Ulkomaista riistalihaa epäillään myydyn kotimaisena eri puolille Suomea – tiedossa ei ole, että olisi aiheuttanut vaaraa kuluttajille

Poliisin esitutkinnassa ilmeni, että eteläpohjalaisen pienyrityksen vuokratiloissa on laitettu lihapakkauksiin merkintöjä, jotka eivät vastaa todellisuutta. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

STT

Ulkomaista riistalihaa epäillään myydyn kotimaisena eri puolille Suomea, kertoo Pohjanmaan poliisi. Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että eteläpohjalaisen pienyrityksenvuokratiloissa on laitettu lihapakkauksiin merkintöjä, jotka eivät vastaa todellisuutta riistalajin tai kotimaisuuden osalta.

Riistalihat on myyty pääosin isoille kauppaliikkeille ja ravintoloille ympäri Suomea.

Ruokaviraston tietoon ei ole tullut, että Joupin Meklarin myymä liha olisi aiheuttanut vaaraa kuluttajille.

–  Tosin sitä mahdollisuutta ei voida sulkea poiskaan. Näin on siksi, että emme tiedä lihan alkuperää tai käsittelytapaa, kertoi Ruokaviraston osastonjohtaja Leena Räsänen STT:lle.

Ruokavirasto on määrännyt yrityksen kaikki lihatuotteet hävitettäviksi, koska pakkausmerkintöjen epäselvyyksien vuoksi ei pystytä oleman varmoja tuotteiden sisällöstä, alkuperästä eikä elintarviketurvallisuudesta.

Yrityksen omistaja vangittiin todennäköisin syin epäiltynä Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa perjantaina. Jutun rikosnimikkeinä ovat törkeä petos, terveysrikos, markkinointirikos ja elintarvikerikkomus. Niistä epäillään sekä yrityksen vastuuhenkilöä että työntekijää.

Myynnin epäillään jatkuneen vajaat 3 vuotta

Elintarvikevalvontaviranomaisilta saatujen tietojen perusteella yrityksen tiloissa on ollut lupa ainoastaan varastoida pakastettua lihaa. Tiloissa on poliisin mukaan kuitenkin myös käsitelty ja pakattu riistalihaa.

Yritys on kirjanpidon perusteella ostanut tuhansia kiloja ulkomaista riistalihaa ja myynyt sen kotimaisena riistatuotteena.

–  Myytyä lihaa on ollut arviolta 2  500 kiloa vuosittain. Poliisin antamien tietojen mukaan myynti on jatkunut vajaat kolme vuotta, Räsänen lisäsi.

Hänen mukaansa nyt julki tulleen kaltaiset petosepäilyt ovat Suomessa harvinaisia.

–  Alkuperämerkintöjen ongelmia tulee joskus esiin, mutta tähän tapaukseen liittyy aika monenlaisia epäilyjä.

Jutun rikosnimikkeinä ovat törkeä petos, terveysrikos, markkinointirikos ja elintarvikerikkomus. Niistä epäillään pohjalaisyrityksen vastuuhenkilöä ja työntekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.