Saksa lisää poliisien läsnäoloa ja tarkkailua julkisilla paikoilla – sisäministerin mukaan äärioikeisto on Saksan suurin turvallisuusuhka

Yhdeksän ihmistä kuoli keskiviikkona Hanaun kaupungissa tapahtuneessa ampumisessa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Saksa lisää poliisien läsnäoloa ympäri maata äärioikeiston, juutalaisvastaisuuden ja rasismin aiheuttaman uhan vuoksi, sanoo maan sisäministeri Horst Seehofer.

Seehoferin mukaan uhkataso Saksassa on hyvin korkealla tasolla, sen jälkeen kun aseistettu mies tappoi keskiviikkoiltana yhdeksän ihmistä rasistisessa hyökkäyksessä kahteen vesipiippukahvilaan Hanaun kaupungissa.

Myös tarkkailua moskeijoissa, juna-asemilla, lentokentillä ja Saksan ulkorajoilla lisätään.

Seehofer kommentoi tilannetta tänään Berliinissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Hänen mukaansa äärioikeistolaiset hyökkäykset ovat tällä hetkellä suurin Saksaa kohtaava turvallisuusuhka.

Hanaun hyökkäyksen epäilty ampuja löydettiin teon jälkeen kuolleena asunnostaan, josta löytyi kuolleena myös hänen äitinsä. Vesipiippukahviloissa kuolleet olivat 21–44-vuotiaita. Uhrien joukossa oli viisi Turkin kansalaista, yksi Bulgarian ja yksi Bosnian kansalainen. Iskussa haavoittui kuusi ihmistä, yksi vakavasti, kertoi AFP.

Joukkoampuminen on annettu terrorismin erikoistuneiden syyttäjien tutkittavaksi. Syyttäjien mukaan miehen jäljiltä löytyi 24-sivuinen manifesti ja video, joissa hän esitti syvästi rasistisia mielipiteitä.

Hyökkäyksiä eri puolilla maata

Saksassa on viime aikoina oltu huolissaan äärioikeiston väkivallan uhan kasvusta. Viime viikon perjantaina poliisi pidätti 12 Saksan äärioikeistoon kuuluvaa ihmistä, joiden epäillään suunnitelleen Saksan moskeijoihin samankaltaisia iskuja kuin Uuden-Seelannin Christchurchissa viime vuonna.

Lokakuussa saksalaismies ampui Hallen kaupungissa kaksi ihmistä paikallisen synagogan lähellä. Isku tehtiin juutalaisten juhlapäivän Jom Kippurin aikana ja sillä katsottiin olevan juutalaisvastaisia motiiveja, koska tekijä oli aluksi pyrkinyt sisään paikalliseen synagogaan.

Viime kesänä kristillisdemokraattien poliitikko Walter Lübcke, joka oli tunnettu avoimen pakolaispolitiikan kannattaja, ammuttiin kuoliaaksi kotonaan Wolfhagenissa. Äärioikeistolaisia ajatuksia tukenut mies on tunnustanut surmateon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut