Työllisyysaste nousi joulukuussa 73,0 prosenttiin – työllisten määrä oli 2,57 miljoonaa

Tilastokeskus

STT

Työllisyysaste nousi joulukuussa, mutta samanaikaisesti myös työttömyysaste kohosi. Työllisyyden ja työttömyyden lisääntyminen yhtä aikaa on mahdollista, koska työmarkkinoille on tullut lisää väkeä etsimään töitä.

–  Työllisyysasteen trendi tärähti kertaheitolla jopa 73 prosenttiin eli uuteen ennätykseen. Joulukuun julkistuksen yhteydessä myös arvioita aikaisempien kuukausien työllisyystrendistä korjattiin ylöspäin, kertoo Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist tiedotteessa.

Hänen mukaansa julkisen talouden kestävyyden kannalta työllisten määrä on ratkaisevampi kuin työttömien, ja työllisyysasteen trendin uusi ennätyslukema on huikea uutinen. Positiivista on se, että lisää työvoimaa on edelleen löytynyt, ja osallistumisaste on noussut entisestään.

Työllisten määrä oli Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa 2,57 miljoonaa. Vuosi sitten joulukuussa työllisyysasteen trendi oli 72,3 prosenttia. Koko viime vuoden työllisyysaste oli 72,6 prosenttia, kun toissa vuonna se oli 71,7 prosenttia.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoissa joulukuun aikana 55  400 eli 9  500 enemmän kuin edellisen vuoden joulukuussa.

–  Avointen työpaikkojen pysyminen kuukaudesta toiseen ennätystasolla merkitsee sitä, ettei paikkoihin ole enää helppo löytää tekijöitä maan rajojen sisäpuolelta, ainakaan ilman painavia uusia politiikkatoimia, Appelqvist arvioi.

Myös Keskuskauppakamari pitää työllisyysasteen nousua hyvänä uutisena. Keskuskamari laskee, että työllisyys on 55  000 työllisen päässä hallituksen tavoitteesta saavuttaa 75 prosentin työllisyysaste.

–  Trendinousu ei kuitenkaan todennäköisesti ole istuvan hallituksen ansiota, vaan palautuu aiempiin päätöksiin sekä kansainväliseen suhdanteeseen. Päätöksiä kun nykyhallitus ei yksinkertaisesti ole vielä juurikaan ehtinyt tehdä, pohtii Keskuskauppakamari pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Työttömyysluvut ikävä yllätys

Tilastokeskuksen työttömyysluvut olivat ikävä yllätys. Työttömyysaste oli joulukuussa 6,0 prosenttia. Trendiluku oli 6,7 prosenttia. Työttömiä oli 164  000, mikä on 18  000 enemmän kuin vuosi sitten joulukuussa.

–  Alimmillaan työttömyysasteen trendi kävi hetkellisesti 6,6 prosentissa viime vuoden alussa. Se näyttäisikin jäävän parhaaksi nykyisen suhdannesyklin aikana saavutetuksi lukemaksi, Appelqvist ennustaa.

Hänen mukaansa edellisen kerran työttömyys kasvoi vuoden 2017 joulukuussa, eli kahden vuoden paranemisjakso on virallisesti katkennut.

–  Nyt kannattaakin viimeistään herätä siihen, ettei työttömyys ole enää Suomessa alenemassa. Toistaiseksi työttömyys on pysynyt näennäisesti laskussa, vaikka tosiasiassa on lähinnä poljettu paikallaan, Appelqvist huomauttaa.

- - - - -

korjattu aiempaa uutista klo 10.45. Työllisyysasteen trendi vuosi sitten oli 72,3 prosenttia, ei 72,1 prosenttia

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut