Savolainen sotaveteraani Tauno Tikkanen on kuollut

Tauno Tikkanen oli tunnettu sotaveteraani, joka eli pitkän elämän. Tarja Tikkanen

Petri Karvinen

Tunnettu savolainen sotaveteraani Tauno Tikkanen on kuollut. Tikkanen kuoli sunnuntaina Iisalmen sairaalassa 103-vuotiaana.

Kiuruvetinen Tikkanen oli joutunut aiemmin sairaalahoitoon keuhkokuumeen vuoksi. Viikonlopun aikana sotaveteraanin kunto heikkeni yllättäen siinä määrin, että hänen poikansa Tenho Tikkanen kutsuttiin sairaalaan isänsä viimeisiksi hetkiksi.

Tikkanen nukkui ikiuneen sunnuntaina puolilta päivin. Hän olisi kuukauden kuluttua täyttänyt 104 vuotta. 

Kiuruvetinen Tikkanen taisteli Suomen itsenäisyyden puolesta sekä talvi- että jatkosodassa. Talvisodassa hän haavoittui komppanianpäällikön lähettinä ollessaan Pilppulassa 29.2.1940.

Jatkosodassa Tikkanen yleni Jalkaväkirykmentti 10:n kolmannessa pataljoonassa kersantiksi. Hän osallistui Suomen sotahistorian suurimpaan kaukopartioiskuun Muurmannin radalle. Tikkasen kertomus partioretkestä on tullut vuosien varrella tunnetuksi useissa valtakunnallisissa medioissa.

Sodan jälkeen Tikkanen teki metsätöitä ja viljeli kotitilaansa Kiuruvedellä. Hän toimi vaimonsa Martan omaishoitajana vuoteen 2017 saakka. Jatkosodan aikana naimisiin menneen parin tarina päättyi, kun Martta menehtyi tammikuussa 2019.

Tikkaset kertoivat pitkästä suhteestaan ja rakkaudesta Savon Sanomien haastattelussa helmikuussa 2015.

– On hyvä, että näin kauan on saatu olla yhdessä ja näin terveenä. Saa nukkuakin ja rakas on aina siinä vierellä. Meillä on ollut oikeeta rakkautta, Martta sanoi.

– Toivos, että kaikki muutkin saisivat tämmöistä mitä myö on saatu, Tauno jatkoi.

Lue Tikkasten haastattelu kokonaan tästä. 

Tikkanen tuli tunnetuksi paitsi sotatarinoistaan, myös korkeasta iästään. Kunnostaan hyvää huolta pitänyt veteraani harrasti hyötyliikuntaa ja hakkasi muun muassa halkoja vielä yli satavuotiaana.

Tauno Tikkanen oli tasavallan presidentin kutsuvieraana Linnan juhlissa vuonna 2016.

Tikkasta jäävät kaipaamaan kolme lasta, kuusi lastenlasta ja kuusi lastenlastenlasta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut