Puijonsarven nelosluokka etsi vahvuuksiaan Business Centerissä – yrityskiihdyttämö palvelee myös koululaisia

Kuopion Puijonsarven koulun nelosluokkaa käyvä Volkan Mutlu, 10, oli innoissaan luokan vierailusta Savilahden Business Centerissä, jossa toimivat Savonia-ammattikorkeakoulun lisäksi paikallinen yliopisto ja ammattiopisto.

Äkkiseltään tuntui erikoiselta, että yrittäjyydestä puhutaan näin nuorille, mutta Savonian ja Business Centerin innovaatioasiantuntija Matti Laitinen ja Nuori yrittäjyys ry:n aluepäällikkö J ari Ukkonen selvittivät, että haussa on paremminkin sisäinen yrittäjyys: kyky löytää omat vahvuudet ja ottaa vastuuta.

Jokainen oppilas on miettinyt omaa supervoimaansa. Minulla se on taito jalkapalloon. Olen hyökkääjänä KuPSin edustusjoukkueessa, Mutlu selvitti.

Ada Silovaara, 11, arveli vahvuudekseen ahkeruuden ja sitkeyden. Se näkyy paitsi koulussa myös taitouinti- ja pianonsoittoharrastuksissa.

Isa Partala innostui luokkakavereidensa kanssa suunnittelemaan oman yrityksen logoa.

Laitisen mukaan puhe supervoimista antaa työkaluja omien vahvuuksien sanoittamiseen.

 – Nuoria pitää innostaa. Se ruokkii kekseliäisyyttä, ratkaisujen rakentamista erilaisiin ongelmiin ja sinnikkyyttä tehdä asioita loppuun. Kaikista ei tule eikä voi tulla yrittäjiä, mutta yrittäjyyskasvatuksen kautta opitut taidot ja tiedot soveltuvat jokaisen nuoren arkeen.

– Yläkouluikäiset nuoret eivät välttämättä näe yrittäjyyden mahdollisuuksia. Aiheesta puhutaan aktiivisimmin ammattikoulutuksessa. Lukioissakin tilanne on hyvin vaihteleva. On hyvä antaa opiskelijoille kokemuksia ja näkemystä yrittäjyydestä jo peruskouluasteella, jolloin kaikki olisivat tämänkin suhteen tasa-arvoisessa asemassa, Laitinen pohti.

Viimevuotisen Opiskelijasta yrittäjäksi -tutkimuksen mukaan esimerkiksi ammattikorkeakouluopiskelijoista piti yrittäjänä toimimista valmistumisen jälkeen todennäköisenä vain 19 prosenttia ja epätodennäköisenä 69 prosenttia.

Emma Pulliainen, 10, kehui Laitisen puhuneen selkeästi.

– Yrittäjyys kiinnostaisi, voisin olla vaikka ratsastusalan yrittäjä. Käynti Business Centerissä oli jännä, täällä on erilaista kuin luokassa ja kivat lamput.

Luokanopettaja Kari Vanninen oli hänkin hyvillään.

– Olennaista ei ole puhua bisneksestä vaan yhdessä onnistumisesta. Myös epäonnistumisesta, joka saa miettimään, miten voisi tehdä asioita toisin. Ryhmäkeskusteluissa koulukaverien arviot itse kunkin supervoimasta olivat rehellisiä, ja nuorethan hoksaavat heti epäaitouden.

Yrittäjyys- ja innovaatiokasvatus perustuu maakunnan uuteen strategiaan. Sillä halutaan tukea alueen elinvoimaisuutta myös kaikilla kouluasteilla.

– Meillä on esimerkiksi Pikkuyrittäjät-ohjelma alakoulujen nelos-, viitos- ja kuutosluokille. He perustavat ryhmissä oman yrityksensä. Kouluihin järjestetään koulutusta ja oppimateriaalia. Nuoret saavat myös taloustaitoja ja voivat olla ikään kuin oman elämänsä toimitusjohtajia. Taitoja tarvitaan koulutehtävissä, rahan käsittelyssä ja kesätyöpaikan haussa, Ukkonen painotti.

Business Center

Yrityskiihdyttämö

Pohjois-Savon Business Center tilat ovat Microkatu 1:ssä Kuopion Savilahdessa. Keskuksessa on yrittäjyyden ja työelämätaitojen oppimisympäristö sekä alueen oppilaitoksille (Sakky, Savonia ja Itä-Suomen yliopisto) että vierailijoille.

Keskus palvelee myös yksityisiä keksijöitä, aloittelevia sekä jo toimivia yrityksiä, organisaatioita sekä tutkimus- ja kehittämisyhteisöjä koko Pohjois-Savossa.

Innovaatioiden edistämisen palveluilla keskus auttaa arvioimaan liikeideaa ja pääsemään eteenpäin innovaatioprosessissa.

Business Center kehittää maakunnan kaikki kouluasteet kattavan yrittäjyyskasvatusstrategian.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut