Valvira vaatii Attendoa korjaamaan puutteet vanhustenhuollon yksiköissä – epäkohdat liittyvät muun muassa henkilöstön määrään ja lääkkeiden käsittelyyn

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira vaatii hoivayhtiö Attendon vanhustenhuollon yksiköitä korjaamaan havaitut puutteet ja epäkohdat heinäkuuhun mennessä. Valvira on antanut määräyksen Attendolle, Attendo Mi-Hoivalle ja muille Attendon alaisille osakeyhtiöille.

Ylitarkastaja Elina Uusitalo selventää, että vaatimus koskee yksiköitä, joihin valvontaviranomaiset ovat aiemmin kohdentaneet valvontaa.

–  Periaatteessa tämä määräys koskee kaikkia Attendon yksiköitä, mutta emme voi tietää tilannetta niissä yksiköissä, joihin ei ole kohdistettu valvontatoimenpiteitä. Niiden osalta palveluntuottajan tulee varmistaa, että määräyksessä annetut ohjeet toteutuvat, Uusitalo kertoo.

Yksiköiden tulee toimittaa tekemistään korjaustoimista yksityiskohtainen selvitys Valviraan elokuuhun mennessä.

Siivous ja pyykkäys eivät ole hoivatyötä

Valviran määräyksessä mainitut epäkohdat liittyvät muun muassa hoito- ja hoivahenkilöstön määrään, potilasturvallisuuteen ja lääkehoitosuunnitelman noudattamiseen.

Lääkkeiden käsittely, säilytys ja hävittäminen on järjestettävä asianmukaisesti. Attendon tulee myös varmistaa, että vanhustenhuollon yksiköiden vastuuhenkilöillä on riittävästi aikaa johtamistehtäväänsä.

–  Vastuuhenkilöt ovat avainasemassa siinä, millainen laatu yksikössä on, miten arki sujuu ja miten omavalvonta toimii. Jos puutteita huomataan, ne tulee korjata välittömästi, Uusitalo sanoo.

Lisäksi Attendon alaisten osakeyhtiöiden on huolehdittava, että välitöntä asiakastyötä tekevän hoito- ja hoivahenkilöstön määrä ja rakenne vastaavat asiakkaiden määrää ja palvelujen tarvetta.

–  Hoitohenkilöstömitoitukseen ei tule laskea työntekijöitä, jotka eivät oikeasti tee hoito- ja hoivatyötä. Jos hoitaja siivoaa, pyykkää ja laittaa ruokaa, ei hän silloin tee hoiva- ja hoitotyötä.

"Tehtävämme on ansaita suomalaisten luottamus"

Attendon tiedotteen mukaan havaitut epäkohdat on korjattu, vakituista henkilöstöä on lisätty sekä välittömään hoivatyöhön että tukipalveluihin, ja lähijohtamisen edellytyksiä on parannettu. Vielä ei ole varmaa, katsooko Valvira Attendon toimet riittäviksi ja pysyviksi.

–  Erityisesti tässä Valviran määräyksessä kiinnitetään huomiota lähijohtamiseen ja lääkehuollon epäkohtien korjaamiseen, ja paljonhan me ollaan jo tehty tämän asian eteen töitä, Attendon liiketoimintajohtaja Virpi Holmqvist sanoo.

Holmqvistin mukaan he ovat muun muassa palkanneet hoivakotien ja palvelukotien johtajien tueksi 141 tiiminvetäjää, 14 rekrytointikoordinaattoria ja 24 aluepäällikköä.

–  Meidän omistajamme ovat hyvin sitoutuneita tähän muutosmatkaan, joka meidän on täällä tehtävä, ja saatava nämä asiat kuntoon. Meidän tehtävämme on ansaita suomalaisten luottamus.

Attendon suurimmat omistajat ovat ruotsalainen sijoitusyhtiö Nordstjernan AB ja Attendo Suomen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen. Hoivayhtiö julkistaa tuloksensa huomenna.

Vanhustenhuollossa poikkeuksellinen tilanne koko viime vuoden

Samantapainen määräys annettiin viime vuonna hoivayhtiö Esperi Carelle, jotta se korjaisi epäkohdat ja puutteet vanhustenhuollon yksiköissään. Esperi Carelle annettu valvontamääräys oli ensimmäinen laatuaan, ja sen taustalla olivat toistuvat puutteet Esperi Caren toiminnassa.

–  Sisällöllisesti nämä päätökset ovat suurin piirtein samankaltaisia. Toivomme, että tämä ohjaa myös muita palveluntuottajia ainakin arvioimaan, onko heillä toiminnassaan tämänkaltaisia puutteita ja miten niitä voisi korjata, Valviran ylitarkastaja Uusitalo sanoo.

Hän pitää nyt annettua määräystä poikkeuksellisena.

–  Myös tilanne vanhustenhuollossa on ollut poikkeuksellinen koko viime vuoden. Arvioimme Valvirassa, että tämä asia on laajakantoinen ja periaatteellinen, joten Valviran tulee arvioida toiminnan asianmukaisuus kokonaisuudessaan palvelujen tuottajan vanhustenhuollon asumispalveluissa.

Uusitalon mukaan vanhustenhuollossa ei ole tällä hetkellä vireillä samanlaisia kokonaisarviointeja koskien muita palveluntuottajia, mutta yksittäisiä valvontoja on meneillään.

Uusitalon kertoo, että Esperi Caren arviointi on vielä kesken.

–  He ovat antaneet selvityksen, mutta arviointi heidän osaltaan on vielä kesken – eli voimmeko arvioida määräyksen toteutuneen.

Järeämpää valvontaa

Hoiva-alan skandaali sai alkunsa vuosi sitten tammikuussa, kun Valvira keskeytti Esperi Caren pyörittämän Ulrika-hoivakodin toiminnan Kristiinankaupungissa. Päätöksen taustalla oli huoli asukkaiden välittömästä turvallisuudesta. Vakavia puutteita on paljastunut sittemmin myös muissa yhtiön yksiköissä sekä muidenkin hoivayhtiöiden ylläpitämissä hoivakodeissa.

Uusitalo uskoo, että vanhustenhuolto on mennyt parempaan suuntaan niin sanotun hoivakohun alettua, mutta tehtävää on vielä paljon.

–  Yksiköissä on menty eteenpäin ja palveluntuottajat ovat ryhtyneet korjaustoimenpiteisiin. Puutteet ovat kuitenkin olleet aika mittavia ja moneen osa-alueeseen kohdistuvia, joten korjaantumisessa menee aikaa. Edelleen tulee vakaviakin epäkohtailmoituksia.

Uusitalon mukaan Valvirassa oli havaittu jo hoivakohun alkamisen aikaan, että vanhustenhuollossa kaikki ei ollut kunnossa.

–  Epäkohtailmoitusten määrä kasvoi, ja ne olivat aina vain vakavampia. Asiakasturvallisuuteen liittyvät tapahtumat kasvoivat. Valvontaviranomaiset joutuivat koko ajan tiukentamaan valvontaa, huomautuksia annettiin ja asetettiin uhkasakkoja.

Esimerkiksi Attendolle aluehallintovirasto (avi) asetti viime vuonna uhkasakon kolmeen otteeseen koskien kolmen eri yksikön toimintaa. Uhkasakot olivat suuruudeltaan 100  000, 200  000 ja 350  000 euroa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut