Syyte: Nainen tappoi miehen Varkaudessa keväällä 2018 ja paloitteli ruumiin – tunnusti esitutkinnassa polttaneensa ruumiinosat tynnyrissä

Kuvituskuva Tuire Punkki

STT

Nelikymppistä naista syytetään Varkaudessa vuonna 2018 kadonneen miehen tappamisesta. Syyttäjän mukaan nainen tappoi kuusikymppisen miehen tuntemattomaksi jääneellä tavalla, minkä jälkeen paloitteli ruumiin ja hävitti sen.

Oikeudenkäynti on meneillään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Miehen kuolinsyytä ei ole voitu selvittää, sillä ruumista tai sen jäänteitä ei ole löytynyt. Vaihtoehtoisesti syyttäjä kuitenkin katsoo, että nainen iski miestä teräaseella kaulaan ja jätti tämän kuolemaan.

43-vuotiaalle naiselle vaaditaan ensisijaisesti rangaistusta taposta. Syyttäjän mukaan on mahdollista, että väkivalta tehtiin riitatilanteessa, jolloin se olisi esimerkiksi hätävarjelun liioitteluna tappo tai törkeä pahoinpitely.

Naista syytetään myös hautarauhan rikkomisesta.

–  Syytetty on vainajan asunnossa paketoinut vainajan makuupussiin ja muoviin sekä paloitellut ruumiin useaan osaan, syytteessä sanotaan.

Paloittelun jälkeen nainen hävitti ruumiin. Syyttäjän mukaan on mahdollista, että nainen ensin etsi ruumiinosille piilopaikkaa Kuhmosta, mutta ei löytänyt sellaista lumen syvyyden ja maan jäisyyden takia.

–  Syytetty on palannut Varkauteen ja polttanut ruumiinosat tynnyrissä pihalla pala kerrallaan. Syytetyn mukaan hän ei tiedä, missä vainajan tuhkat ovat.

Esitutkinnassa nainen on tunnustanut polton. Hän on esitutkinnan aikana ollut mielentilatutkimuksessa.

Syyttäjä vaatii naiselle ehdotonta vankeusrangaistusta.

Nainen ja uhri olivat pariskunta

Nainen kiistää henkirikossyytteen ja sanoo toimineensa hätävarjelutilanteessa miehen hyökätessä hänen kimppuunsa. Naisen mukaan hän oli eteisessä laittamassa kenkiä jalkaansa, kun mies uhkasi häntä veitsellä.

–  Syytetty nostaa päätään ja mies työntää veitsen syytetyn silmään kiinni. Mies vaatii syytetyltä avaimia ja on olemukseltaan raivokas, kirjoitetaan naisen kirjallisessa vastauksessa.

Naisen mukaan hän saattoi puolustautumistilanteessa osua mieheen veitsellä, mutta hän kiistää huomanneensa vamman ja jättäneensä miehen tahallaan kuolemaan haavoittuneena.

Ruumiin hävittämisen nainen myöntää. Hän sanoo toimineensa siinä miehen elinaikana esittämän toiveen mukaisesti.

Syyttäjän mukaan mies ja syytetty nainen seurustelivat ja olivat myös asuneet yhdessä. Nainen oli syyttäjän mukaan puhunut poliisille ja terveydenhuollolle miehen väkivaltaisuudesta. Rikosilmoitukset eivät kuitenkaan näytön puuttuessa edenneet syytteisiin asti.

Kadonneen etsintä muuttui henkirikostutkinnaksi

Poliisi tiedotti marraskuussa 2018 etsivänsä miestä. Poliisi kertoi, että viimeisin havainto miehestä oli huhtikuussa, minkä jälkeen häneen ei saatu yhteyttä eikä hänen olinpaikastaan tai liikkeistään ole tietoa.

Vielä samassa kuussa poliisi kertoi aloittaneensa miehen katoamisesta henkirikostutkinnan.

–  Tutkinta aloitettiin omaisten tekemän ilmoituksen perusteella kadonnut henkilö -tutkintana, mutta tutkimuksissa esiin tulleiden seikkojen perusteella poliisi päätti aloittaa asiassa esitutkinnan tapponimikkeellä, poliisi kertoi tiedotteessa.

Noin viikko henkirikostutkinnan aloittamisen jälkeen poliisi kertoi epäilevänsä teosta miehen tuttavaa. Samalla se pyysi yleisöltä havaintoja Fiat-merkkisestä henkilöautosta.

Siivosi ja irtisanoi asunnon ja otti auton käyttöönsä

Syyttäjän mukaan nainen valehteli miehen kuoleman jälkeen, että tämä oli kadonnut omasta tahdostaan. Sen jälkeen nainen siivosi ja tyhjensi miehen asunnon, teki muutto- ja irtisanomisilmoituksen ja palautti avaimet, syytteessä sanotaan.

Tapon ja hautarauhan rikkomisen lisäksi naista syytetään törkeästä varkaudesta ja rekisterimerkintärikoksesta. Syyttäjän mukaan nainen otti miehen kuoleman aikaan käyttöönsä miehen Fiatin, ja tämän pankkitunnuksia käyttämällä siirsi sen rekisterissä omiin nimiinsä. Lisäksi nainen vei miehen kaiken irtaimen omaisuuden tämän asunnosta ja autotallista, siirsi miehen tililtä itselleen 2  100 euroa ja otti miehen kotiinsa piilottaman 7  500 euron käteisomaisuuden, syytteessä sanotaan.

Nainen myöntää teot osittain. Hän muun muassa katsoo, että hänellä oli oikeus ottaa miehen auto käyttöönsä. Irtaimen omaisuuden hän sanoo tallettaneensa perillisiä varten.

Syyttäjä vaatii naiselle rangaistusta myös huumausainerikoksesta. Naisen kotoa muovirasiasta löytyi liki kahdeksan grammaa metamfetamiinia, syytteessä sanotaan.

Huumausainerikoksen nainen kiistää. Hänen mukaansa asunnosta löydetty huume kuului jollekulle muulle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.