää, mutta Suomen lainsäädännössä pitäisi olla Orpon mukaan myös mahdollisuus olla ottamatta turvapaikkahakemuksia vastaan kriisitilanteessa.

Perussuomalaiset esittää välikysymyksessä, että Suomen tulee EU:n jäsenenä ajaa sisärajatarkastusten tilapäistä palauttamista koko EU-alueelle.

Kristillisdemokraatit eivät Tavion käsityksen mukaan yhtyneet välikysymykseen, koska perussuomalaisten linja on turhan tiukka.

–  KD kävi vähän ajatustenvaihtoa meidän kanssa siitä, ja tämä säilöönotto saattoi olla heille toimenpide, mihin eivät halunneet lähteä mukaan.

Välikysymyksessä perussuomalaiset esittää, että henkilöt, joita ei syystä tai toisesta voida käännyttää tai palauttaa muualle, on sijoitettava niin, että heillä ei ole pääsyä muuhun yhteiskuntaan.

Nyt-liike mukana, vaikka kaikesta ei yksimielisyyttä

Nyt-liikkeen puheenjohtajan Harry Harkimon mukaan puolue lähti mukaan välikysymykseen, koska on mahdollista, että Venäjän rajan yli Suomeen voisi pyrkiä merkittävä määrä turvapaikanhakijoita.

–  Suomella on siis vaara joutua Kreikan tilanteeseen itäisellä rajalla, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Harkimon mukaan tarvitaan uusi lainsäädäntö, jotta virkamiehet voivat tehdä ratkaisun rajan sulkemisesta ilman, että jää epäselvyyttä päätöksen oikeellisuudesta.

Puolue lähti mukaan välikysymykseen, vaikka se ei ole perussuomalaisten kanssa samaa mieltä kaikista yksityiskohdista.

–  Aihe on kuitenkin vakava ja keskustelun arvoinen.