Jännittää, ei jännitä, jännittää… Tältä tuntui mennä tapaamaan presidentti Sauli Niinistöä

Riina Niskanen

Päiväkirjamerkintäni 5.2.2020 sisälsi sanan "jännittää" eri muodoissa 12 kertaa. Jälkeenpäin on helppo sanoa, että jännitys oli täysin oikeutettua, sillä 5.2. oli myös päivä, jolloin pääsin haastattelemaan Suomen tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä kolmen muun nuoren kanssa.

Nuorten toimituksen keskuudessa oli noussut huoli nuorten vähäisestä kiinnostuksesta vastuulliseen mediaan liittyen. Apua ongelmaan päätettiin lähteä etsimään presidentiltä asti. Haastattelu toteutettiin Sanomalehtiviikon kunniaksi, ja tämän johdosta aiheet sivusivat vastuullisen median lisäksi myös medianlukutaitoa ja nuorten mediankäyttöä.

Edellisenä yönä unen tuloa sai odottaa pidemmänkin aikaa. Päässä pyöri kysymyksiä kysymysten perään. Osaanko puhutella presidenttiä oikein? Onko kättelytyylini tarpeeksi jämäkkä? Entä jos kättelenkin liian terävästi? Voinko kaatua jossain kohtaa ja täten nolata itseni? Lopulta unet kuitenkin veivät mukanaan, ja aamu valkeni.

Pian kuitenkin löysin itseni kättelemästä presidenttiä Mäntyniemessä. Siinä kohtaa edellisen yön pelot liian löysästä tai terävästä kättelystä unohtuivat. Myös koko päivän päässä pyörinyt jännitys hälveni kuin tuhka tuuleen.

Haastattelu itsessään menikin hyvin rivakasti. Niinistön vastaukset olivat juuri sitä, mitä olin etukäteen ajatellut. Ne sisälsivät paljon tärkeää asiaa ja antoivat paljon lisää mietittävää aiheiden tiimoilta. Päällimmäisenä mieleen jäi kuitenkin Niinistön vastaus kysymykseen siitä, millaisia neuvoja hän antaisi nuorille, joita vaivaa ilmastoahdistus.

– Ei kannata ahdistua, että pitäisi olla kokonaan toisella tavalla kuin tähän asti. Mutta kannattaa miettiä omaa käyttäytymistä, sillä on helppo keksiä konsteja, joilla säästää ilmakehää, mutta joista ei itse kärsi, Niinistö vastasi.

Vaikka en itse ole suurempaa ilmastoahdistusta läpikäynyt, olen silti ollut huolissani jo pidemmän aikaa. Tämän vastauksen kuuleminen helpotti oloa, ja pitää sisällään totuuden. Yksittäisen nuoren ei ole tarkoitus pelastaa koko maailmaa. Se vaatii yhteistyötä ja pitkäjänteistä yrittämistä.

Tämän takia oli todella ilahduttavaa kuulla, että tasavallan presidentin kansiakin oli onnistunut puolittamaan hiilijalanjälkensä vuodesta 2016 ilman suurempia kompromisseja esimerkiksi uusiutuvaan energiaan vaihtamalla. Pienetkin muutokset riittävät suuriin vaikutuksiin!

Tässä kohtaa päiväkirjastani löytyy 12. ja viimeinen sanan "jännittää" käyttökerta. Kohdassa kerron itselleni, että jälkikäteen tuntuu, että jännitin liikaa. Myönnän kyllä itselleni aivan suoraan, että jännitin tätä huomattavan paljon. Jännitinkö kuitenkin liikaa? En usko. Ehkä tämä oli vain merkki siitä, että välitin tilanteesta ja halusin onnistua.

Muiden mukana olleiden nuorten kokemukset päivästä olivat samankaltaisia:

– Päällimmäisenä mieleen jäivät tilanteen nopeus, hirveä jännittäminen ja Niinistön viisaat vastaukset muun muassa objektiivisen tiedon tärkeydestä. Oli kivaa, opettavaista, ja todella etuoikeutettu olo, suonenjokelainen Iida Paavilainen kertoo.

– Minusta on tärkeää, että meidän huolenaiheista ollaan kiinnostuneita. Toki siellä jännitti, mutta helpotukseksi paikan päällä huomasi, että presidenttikin on inhimillisellä tavalla ihminen. Tuntui, että meidän läsnäoloamme arvostettiin siellä ja koin, että me tulimme hyvin kuulluiksi. Mikään kysymyskään ei jäänyt ilman huolellista vastausta. Saimme kaiken ja enemmänkin, mitä lähdimme etsimään, kuopiolainen Aurora Säynätkari jatkaa.

Paavilaisen ja Säynätkarin lisäksi haastattelemassa oli lapinlahtelainen Eino Rissanen.

Olen muiden nuorten kanssa täysin samoilla linjoilla. Oli todella suuri kunnia olla mukana tässä reissussa. Vaikka tasavallan presidentti on helppo nostaa ylemmälle tasolle itsestään, lopulta jopa hän on ihminen siinä missä me kaikki muutkin.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut