Yli 15  000 suomalaista haluaa kesällä lehmien ja lampaiden paimeneksi

Lammas Rytivaaran kruununmetsätorpan pellolla. LEHTIKUVA/HANDOUT/Susanna Oksanen

STT

Kesän Paimenviikoille on saapunut ennätysmäärä hakemuksia, kertoo Metsähallitus tiedotteessaan. Kaikkiaan noin 15  600 suomalaista haluaa kaitsea lehmiä ja lampaita eri puolilla Suomea. Viime vuonna hakijoita oli neljä tuhatta vähemmän.

Paimenkohteita on kaikkiaan 15. Tänä vuonna eniten kiinnostusta herätti uusi kohde Punkaharjulla, jonne toivoo pääsevänsä noin 1  300 hakijaa. Halutuimpien joukkoon kuuluivat myös Lapin kohteet.

Paimenet arvotaan, ja voittajille ilmoitetaan helmikuun aikana. Paimenviikoista saadut tulot käytetään kyseisen kohteen ja sitä ympäröivän luonnonsuojelualueen hoitoon.

Laitumet ovat Punkaharjua lukuun ottamatta uhanalaisia perinneympäristöjä. Kun eläimet syövät yleisimpiä ja paremmin pärjääviä kasveja, ne luovat tilaa harvinaisemmille niittykasveille. Ilman laidunnusta niityt kasvaisivat umpeen, ja moni harvinainen kasvilaji ei pärjäisi kilpailussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut