Lauha talvi tuo lisämaustetta Pihabongaukseen – lintuja ei näy ruokintapaikoilla kunnon pakkastalvien tapaan

Mustarastas Espoon Suvelassa leutona vuoden ensimmäisenä päivänä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Lauhan talven vaikutukset saattavat näkyä tämän vuoden Pihabongauksessa, kertoo Birdlife tiedotteessaan. Lämpimän sään vuoksi lintuja on jäänyt talvehtimaan Suomeen runsaasti, mutta samalla lintujen havaitseminen on vaikeampaa, koska ne eivät keskity ruokintapaikoille kuten pakkastalvina.

Birdlifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kannustaa osallistumaan Pihabongaukseen lauhasta säästä huolimatta.

–  On mielenkiintoista nähdä, miten leuto talvi näkyy Pihabongauksen tuloksissa. Havainnot kannattaa ilmoittaa, vaikka lintuja ei näkyisi yhtä paljon kuin aiemmin, Lehtiniemi sanoo tiedotteessa.

Pihabongaus on käynnissä koko Suomessa tämän viikonlopun ajan. Kyseessä on 15. kerta, kun ihmisiä kannustetaan tarkkailemaan esimerkiksi kotipihansa lintuja tunnin ajan, merkitsemään havaintonsa ylös ja toimittamaan ne Birdlifelle.

Ilmoitettuja havaintoja voi seurata Birdlifen verkkosivuilla.

Pihabongaus tuottaa tietoa talvisesta linnustosta ja sen muutoksista. Aiempien tapahtumien tuloksissa on näkynyt selvästi esimerkiksi viherpeipon väheneminen, tiklin runsastuminen talvilintuna sekä harmaapäätikan levittäytyminen pohjoiseen.

Viime vuonna Pihabongaukseen osallistui 24  000 ihmistä, jotka ilmoittivat havaintoja yli 600  000 linnusta. Tapahtuman historian aikana on kertynyt havaintoja kaikkiaan yli seitsemästä miljoonasta yksilöstä.

Tapahtuman suojelijana on Jenni Haukio.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut