Veijo Baltzarin rikosepäilyt laajenivat ja uusia uhreja ilmeni: epäillään nyt myös törkeästä raiskauksesta

Veijo Baltzar on parhaillaan tutkintavankeudessa epäiltynä törkeistä rikoksista. Kimmo Mäntylä/Lehtikuva

STT, Savon Sanomat

Kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzariin, 77,  kohdistuu uusia rikosepäilyjä muun muassa törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Poliisi tiedotti asiasta perjantaina.

Jo aiemmin Baltzaria epäiltiin muun muassa törkeästä ihmiskaupasta. Helsingin poliisin mukaan rikostutkinnassa on tullut viime aikoina lisää ilmi uusia uhreja ja rikosepäilyjä.

Vangittuna olevaa Baltzaria vastaan piti nostaa syyte helmikuussa, mutta käräjäoikeus pidensi syytteen nostamisen määräaikaa poliisin pyynnöstä kesäkuulle, jotta tutkinta voi jatkua.

–  Poikkeuksellisen laajan asiakokonaisuuden tutkiminen kestää useita kuukausia. Uusien rikosepäilyjen myötä on vielä runsaasti tekemätöntä työtä, muun muassa useiden kymmenien todistajien kuuleminen, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisista sanoo.

Asmundela ei kommentoi toistaiseksi mitenkään uhrien määrää. Rikoksen tekopaikkoina tutkitaan tässä vaiheessa Helsingiä, Tammisaarta, Kuopiota ja Rautalampea eli paikkoja, joissa Baltzarilla on ollut työ- ja asuintiloja.

–  Tässä vaiheessa on mahdollista, että uusiakin asianomistajia tulee, Asmundela kommentoi uhrien määrää tällä hetkellä.

Asmundelan mukaan kuultavia on paljon, ja osan kohdalla on vielä selvittämättä, ovatko he uhrin vai todistajan asemassa.

–  Tämäntyyppisessä rikoksessa kuulusteluilla on suuri merkitys.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi Baltzarin marraskuussa todennäköisin syin törkeästä ihmiskaupasta epäiltynä.

Baltzarin lisäksi kokonaisuudessa on kaksi muuta epäiltyä, kaksi naista, joista toinen on ollut aiemmin vangittuna. Heitä epäillään vain törkeästä ihmiskaupasta.

Törkeän ihmiskaupan epäillään jatkuneen käräjäoikeuden mukaan vuodesta 2016 vuoteen 2019.

Helsingin Sanomat kertoi marraskuussa Baltzarin, 77, manipuloineen, lähennelleen ja kontrolloineen teatteriyhteisöönsä kuuluneita alaikäisiä tyttöjä ja nuoria naisia.

Lehti haastatteli juttua varten kahdeksaatoista tyttöä ja nuorta naista, joilla on omakohtaista kokemusta Baltzarin kanssa työskentelystä. Useat kokivat, että harjoituksissa Baltzaria tuli miellyttää, jos halusi päästä tämän suosioon tai saada merkittäviä rooleja.

Haastateltavat kertovat, että Baltzar houkutteli nuoria asumaan kotiinsa. Lehden mukaan Baltzar myös vaati tyttöjä tekemään pesäeroa perheisiinsä ja eroamaan poikaystävistään. Kirjailija valikoi lähelleen erityisesti nuoria naisia, jotka tulivat vaikeista taustoista.

Baltzarin rikosepäilyjen tultua ilmi hänen saamansa kulttuurituet ovat herättäneet keskustelua. Baltzarin perustama Drom-yhdistys on viime vuosina saanut mittavia avustuksia opetus- ja kulttuuriministeriön että Taiteen edistämiskeskuksen myöntämistä tuista.

Drom sai opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksen mukaan muita avustuksia vuosina 2016–2018 kaikkiaan 361  870 euro, kun mukana on myös muiden ministeriöiden sekä esimerkiksi säätiöiden myöntämiä tukia.

Baltzar on kiistänyt syyllistyneensä törkeään ihmiskauppaan.

Aiheeseen liittyvää

 1. Baltzaria epäillään törkeän ihmiskaupan lisäksi seksuaalirikoksesta Kuopiossa
  5.12.2019 19:27
 2. IS: Törkeästä ihmiskaupasta epäillyn Veijo Baltzarin yhdistys sai valtionavustuksia 126 000 euroa
  25.11.2019 18:47
 3. Romaniaktiivi Seppo Hagert sanoutuu jyrkästi irti Veijo Baltzarin toiminnasta: "Minusta Baltzar on aina ollut elvistelijä"
  25.11.2019 11:35
 4. HS: Nuoret naiset kertovat Veijo Baltzarin manipuloinnista ja lähentelystä – valikoi lähelleen vaikeista taustoista tulevia naisia
  24.11.2019 4:22

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut