Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiire altistaa työuupumukselle eniten – ei työsuhteen määräaikaisuus tai vuokratyö

Työsuhteen laatu ei ole ensisijaisesti työntekijän uupumista aiheuttava tekijä, kertoi keskiviikkona julkaistu Työterveyslaitoksen ja KU Leuvenin yliopiston tuore tutkimus.

Tutkimuksessa tarkasteltiin työuupumukseen vaikuttavia tekijöitä. Tulokset osoittivat, että työsuhteen laadusta riippumatta työuupumuksen merkittävin riskitekijä oli yhteinen: kiire ja aikapaine.

Uupumuksen torjumiseen vaikuttavat työn tulosten näkemisen lisäksi työyhteisön ilmapiiri ja esimieheltä saatu tuki.

–  Samat asiat ovat yhtä tärkeitä työsuhteesta riippumatta. Etenkin se, että kokee tekevänsä merkityksellistä työtä, jossa näkee työnsä tuloksen, oli merkityksellistä kaikenlaisissa työsuhteissa, sanoo tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitoksesta.

Tutkimuksen aineistona käytettiin 28  000 vastausta Euroopan työolotutkimukseen 30:stä Euroopan maasta vuonna 2015.

Vuokratyösuhteessa olevien nähdään helposti olevan "periferiassa"

Eroja vakituisten, määräaikaisten ja vuokratyöläisten välillä kuitenkin löytyi.

Tutkimuksessa selvisi, että vuokratyöntekijät kokevat eniten epävarmuutta työn jatkumisesta ja samalla kontrollin tunne omasta työstä on vähäisintä.

–  Helposti ajatellaan, että vuokratyösuhteessa olevat ovat periferiaa ja vakituisessa työsuhteessa olevat taas enemmän ytimessä. Keikkaluonteisesti töitä tekevät vuokratyöläiset eivät välttämättä juurru ja saa samalla tavalla tukea, Hakanen sanoo.

Hakasen mukaan tämä olisi kuitenkin tärkeää muun muassa uupumisen ehkäisyssä.

–  Vuokratyöläisille esimieheltä saatu tuki tuntui olevan vielä tärkeämpää kuin muissa työsuhteissa, Hakanen sanoo.

Yhä useampi käy ylikierroksilla

Moni suomalainen kokee kuitenkin lisääntyvää stressiä ja kiirettä työstään, kertoi myös keskiviikkona julkaistu konsulttiyhtiö CGI:n tekemä tutkimus, johon haastateltiin viime kesänä 1  000 suomalaista työssä käyvää henkilöä.

Tutkimuksen mukaan merkittävä osa työntekijöistä käy ylikierroksilla. Yli kolmannes eli 32 prosenttia vastaajista kokee työelämän murroksen ahdistavana. Joka kolmas kokee myös työn kuormittavuuden lisääntyneen.

Osassa työpaikkoja kipuillaan resurssipulan kanssa, jolloin kiireen helpottaminen ei ole helppoa. Hakasen mukaan asiaan kannattaisi kuitenkin pyrkiä.

–  Töitä pitäisi kohtuullistaa, mitä ei näytä tapahtuvan monessa paikassa. Silloin tullaan työn voimavaratekijöihin, jotka suojelevat työntekijöitä kiireeltä ja kuormittavuudelta. Meidän pitäisi panostaa hyvään johtamiseen ja siihen, että ihmiset pystyvät vaikuttamaan omaan työhönsä ja tekemään töitä itselleen sopivilla tavoilla, Hakanen sanoo.

Myös CGI:n tutkimuksen mukaan 73 prosenttia työntekijöistä on sitä mieltä, että työnantajan pitäisi ottaa suurempi vastuu työhyvinvoinnista.