"Se tulee, jos tulee" – paikalliset eivät hätkähtäneet Ivalon koronavirusepäilystä

Ivalossa terveyskeskus kehottaa välttämään vierailua. LEHTIKUVA / TARMO LEHTOSALO

STT

Tieto Ivalon koronavirusepäilystä oli lävistänyt kylän hyvissä ajoin perjantaina. Kylänraitilla kulkijat eivät silti vaikuttanut olevan tilanteesta järin huolissaan.

–  En haluaisi turhaa hysteriaa lietsottavan, sanoi terveyskeskuksessa iltapäivällä vuoroaan odottanut ivalolainen Esko Salo.

Henkilöt, joita tautiepäily koski, olivat eristyksissä samassa rakennuksessa. Salo kertoo, että viruksesta puhuttiin työpaikalla, mutta siellä oli sama tunnelma.

–  Rauha maassa.

Salo kertoo luottavansa lääketieteeseen sekä siihen, että ihmiset pesevät käsiään.

Terveyskeskuksessa koronavirusepäilystä kielikin vain se, että käsidesi ja hengityssuojaimet oli nostettu tavallista paremmin näkösälle sisäänkäynnin eteen, sekä se, että vuodeosaston oveen teipattu lappu kehotti välttämään turhia vierailuja osastolla.

Kukaan ei näyttänyt sonnustautuneen hengityssuojaimeen.

Hengityssuojain sinänsä on ollut Ivalossa vuosien ajan melko yleinen näky, sillä monet aasialaisturistit käyttävät niitä.

Perjantaina pyrytti, ja kylällä liikkuneet harvat turistit olivat hengityssuojainten sijaan sonnustautuneet lämpimiin vaatteisiin ja kaulahuiveihin.

Turisteista eletään

Ivalon lentokentällä töissä oleville oli tarjolla hengityssuojaimia, mutta esimerkiksi sisääntuloaulan kahvilassa työskentelevä Minna Rossi ei ollut sellaista ottanut käyttöönsä.

–  Asiakaspalvelussa kun olemme, niin sellainen maski saattaisi näyttää vähän pelottavalta.

Sen sijaan Rossilla oli käsissään kumihanskat, joita hän tavallisesti ei pidä. “

–  Ja käsidesiä käytän nyt paljon, hän kertoi.

Shanghaista kotoisin oleva William Chen sanoi, että toistaiseksi sana “corona” tuo hänelle mieleen vain maissioluen.

Kymmenkunta opasta tai autonkuljettajaa odotteli kello yhden lennolla saapuvia matkailijoita. Kuin yhdestä suusta he sanoivat, etteivät ole koronavirusepäilystä huolissaan, vaikka ovat turistien kanssa tekemisissä päivittäin. Tiedettiin hyvin, että kyseessä oli vasta epäily.

–  Tunnelma on hyvä, sillä töitä riittää, sanoi asiakkaita odotteleva taksinkuljettaja Heino Kumpula.

Hän kuljettaa kiinalaisia matkailijoita joka päivä. Koronasta hän ei ole heidän kanssaan puhunut.

Hän ei aio suojautua tartunnalta erityisemmin.

– Se tulee, jos tulee.

Tulkit ovat sairastapauksissa tärkeitä

Alkuiltapäivästä lähteneelle lennolle oli menossa paljon turisteja, mutta kukaan STT:n lähestymistä ihmisistä ei halunnut kommentoida suhtautumistaan koronavirukseen, monessa tapauksessa puutteellisen englannin kielen taidon takia.

Matkailijoiden kielitaito onkin haaste Lapissa.

Ivalon terveyskeskuksen johtava lääkäri Outi Liisanantti kertoo, että matkanjärjestäjien toivotaan palkkaavan tulkkeja siltä varalta, että turistit tarvitsevat apua.

Ivalossa vieraileville matkailijoille sattuu hyvin paljon loukkaantumisia ja haavereita, joten tulkkausapu on tärkeää normaalissa arjessakin. Nykyään noin puolet potilaista saa tulkkausapua.

Yleisesti ottaen Ivaloon tulevat turistit ovat Liisanantin mukaan hyväkuntoisia, sillä Lappiin halutaan aktiivilomalle. Hyväkuntoinen ihminen voi sairastaa koronaviruksen erottamatta sitä tavallisesta flunssasta.

Pohjois-Lapissa on Liisanantin tietojen mukaan satoja kiinalaisia matkailijoita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut