Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ponssella kaikkien aikojen ennätysvuosi – koronavirus nähdään lähiaikojen riskinä

Vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse teki vuonna 2019 kaikkien aikojen liikevaihtoennätyksensä. Yhtiön toiminnassa liikkui rahaa kaikkiaan 667,4 miljoonaa euroa, mikä on 55 miljoonaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Myös yhtiön kumulatiivinen liiketulos kasvoi 67,3 miljoonaan euroon. Vuonna 2018 viivan alle jäi 61,7 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Juho Nummela kuvailee pörssitiedotteessa yhtiön viime vuotta kaksijakoiseksi. Alkuvuonna Ponsse saavutti tilausvirrassa kaikkien aikojen ennätyksensä, mutta toisella vuosipuoliskolla koneiden kysyntä alkoi laskea. Laskun syynä olivat talouden kansainväliset epävarmuudet ja Keski-Euroopan kaarnakuoriaistuhot.

Vuoden lopulla Ponssen tilauskanta oli hieman edellistä vuotta pienempi, 256,8 miljoonaa euroa. Viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 203,3 miljoonaa (vertailukaudella 196,6 miljoonaa) ja liiketulos 20,7 miljoonaa (22,4 miljoonaa) euroa.

 

Metsäkoneiden kokonaismarkkinat kasvoivat viime vuonna etenkin Ruotsissa ja Suomessa. Vuoden aikana Vieremällä valmistettiin sekä kaikkien aikojen 14 000. että 15 000 Ponsse-metsäkone.

Vuonna 2018 Ponsse lanseerasi markkinoille lukuisia uusia tuotteita, joiden tuotannon se sai viime vuonna vauhtiin. Yhtiön mukaan uudet konemallit on otettu markkinoilla hyvin vastaan.

– Panostuksemme kestävän kehityksen mukaisiin puunkorjuuratkaisuihin ja niihin liittyviin teknologioihin jatkuvat, toimitusjohtaja Juho Nummela kertoo tiedotteessa.

Joidenkin komponenttien saatavuus tuotti Ponsselle loppuvuonna päänvaivaa. Nummelan mukaan myös lähiajan liiketoimintariskit liittyvät osin komponentteihin.

– Kiinassa vahvasti etenevä koronavirus voi sulkea tuotantolaitoksia ja riskinä on, että se voi vaikuttaa muun muassa tiettyjen elektronisten komponenttien saatavuuteen.

 

Helsingin pörssissä Ponssen tulosjulkistukseen reagoitiin voimakkaasti. Vaikka kokonaisuutena yhtiön vuosi oli hyvä, odotettua heikompi viimeinen neljännes heikensi sijoittajien uskoa yritykseen. Tiistaina aamupäivällä Ponssen osakkeen hinta oli 6,8 prosentin laskussa.

Ponsse odottaa vuodelta 2020 euromääräisesti samansuuruista liikevoittoa kuin vuonna 2019. Tänä vuonna yhtiö täyttää 50 vuotta, minkä tiimoilta se järjestää avoimia juhlia ympäri maailmaa.

Vuodenvaihteessa Ponssen palveluksessa oli maailmanlaajuisesti 1 764 henkilöä. Suurin osa työntekijöistä työskenteli Suomessa ja runsaat 630 Vieremän tehtaalla.

 

Päivitetty klo 10.52: Lisätty mm. Helsingin pörssin reaktio tilinpäätökseen ja osavuosikatsaukseen.