Sotilaat kaupungilla voivat herättää huomiota – yhteisharjoitus treenauttaa etenkin tiedonkulkua ja johtamista

Puolustusvoimien helikopteri osallistui moniviranomaisharjoitukseen tiistaina. Mirja Hussain

Asta Tenhunen

Paikallispuolustusharjoitus Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa vie viranomaisten yhteistyön taas yhden askeleen eteenpäin.

Puolustusvoimat harjoittelee tällä viikolla Kainuun prikaatin johdolla Kuopiossa, Siilinjärvellä, Iisalmessa, Lapinlahdella, Kiuruvedellä ja Joensuussa niin, että moniviranomaisharjoitus näkyy myös siviilikohteissa kaupunkialueella.

Esimerkiksi tiistaina harjoitukseen osallistuu myös maavoimien kuljetushelikopteri, mutta sotilasasuisia henkilöitä aseineen ja ajoneuvoineen näkyy harjoituspaikoilla myös keskiviikkona ja torstaina.

Vastaava harjoitus järjestettiin Pohjois-Savossa kaksi vuotta sitten.

– Harjoituksessa on otettu edelliseen verrattuna yksi askel eteenpäin, ja painopiste on parantaa etenkin viranomaisten esikuntien ja johtamispaikkojen toimintaa maakunnan alueella, everstiluutnantti Markku Puustinen kertoo.

Hän on maavoimien Pohjois-Savon aluetoimiston johtaja ja toimii harjoituksen johtajana.

Moniviranomaistoiminta tarkoittaa sitä, että Kainuun prikaatin lisäksi mukana harjoituksessa ovat Karjalan lennosto, Itä-Suomen poliisi, Pohjois-Savon pelastuslaitos, Pohjois-Karjalan rajavartiosto, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, Pohjois-Savon kuntia, Finavia, Kuopion hätäkeskus, aluehallintovirasto ja ely-keskus sekä Siunsote-kuntayhtymä.

Harjoitus ei treenaa vain jotain yhtä uhkatilannetta varten, vaan kehittää viranomaisten valmiutta reagoida etenkin niin sanottuihin hybriditilanteisiin. Se tarkoittaa tapahtumia, joissa päällä voi olla monta häiriö- ja uhkatilannetta niin, että sekä sotilas- että siviiliviranomaisten on osattava tukea toisiaan.

– Harjoituksen tavoitteena on kehittää käytännön johtamista, tilannekuvan jakamista ja yhteistoimintaa johtokeskusten välillä sekä ylipäätään harjaannuttaa henkilöstöä paikallispuolustuksen tehtäviin, Puustinen sanoo.

Puolustusvoimien oman henkilöstön lisäksi harjoitukseen osallistuu myös reserviläisiä ja varusmiehiä.

Paikallispuolustus tarkoittaa sitä, miten puolustusvoimat paikallisesti valvoisi alueita, suojaisi kohteita, osallistuisi vaativiin taistelutehtäviin, perustaisi joukkoja ja tukisi muita viranomaisia tai omia operatiivisia joukkojaan.

Vastaavasti muut viranomaiset opettelevat tukemaan paikallispuolustusta ja samalla käyvät läpi, miten sodan uhan alla hoitaisivat omat vaativat hälytyksensä, joissa tarvittaisiin viranomaisten yhteistyötä.

Harjoituksen aikana varusmiehet ja reserviläiset ovat pukeutuneet maastopukuun, jossa on Suomen lippu. Mukana harjoituksessa on myös keltaisissa liiveissä erotuomareita ja valkoinen nauha käsivarressa kouluttajia.

Harjoituspaikoilla on opasvartiomiehiä keltaisissa liiveissä, ja osassa kohteista voi olla myös poliisipartioita.

Joillakin alueilla aiemmissa harjoituksissa kansalaiset ovat jopa säikähtäneet maastopukuisia sotilaita ja ilmoittaneet asiasta turhaan hätänumeroon.

Jos tämän viikon harjoituksesta kokee jotain häiriötä, josta haluaa ilmoittaa, sen voi tehdä infonumeroon 0417519443.

Harjoituksesta aiheutuu hetkellisesti melua Siilinjärvellä ja Kuopion Vaajasalossa tiistaina ja keskiviikkona, Iisalmessa keskiviikkona ja Kuopion keskustassa torstaina. Lisäksi harjoitus voi kuulua koko viikon ajan ajoittain Kuopion Neulaniemessä.

Harjoituksessa ei kuitenkaan käytetä kovapanoksia, vaan harjoitusampumatarvikkeita.

Tällä viikolla Puolustusvoimat järjestää paikallispuolustusharjoituksen Savo-Karjalan alueella ja Lapissa ja ensi viikolla Keski-Suomessa, Satakunnassa ja Uudellamaalla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut